Uutiset

Naali ehkä palaamassa Lapin tuntureille

Naali eli napakettu on loistanut poissaolollaan Suomessa vuosikymmeniä. Nyt ilmassa on varovaista toiveikkuutta saada naali takaisin Suomen luontoon. Metsähallituksen naaliasiantuntija Tuomo Ollila kertoo Helsingin Sanomille olevansa toiveikas naalin paluun suhteen. Ollilan mukaan koko Pohjolassa elää 250 naalia. Ollilan mukaan tältä vuodelta on kymmenkunta naalihavaintoa Enontekiön ja Utsjoen seuduilta.

Naali metsästettiin käytännössä sukupuuttoon 1900-luvun alussa. Kaunis turkki oli haluttu tuote. Naali rauhoitettiin 40-luvulla. Ollilan mukaan naalin paluun yksi tärkeimmistä syistä on Ylä-Lapin viime vuosien tehokas ketunmetsästys. Tapavallinen kettu on naalin pahin vihollinen tuntureilla. Ensi kesänä on tarkoitus aloittaa projekti, jossa etsitään muun muassa vapaaehtoisten voimin naalin mahdollisia pesiä.

Lue myös

Uusi Riista on ilmestyy perjantaina

Pekka Mommo

Saamamiesten määrä romahtanut 

Pekka Mommo

Hirvilupiin Lapissa lähes kolmanneksen lisäys

Pekka Mommo