”Olen myymässä kivääriäni. Siihen on vaihdettu tukki, lisätty vaimennin, laadukas optiikka ja customoitu minun tarpeisiin. Nostavatko muutokset aseen hintaa vai vaikeuttavatko myyntiä”, kysyy Riistan lukija. Asetoimittaja Arto Määttä vastaa.
Kiväärin “customointi” pitää sisällään perusaseeseen tehdyt muutokset. Näistä tyypillisimpiä on tarviketukki ja äänenvaimenninkierre. Näillä pyritään ysein parempaan ampumaergonomiaan, mahdollisesti parempaan säänkestävyyteen ja äänenvaimentimen osalta äänenvaimennukseen ja rekyylivaimennukseen.
Tarviketukkeja on markkinoilla koko joukko. Pointti on se, että tyypillisesti jokaiselle markkinoilla olevalle tukkimallille ja tukkityypille löytyy kannattajansa. Muutenhan näiden osien lajikirjo ei olisi kovinkaan suuri.
Äänenvaimentimet ovat alati kehittyvä tuoteryhmä, joiden ominaisuudet kehittyvät jatkuvasti siten, että vaimentimet ovat kokoonsa nähden tehokkaampia ja kevyempiä. Aika ajaa ohi hyvistäkin vaimentajista näin ollen verrattain nopeasti.
Toisinaan itselle rakennetaan kivääri ajatellen täydellistä lopputulosta jokaisen yksityiskohdan osalta, ajattelematta välttämättä kokonaisuuden toimivuutta. Tätä voidaan kutsua osaoptimoinniksi, jossa jokaisen yksityiskohdan halutaan olevan paras mahdollinen. Tällöin päädytään usein kuitenkin ojasta allikkoon, eli kokonaisuus ei olekaan enää miellyttävä.
On varsin tavallista, että kiväärien piippuja lyhennytetään, niihin teetetään äänenvaimenninkierteitä ja tukkeja vaihdellaan. Piipun lyhentämisellä kompensoidaan vaimentimen tuomaa lisäpituutta ja tukeilla taas havitellaan parempaa säädettävyyttä ja ergonomiaa.
Tällaisessa käsittelyssä ase siis menettää usein alkuperäisen muotonsa ja esimerkiksi menetettyä piipunpituutta ei voi enää saada takaisin.
Jos kaiken muunnostyön jälkiseuraamuksena onkin se, että ase lakkaa miellyttämästä käyttäjää kokonaisuutena, laitetaan tällainen “valmis paketti” sitten myyntiin. Tässä yhteydessä moni toiveikas kuitenkin törmää siihen, että tehdyt muutokset eivät miellytä ostajaa tai niistä ei olla valmiita maksamaan pyydettyä hintaa.
Custom-kivääri on “räätälöity” kivääri juuri siitä syystä, että se on rakennettu miellyttämään jonkun yksittäisen henkilön mieltymyksiä.
Voi olla, että unelmiesi kivääri on sellainen vain yhdelle, eikä sitten muille.
Voi olla, että unelmiesi kivääri on sellainen vain yhdelle, eikä sitten muille. Tämän takia rakennetut kiväärit on vaikea saada myytyä pakettina, sillä on hyvin todennäköistä, että kukaan muu ei halua juuri samanlaista pakettia.
Poikkeuksiakin custom-aseissa toki on, eli joissain tapauksissa esimerkiksi kasa-ammunnan pariin pääsee helpoimmalla hommaamalla jonkun kasa-ampujan valmiiksi rakentama kivääri. Tällöin puhutaan kuitenkin kohtuullisen erikoistuneesta käyttötarkoituksesta.
Hyvä esimerkki hankalaista myytävästä on tähtäintä myöten täydellinen kivääripaketti. Tällöin on liki poikkeuksetta suositeltavaa, että tähtäin ja ase myydään erikseen. On sattumaa, jos joku sattuu pitämään molemmista niin paljon, että haluaa ne yhdessä hommata.
Tämän lisäksi pitää muistaa myös se, että pakettia myytäessä ostajalla täytyy olla tarve molemmille, sekä tähtäimelle, että kiväärille.
Jos aseeseensa tekee muutoksia, kannattaa näihin panostaa sillä tavalla, että ne eivät rajaa jatkossa ostajakuntaa, mikäli asetta ei ole tarkoitus pitää koko uraa. Esimerkiksi piipun lyhentäminen kannattaa tehdä siten, että lyhennetty mitta noudattelee tavanomaisia piipunpituuksia (esimerkiksi 51 cm, 56 cm jne) ja jos äänenvaimenninkierre tehdään piippuun, tulisi kierteen tekijä mainita.
Tällöin pätkityn piipun mitta ei aiheuta ihmettelyä ja vaimenninkierteen laatuakin pystyy päättelemään. Toisaalta kierteeksi kannattaa aina valita myös sellainen, johon vaimentimien saatavuus ei ole rajattua.
Tyypillisin virhe customoinnin yhteydessä on hukata aseen alkuperäiset osat.
Tyypillisin virhe customoinnin yhteydessä on hukata aseen alkuperäiset osat. Tukki saatetaan myydä pasauttaa pois, vaikka taas jatkossa tästä verrattain edullisesta kapulasta olisi se hyöty, että custom-tukki on mahdollista myydä erikseen ja saada siitä vielä jonkin verran rahaa pois, sillä rautojen kanssa yhteishinnaksi ei millään muodostu kiväärin ja tukin yhteishinta, vaan molemmat pitää myydä pois huokeammin.
Hyvä nyrkkisääntö “pakettia” myyvällä on se, että kaikkien osasten pitää olla ostajalle juuri sopivia, mikäli mielii saada pompsista haaveilemansa hinnan. On paljon todennäköisempää löytää jokaiselle paketista irrotetulle osalle ostaja, joka haluaa juuri kyseistä tuotetta, ilman kytkykauppaa jostain sellaisesta osasesta, jolle hänellä ei ole käyttöä.
On luonnollista, että käytetystä aseesta saatetaan haluta erilleen kokonaan, jotta nurkkiin ei jää roikkumaan ylimääräistä. Tällöin kannattaa varautua siihen, että kauppaa ei saa säällisessä ajassa tehtyä ja toisaalta tuotteen hinnasta saattaa joutua tinkimään. Voidaan siis miettiä, että onko järkevämpää kuitenkin myydä jokainen palikka erikseen ja saada edes jotain takaisin näiden ostohinnasta.
Askarruttaako jokin asia aseissa, optiikassa tai patruunoissa. Lähetä kysymys ja mahdollinen kuva niin me autamme. [email protected]