fbpx

Aseet & optiikkaUutiset

Yksikertaisesti loistava

Steiner on suomalaisille metsästäjille jo tuttu tähtäinvalmistaja. Uusi Steiner Ranger 8 on osoitus siitä, että jos optiikanvalmistaja ei jää polkemaan paikoilleen ja liihota menneisyyden maineensa varassa, on mahdollista nähdä nopeaa ja oikeasuuntaista tuotekehitystä.

Steiner Ranger 8 sarja on optikkakastin premiumia. Odotukset olivat kovat ja Steiner täytti ne erinomaisesti.

Steiner tuli suomalaisille metsästäjille tutuksi tähtäinvalmistajana Nighthunter-mallistollaan. Ne olivat robusteja ja kohtuullisen suurikokoisia tähtäimiä, joiden optiset ominaisuudet olivat kohtuullisen hyvällä tasolla.

Tämän jälkeen lanseerattiin Ranger, joka edusti hieman perinteisempää lähestymistapaa ja hinta oli selkeästi premium-sarjan alapuolella. Ranger oli myyntimenestys, joten tuotekehitystä suunnattiin tämän mallisarjan suuntaan.

Alkuperäinen Ranger-mallisarja uudistettiin hiljattain Ranger 4 -sarjan muodossa. Tässä mallistossa korjattiin ensimmäisen Ranger-sarjan puutteita ja esimerkiksi näkökentän laajuus parani oleellisesti aiempaan verrattuna.

Tämän jälkeen myös Ranger-sarja hyppäsi superzoomien aikakauteen Ranger 6 -mallin myötä, eli tähtäimen zoom-kerrointa lisättiin siten, että suurennusalue oli laajempi.

Koska 4- ja 6-sarjat ovat jo erittäin toimivia ja kattavasti metsästyskäyttöön soveltuvia tähtäimiä, nähtiin tämän kevään suurin yllätys pressitapahtumassa, jossa esiteltiin upouusi Ranger 8 -mallisarja.

Steiner Ranger 8, 1-8×24

1-8×24

Ranger 8 on kaikessa yksinkertaisuudessaan Ranger, jossa on nyt kahdeksankertainen zoom-kerroin. Pienin malli sarjasta on 1-8×24, jossa kilpailijoita Suomen markkinoilla ovat Swarovski, Schmidt & Bender ja edullisemmista tähtäinmerkeistä esimerkiksi GPO ja Nikko Stirling.

Hintaluokka Steinerillä on näiden välimaastossa, joka tekee siitä hinnaltaan verrannollisen useampiin 6×–zoom-kertoimen premiumtähtäimiin.

Superzoom-tähtäinten ominaisuuksia arvioitaessa on helpointa kiinnittää huomiota ensisijaisesti ajojahtitähtäimiin, joissa 1×-asetuksen laadukkuuden arviointi antaa realistisimman kuvan tähtäimen laadukkuudesta. Juuri 1×-asetuksen toteutus kertoo eniten, ja ennen kaikkea tätä asetusta on kaikkein helpoin arvioida.

Tässä kohdassa on myös helppoa olla kriittinen, sillä todellisia 1×-tähtäimiä on loppujen lopuksi vain kourallinen, olipa zoom-kerroin mitä hyvänsä. Käytännössä tämä tontti on ollut tähän asti vain Swarovskin, Kahlesin ja Leican osaamisaluetta ja muiden tähtäinvalmistajien 1× on sisältänyt enemmän tai vähemmän puutteita. Pääpointti on kuitenkin sanoissa “tähän asti”.

Tähtäinten esittelytilaisuudessa Saksan Rostockissa huomio kiinnittyi juuri siihen, miten hyvin Steiner 8 1-8×24 toimi pienimmällä asetuksella. Kuvan avautuminen silmälle oli ensiluokkaista ja tähtäimen eye-box oli hyvin anteeksiantava silmän sijainnille.

Kuvan reuna-alueilla ei ole havaittavissa minkäänlaista vääristymää.

Liikutettaessa tähtäintä taustaa vasten, ei kuvan reuna-alueilla ollut havaittavissa minkäänlaista vääristymää, vaan kuva liukui maastossa erittäin sievästi.

Sama asia sai vahvistuksen ampumaradalla liikkuvan maalin ammunnassa, jossa tähtäin pääsi oikeuksiinsa. Kohteen nappaaminen seurantaan oli todella nopeaa ja sujuvaa, ja ampuminen oli sitä myöten helppoa ja luontevaa.

Superzoomien heikkona puolena erityisesti 8×–zoom-kertoimella on ollut niiden kuvan herkkyys suurimmilla suurennuksilla, mutta tähänkin Steiner on panostanut merkittävästi. Siinä missä useissa ajojahtitähtäimissä yläpään suurennuskertoimia vaivaa ahdas eye-box, on Ranger 8 tältäkin osin täysin käyttökelpoinen ja miellyttävä.

Toisin sanoen tilanteet, joissa suurennuksesta on hyötyä ja sille on tarvetta, ovat realistisesti käytettävissä ilman, että tähtäävän silmän asemoinnin herkkyys korostuu liiaksi.

Kaiken kaikkiaan juuri 1-8×24 malli oli Ranger 8 -sarjasta sellainen, jonka ominaisuuksista sai tolkkua kaikkein parhaiten, ilman tarkempaa vertaamista kilpailijoihin. Todennäköisesti tämä tähtäin olisi Riistan ajojahtitähtäinten testissä ollut hyvin korkealla absoluuttisesti mitaten, mutta myös hintaan perustuvassa “hyvä ostos” arvioinnissa.

Steiner Ranger 8, 2-16×50

Todellinen all-rounder, 2-16×50

Isommista tähtäimistä ensimmäinen on niin sanottu all-rounder, eli kiikari niille, jotka haluavat metsästää kaiken yhdellä tähtäimellä. Ranger 8 2-16×50 on äärimmäisen hyvä tähtäin sellaiseen yleiskäyttöön, joka kattaa kaiken hirvipasseista aina kohtuullisen vaativiin kyttäysjahteihin.

Tämän kylkiäisenä tulee mahdollisuus kohtuullisen matalalle kiikariasennukselle, joka yhdessä kokoluokassaan pienehkön kokonaispainon kanssa tekee hyvää kiväärin ammuttavuudelle ja käsiteltävyydelle.

Myös tässä 2-16×50-mallissa korostuu pienimmän suurennuksen laadukkuus, eli tämän tähtäimen käyttö on luontevaa myös niissä ajojahtitilanteissa ja lähiholleilla, joilla 1×-kertoimen poissaolo ei haittaa. Erona moneen muuhun superzoomiin tässäkin kokoluokassa on pienimmän suurennuskertoimen kuvan “tasaisuus”, eli vääristymät loistavat poissaolollaan. Tämä on usein yleiskäyttöön suunnattujen superzoomien ongelma, eli vaikka kuva on muutoin laadukas ja avara pienimmällä suurennuskertoimella, on siinä havaittavissa vääristymää, joka tekee erityisesti liikkuviin maaleihin ampumisesta raskaampaa.

Steiner Ranger 8, 4-32×56

Valovoimaa sorkalle ja linnustukseen

Kaksi isokokoisinta tähtäintä sarjassa olivat 3-24×56 ja 4-32×56 -mallit, joille on povattavissa valoisa tulevaisuus maamme tähtäinmarkkinoilla.

Näistä erityisesti 3-24×56:n paikka kotimaisten metsästäjien käytössä on ilmeinen, sillä suurennusalue on kattava ja pieninkin suurennus on vielä asiallinen niissä tilanteissa, joissa tällaista isomman pään tähtäintä käytetään tyypillisissä hirvi- tai peurapasseissa. Kuten pienemmässäkin malleissa, on suurennusalueen laadukkuus hyvä kauttaaltaan.

Erityisesti suurimmilla suurennuksilla näiden tähtäinten eye-box tarjosi miellyttävyyttä katseltavuuteen, joka on usein harvinaista herkkua näin suurilla suurennuskertoimilla.

Toisaalta näissä suurennuksissa korostuu tarve parallaksinsäädölle, joka toki löytyy myös 2-16×50-mallista.

Huomionarvoista näissä suuren suurennuskertoimen malleissa on suurennuksen säätökiekon “jako”, joka on toteutettu järkevästi ja loogisesti. Säätökiekon “evän” sijainti on asemoitu siten, että hyvät yleissuurennukset löytyvät silloin, kun evä on yläasennossaan.

Tämän takia suurennuksessa pääsee helposti asetukseen, jossa näkökentän saa auki ja kohteen etsiminen on helppoa.

Tätä voidaan pitää ikään kuin “taisteluasetuksena”, joka on tuttu ja turvallinen, mutta hämärässä myös erittäin valovoimainen asetus. Käytännön metsästyksessä juuri tällainen ominaisuus nousee arvoonsa, eli tähtäimen käyttö on yksinkertaista, nopeaa ja suoraviivaista silloin, kun sille on tarvetta.

Toteutus on siinäkin mielessä järkevä, että juuri alapään suurennuksissa säätö tapahtuu isommalla liikkeellä, ja suurennusta alkaa tulla nopeampaan tahtiin vasta säädettäessä tähtäintä perusasetusta isommille suurennuksille. Tässä ominaisuudessa on hyödynnetty mitä ilmeisimmin Steinerin osaamista tarkka-ammuntatähtäinten saralta.

Sarjan suurin tähtäin menee meillä mitä ilmeisimmin sarjaan “latvalinnustus”.

Sarjan suurin tähtäin menee meillä mitä ilmeisimmin sarjaan “latvalinnustus”. Tässä metsästysammunnan muodossa suurimman suurennuksen merkitys nousee, sillä tällöin aseen pitoalueelta ja tuennan laadulta vaaditaan eniten ja vain selkeä pitoalueen havainnointi mahdollistaa tarkat osumat pidemmille etäisyyksille kohteen ollessa pieni ja osumatarkkuusvaatimuksen ollessa suuri.

Pienin suurennus on toki tässä 4-32×56 mallissakin laadukas, mutta 4× alkaa olla suurimmalle osalle jo kipurajan yläpuolella ajojahtitilanteita ajatellen.

Tämän takia jako näiden kahden suurimman mallin välillä menee todennäköisesti juuri siten, että 3-24×56 painottunee sorkalle –jossa on hyvä “lintuvaraus”– ja 4-32×56 on suvereenisti linnustajien heiniä.

Korotorni päivitetty

Ranger 8 -sarjan myötä myös etäisyyssäätöä varten oleva Ballistic Turret eli korotorni on päivitetty. Uusitussa mallissa jokainen kiekko voidaan asettaa omalle paikalleen etäisyyden säätöön tarvittavien naksujen mukaisesti.

Kun kaikki kiekot ovat paikoillaan, suojataan tämä torni muovisella suojakuorella ja lukitaan ruuvaamalla tornin hattu paikoilleen. Tämän jälkeen metsästäjällä on käytössään juuri oman aseen ja patruunan mukaisesti säädettävissä oleva ballistiikkatorni.

Korotorni on päivitetty ja toimii erinomaisesti. Säädöt pysyvät tallessa suojakuoren alla.

Pienintä mallia lukuun ottamatta kaikki Ranger 8:t ovat saatavilla pikasäätötornilla varustettuna sadan euron lisähintaan. Tornin käyttöön löytyy ohjeet ja myös informaatiovideo Riista-lehti –YouTube-kanavalta.

Yleisvaikutelma uutuuksista

Steiner Ranger 8 on osoitus siitä, että jos optiikanvalmistaja ei jää polkemaan paikoilleen ja liihota menneisyyden maineensa varassa, on mahdollista nähdä nopeaa ja oikeasuuntaista tuotekehitystä.

Ranger 8 -sarjassa ihastuttaa ehkäpä eniten juuri se, että siinä on korjattu niin valmistajan omien tähtäinten aiempia heikkouksia, mutta yleisesti kehitystyössä on otettu huomioon myös muiden valmistajien mahdollisia heikkoja kohtia tai puutteita. Näistä tulee mieleen erityisesti suurimpien suurennuksien eye-box, joka on ollut superzoomeissa tavanomainen kompastuskivi.

Ranger 8 -sarjassa viehättää käytännönläheisyys, kaikki hallintalaitteet ovat oikeilla paikoillaan ja tähtäinten käyttö on selkeää.

Ranger 8 -sarjassa viehättää käytännönläheisyys, kaikki hallintalaitteet ovat oikeilla paikoillaan ja tähtäinten käyttö on selkeää. Ei siis esimerkiksi hassusti tai “väärin päin” toimivia suurennussäätöjä, vaan selkeät säädöt, joita on helppo ja nopea käyttää ja joiden asetus on nopeasti todennettavissa myös tunnustelemalla.

Myös parallaksisäätö ja valopisteen säätö on toteutettu mainiosti ja siten, että ne eivät sekoitu toisiinsa, vaikka samasta säätötornista löytyvätkin.

Ranger 6 -sarjan ohella myös Ranger 8:ssa on nyt kuituoptiikalla toteutettu valopiste, joka on ensinnäkin terävä ja pienikokoinen, mutta myös heijastelematon. Tämä on erinomainen ominaisuus pimeässä, joten tältäkin osalta Ranger 8 on niin sanotusti kovassa sarjassa.

Jotta totuus ei pääsisi unohtumaan, tulee tämän uutuussarjan ominaisuuksista mainita myös hinta. Ranger 8 sijoittuu hinnaltaan vertaistensa kilpailijoiden 6×–zoom-kertoimen tähtäinten kanssa samaan joukkoon, eli 8×–zoom-kertoimen tähtäimissä laatuero on selkeä edullisiin verrattuna, mutta kalliimpien osalta voidaan hyvinkin sanoa, että viimeisten erojen löytäminen vaatii tarkempaa testaamista.

Kaiken kaikkiaan Ranger 8 täydentää kotimaan tähtäinvalikoimia erittäin houkuttelevilla vaihtoehdoilla.

Steiner Ranger 8

  • 1-8×24          1890 euroa
  • Isompien mallien hinnat perusversioina ja BT versioina:
  • 2-16×50        1949 euroa / 2049 euroa
  • 3-24×56        1990 euroa / 2090 euroa
  • 4-32×56        2090 euroa / 2190 euroa