Uutiset

Naali ehkä palaamassa Lapin tuntureille

Alopex lagopus, Kanada, Hudson Bay, 11/2006, T.Milse
Haix Nature Camo GTX

Naali eli napakettu on loistanut poissaolollaan Suomessa vuosikymmeniä. Nyt ilmassa on varovaista toiveikkuutta saada naali takaisin Suomen luontoon. Metsähallituksen naaliasiantuntija Tuomo Ollila kertoo Helsingin Sanomille olevansa toiveikas naalin paluun suhteen. Ollilan mukaan koko Pohjolassa elää 250 naalia. Ollilan mukaan tältä vuodelta on kymmenkunta naalihavaintoa Enontekiön ja Utsjoen seuduilta.

Naali metsästettiin käytännössä sukupuuttoon 1900-luvun alussa. Kaunis turkki oli haluttu tuote. Naali rauhoitettiin 40-luvulla. Ollilan mukaan naalin paluun yksi tärkeimmistä syistä on Ylä-Lapin viime vuosien tehokas ketunmetsästys. Tapavallinen kettu on naalin pahin vihollinen tuntureilla. Ensi kesänä on tarkoitus aloittaa projekti, jossa etsitään muun muassa vapaaehtoisten voimin naalin mahdollisia pesiä.

Haix Nature Camo GTX

Lue myös

Kanalinnuilla menee lujaa – vai meneekö?

Pekka Mommo

Jänis ja kettu menestyvät pohjoisessa

Pekka Mommo

Peurakannan kasvu pysähtyi

Pekka Mommo