Ketun vihollinen

Katselukiikarit, puute suomalaisessa metsästyskulttuurissa!

Ketun vihollinen on pitänyt tovin rokulia kirjoitushommista täällä blogin puolella. Tämän antanette anteeksi, sillä pidän huolen, että keskimääräinen ”joka toinen viikko” tulee pitkällä aikavälillä täytettyä.

Riistan seuraavaan numeroon, 2/2016 on näillä näkymin tulossa markkinakatsaus alle 500 euron hintaisista katselukiikareista. Ei siis testi, vaan markkinakatsaus. Erona on se, että tarjontaa kartoitetaan hieman laajemmin ja soveltuvuustesti on pintapuolisempi.

Tämän katsauksen tiimoilta kirjoitan nyt asiasta, joka on itseäni hyvin lähellä ja jonka soisin muuttuvan laajalti suomalaisessa metsästyksessä. Olen sitä mieltä, että meidän metsästyskulttuurissamme katselukiikareiden hyödyntäminen on kaikkein pahiten sivuutettu voimavara. Katselukiikareiden hyödyt kun jäävät avautumatta jos niitä ei koskaan ole kyttäysmetsästyksessä kokeillut. Onpa niistä hyötyä muuallakin, eivätkä ne esimerkiksi linnustajien varusterepertuaarissa ole sen kummemmin yleistyneet.

_DSC0062

Pahin asennevamma katselukiikareita kohtaan on se, että ne nähdään ”lintubongareiden” varusteena, jotka eivät ole metsästyksessä mitenkään välttämättömät. Onhan kiväärin päällä kiikaritähtäin. Tämä on ajattelutapana suoraan sanottuna hölmö ja osoittaa täydellistä tietämättömyyttä asiasta. Vasta kun metsästäjä on käyttänyt katselukiikareita, alkaa ymmärrystä katselukiikareiden käytölle herua. Toinen ongelma liittyy käsitykseen optiikan hinnasta, joka kuitenkaan katseluoptiikassa ei ole metsästyskäyttöä ajatellen yhtä suuressa roolissa kuin tähtäimissä. Rahallisen panostuksen ei tarvitse olla suuren suuri, jotta katselukiikareiden hyödyt saadaan käyttöön.


Luettelen tässä nyt muutamia osa-alueita jotka puoltavat katselukiikareiden käyttöä:

1) Katselukiikarit mahdollistavat nopeamman, tehokkaamman, pitkäjännitteisemmän ja laaja-alaisemman tähystämisen kyttäyshommissa. Tämä johtuu katselukiikareiden keveydestä ja tähystämiseen tarvittavan liikkeen minimoimisesta. Ase voi koko kyttäyssession olla ampumavalmiina ja siihen ei tarvitse koskea yhtään aiemmin kuin siinä vaiheessa kun kohde päätetään ampua. Metsästäjällä on siis koko kyttäysajan huomattavasti paremmat mahdollisuudet havainnoida ympäristöä ja tähystäminen ei tuota ylimääräistä ääntä ja liikettä.

2) Katselukiikareilla on helpompi ja nopeampi tunnistaa ammuttavan kohteen ominaisuudet. Katselukiikareiden selvä etu tähtäinkiikariin on niiden näkökentässä, molempien silmien yhteispelissä ja yksinkertaisemmassa linssirakenteessa. Katselukiikarit on optimoitu yhteen asiaan ja niiden ei näin ollen tarvitse suoriutua muista tehtävistä. Tästä johtuen katselukiikareiden tarjoama kuva on suvereeni tähtäinkiikarin kuvaan verrattuna. Katselukiikarilla voi tehdä lajitunnistuksen ja usein kohteen ominaisuuksienkin määrittelyn vielä silloinkin kun tähtäinkiikarilla ei ole enää pitkään aikaan voitu toimia.

3) Katselukiikareilla on turvallista tähystää. Tämä on asian sivuuttaminen häiritsee itseäni eniten kun tiedostan samalla joidenkin tähystävän aseen tähtäimellä. Aseturvallisuuden kulmakivi on se, että aseella ei saa koskaan osoittaa mitään mitä ei ole valmis tuhoamaan. Tämän vuoksi minulle on täysin turha lässyttää mitään siitä, että ase on varmistettu tai sitä ei ole ladattu tai muuta vastaavaa. Aseet ovat aina ladattuja ja niihin pitää aina sellaisina suhtautua! Aseen tähtäin on tähtäin ja sitä käytetään ampumiseen. Tähystystä varten on oma optiikkansa.

_DSC0126

Nämä kaikki asiat ovat itselleni olleet päivänselviä siitä asti kun ensimmäisen kerran otin katselukiikarit käyttööni. Nämä asiat ovat auenneet myös niille, joille olen katselukiikareita lainannut. Pikkuserkkuni sanoi asian hyvin selvästi kun oli ensimmäisen kerran kettupassissa katselukiikareitteni kanssa: ”Eihän helevetti siitä tule mitään ilman niitä”.

Aivan niin, ero on niin suuri.

 

 

 

 

 

Tilaa tasta_Oranssi 320x50

Lue myös

Hirven kyttäyspyynti alkaa, oletteko valmiita?

Koppelohommissa

Arto Määttä

Haulikkomies vai kiväärimies – riippuu vuodenajasta

Arto Määttä