fbpx

Aseet & optiikka

Amerikan suosikin tarkempi versio

Rugerin tehdasasennettu Magpul Hunter-tukki muuttaa aseen luonteen täysin alkuperäisestä. Ruger American onkin kiväärimalli, jonka ominaisuudet voi muuttaa mieleiseksi jälkimarkkinaosilla.

Teksti ja kuvat: Arto Määttä

Maailmassa on koko joukko pulttilukkoisia kivääreitä, mutta vain osa näistä on niin suosittuja, että muut valmistajat ovat päättäneet tarjota niihin tukkeja, laukaisukoneistoja ja muita mallikohtaisia varusteita. Ruger American nousi muutamassa vuodessa valmistusmääriltään siihen joukkoon, jossa ovat aiemmin olleet Remington 700, Howa 1500, Tikka T3 ja Savage 110. Lista ei ole pitkän pitkä.

Magpul Hunter

Testissä olevassa aseessa on käytetty Magpul -tukkia, jonka ominaisuudet ovat alun perin suunnattu metsästyksen ja tarkkuusammunnan välimaastoon. Magpul poikkeaa monista muista tukeista erityisesti pistoolikahvan osalta, joka noudattelee samaa mallia, kuin valmistajan suosituissa haulikon tukeissa. Kahva on suora ja se sopii käytännössä käteen kuin käteen ja on asennossa, jossa käsi on luonnollisesti. Kahva ei ole liian pysty, eikä liian suora, vaan juuri sopiva sekä käsittely- ja ampumaergonomialtaan.

Magpul poikkeaa monista muista tukeista erityisesti pistoolikahvan osalta.

Magpul tukin myötä Rugerissa on myös saman valmistajan kaksirivinen ja komposiittimateriaalista valmistettu PMAG 5 7.62 AC lipas, joka on AICS standardin mukainen lyhyt lipas. Tämä standardi on nykyaikaisen kiväärimaailman suosituin ja mahdollistaa laajasti erilaisten lippaiden käytön aseessa.

Tällä voidaan vaikuttaa esimerkiksi siihen, minkä mittaisia patruunoita aseessa voidaan käyttää, sillä eri lippaiden välillä on useiden millimetrien eroja. Toiset imevät juuri ja juuri CIP-mittaisen patruunan ja toisissa latauspituutta voi jatkaa useita millimetrejä

Lisäksi AICS standardin mukaiset lippaat ovat edullisia ja niitä saa käytännössä joka paikasta. Testiaseen lipas syöttää keskeltä, mikä yleisesti parantaa aseen toimintavarmuutta ja puoltaa sujuvaa syöttöä.

Muita ominaisuuksia

Ruger American on ase, jonka päällä nähdään useimmiten Picatinny-kisko. Alkuperäisissä American malleissa kiskona oli yleensä kaksi Weaver-kiskon palasta, mutta nyttemmin suurin osa malleista toimitetaan kokopitkällä Picatinny-kiskolla. Tämäkin on pulttilukkoisissa kivääreissä nouseva trendi. Picatinny valtaa alaa johtavana kiikarinkiinnityksen standardina. Sekin puoltaa aseen jatkovarustelua, sillä Picatinny-kiskoon sopivia kiikaritähtäimen kiinnitysosia on hyvin saatavilla.

Picatinny valtaa alaa johtavana kiikarinkiinnityksen standardina.

Magpul-tukin yksi yleisimmin käyttöön tulleista teknisistä yksityiskohdista on tukin lisävarusteiden kiinnitykseen tarkoitetut M-LOK kiinnitysurat. Näitä on tarjolla nykyään myös muiden valmistajien tukeissa johtuen juuri helposta lisävarusteiden kiinnityksestä.

M-LOK kiinnityksen etuna esimerkiksi Picatinny-varustekiskoihin verrattuna sen huomaamattomuus silloin kun varusteita ei ole kiinnitetty. Meikäläisissä jahdeissa tavanomaisin varuste on lamppu, joka on erityisesti SRVA-toiminnassa ehdottoman tärkeä lisävaruste. Magpul valmistaa tähänkin tarkoitukseen ja M-LOK kiinnitykseen sopivaa valaisimen jalustaa, jolla tyypillisen taktisen valaisimen saa kiinnitettyä tukin latvaan.

Magpul tukin latvassa on M-LOK varustekiinnitystä varten tehdyt kolot. Niihin saa esimerkiksi kuvassa näkyvän Magpul lampunpitimen.

MAINOS ALKAA

MAINOS PÄÄTTYY

American Hunter Magpul-mallissa on vakiovarusteena suujarru, jonka luonnollisesti saa vaihdettua meillä päin suositumpaan äänenvaimentimeen. Yhdysvalloissa suujarrut ovat suosittuja, myös kevyemmissä kaliipereissa. Tälle on olemassa hyvä syy, joka liittyy PRS-lajeihin (Precision Rifle Shooting) ja niissä toivotuille ominaisuuksille. Rekyylin vaimennuksella haetaan mahdollisuutta seurata laukaus läpi liipaisimen puristuksesta osumaan saakka. Saman asian ajaa myös äänenvaimennin, joskin suujarru on erityisesti kisakäytössä suositumpi, sillä sen myötä pitkät sarjat eivät muodosta ongelmaa lämpöväreilyn muodossa yhtä nopeasti kuin äänenvaimenninta käytettäessä. Suujarrun kierre piipunsuulla on ⅝”-24 UNEF, johon on saatavilla suurin osa meillä myytävistä vaimentimista.

Koeammunta

Koeammuntaa häiritsi hieman testiaseen mukana toimitetun tähtäimen jalusta, jonka kiinnitysruuvi oli juuri patruunan ulosheiton edessä. Tämä esti hylsyn ulosheiton ja hylsyt piti poimia hylsynpoistoaukosta käsin. Kyse oli kuitenkin tähtäimen kiinnitykseen liittyvästä jalustasta, joten ongelman voi välttää käyttämällä paremmin aseeseen sopivia jalustoja, jotka eivät asetu hylsynpoistoaukon eteen.

Tämä on erinomainen käynti tehdasaseelle ja -patruunalle.

Katoksesta ammuttaessa suujarrun aikaansaama suupaine oli ärsyttävä. Tämän takia moni vaihtaa suujarrun tilalle vaimentimen, joka onkin ehdoton metsästyskäytössä ja myös meikäläisessä lyhyiden sarjojen rata-ammunnassa.

Ruger koeammuttiin kolmella eri tarkkuuslatauksella. Näistä parhaaseen käyntiin päästiin Federal Premium Gold Medal Berger latauksella, jossa on käytössä Berger Hybrid 130 gr / 8,4 g reikäpäinen tarkkuusluoti. Keskimääräinen käynti latauksella oli 0,6 kulmaminuuttia 150 metrin ampumaetäisyydellä. Tämä on erinomainen käynti tehdasaseelle ja -patruunalle.

 

Ruger American Hunter:

Hintaluokka: 1200 euroa

Kaliiperit: 6.5 Creedmoor, .308 Winchester