fbpx

Uutiset

Ahvenanmaan metsäkauriit pienenevät

Ahvenanmaan kauriiden keskipaino on laskenut hieman. Syyksi on arveltu tiheän kannan aiheuttamaa ravintokilpailua tai sisäsiittoisuutta. Myös alueen hirvet ovat keventyneet.

Tällä hetkellä Ahvenanmaalla on hyvä kauriskanta. Kauriiden koko on ollut laskusuunnassa.

Metsästäjien keskuudessa on jo vuosia puhuttu Ahvenanmaan metsäkauriiden ruhopainojen pienenemisestä. Riista otti yhteyttä Ahvenanmaan maakuntahallituksen riista-asiantuntijoihin. Kauriiden kutistuminen ei ole pelkkää kuulopuhetta. Tilannetta on seurattu vuosikausia ja tulokset ovat nähtävissä.    

Ahvenanmaan metsäkauriskanta on ollut valtavan tiheä jo 1980-luvulta lähtien. Korkean kannan vaihetta kesti aina vuosiin 2010–2012 saakka. Tuolloin kovat talvet leikkasivat kantaa alas. Metsästäjät olivat jo aiemmin lopettaneet talviruokinnan monissa paikoissa. Kanta laski rajusti ja kauriit hävisivät jopa kokonaan joiltakin saarilta vuosiksi. Vuodesta 2015 lähtien kanta on ollut taas selvästi vahva monin paikoin.

Suurin painonpudottaja ei ole kuitenkaan metsäkauris, vaan hirvi.

”Ruhopainoja on mitattu ja kyllä keskipaino on laskenut hieman. Syyksi on arveltu tiheän kannan aiheuttamaa ravintokilpailua tai sisäsiittoisuutta. Oma merkityksensä saattaa olla myös ilmaston lämpenemisellä, sanoo maakuntahallituksen metsästysvastaava Roger Gustavsson.  

Lisäksi valkohäntäpeura leviää voimakkaasti Ahvenanmaalla.

”Suurin painonpudottaja ei ole kuitenkaan metsäkauris, vaan hirvi. Hirvenvasat ovat pienentyneet vielä selvemmin” , Gustavsson sanoo.