fbpx

Aseet & optiikka

Antipel poskipakka – Nahkaa sen olla pitää

Oikean korkuinen poskipakka vakauttaa tähtäämistä ja auttaa näin parempiin osumiin. Eikä haittaa, jos se on kaupan päälle tyylikäs.

Antipel poskipakka on upea. Se on valmistettu vahvasta nahasta ja kestää aikaa ja käyttöä rajusti.

Vuosikymmenet sitten avotähtäimet kuuluivat kiväärin normaaliin varustukseen, vaan nykyaseissa niitä ei juurikaan enää näy. Niiden tilalle kun asennetaan kulloiseenkin tarpeeseen räätälöity optinen tähtäin, usein suurella etulinssillä ja siten korkealla istuen. Silti monesti tuntuu, että tukin mitoitus on jäänyt rautatähtäinkauteen perän harjan suhteen.

Seurauksena tästä on se, että kiinteä tukinharja on niin matalalla, että optiikan kanssa se ei tarjoa kunnollista tukipistettä ja ammunta kärsii. Osansa asiaan on tietenkin huoltotoimilla, lukko pitää pystyä poistamaan kehyksestä ja piippu puhdistamaan patruunapesän puolelta.

Onkin ilahduttavaa nähdä aikojen muuttuvan ja uuden sukupolven aseisiin jo tehtaalla tehdyt perän monipuoliset (pika)säädöt. Vanhemmissa malleissa niitä harvemmin löytyy, ellei ole kyse rata-aseesta.

Onneksi asian korjaamiseksi on useita vaihtoehtoja ja lisää pukkaa koko ajan. On kiinteästi muovitukin sisään upotettavia säätökoneistoja ja sitten pintaan tavalla tai toisella asennettavia, kiinteitä ja säädettäviä malleja. Viime mainitut eivät paljoa maksa ja niiden etu on helppo aseesta toiseen vaihdettavuus, jos sille tulee tarvetta.

Halvin mahdollinen kotikutoinen on kasa jeesusteipillä sidottua solumuovia kuten elokuvassa American Sniper käytetyssä ikonisessa Remarin M40:ssä. Toimii, mutta ei ole kaunis.

Ostopuolella ratkaisu on yksinkertaisimmillaan tukin päälle vedettävä neopreenisukka, jonka sisään asetellaan tarpeellinen määrä solumuovisuikaleita korokkeeksi. Vastaavia tarrakiristeisiä on myös cordurasta tehtynä ja varustettuna irrotettavilla taskuilla ja patruunanpitimillä, jos niille kokee olevan tarvetta.

Suurta säätöaluetta haluavalle tukin kylkiin liimatut tarranauhat ja niihin tuleva jämäkkä poskikaari tarjoaa myös toimivan vaihtoehdon.

Kauneus on sitä luokkaa, ettei tarvitse arkailla, vaikka aseen kyljessä lukisi mikä nimi.

Vaan hienoin ja tyylikkäin kaikista on nahkainen korokepakka. Siinä kauneus on sitä luokkaa, ettei tarvitse arkailla, vaikka aseen kyljessä lukisi mikä nimi, kuten arvokkaissa drillingeissä saattaa olla. Tietenkin nahkaisiakin on rakenteeltaan monenlaisia. Kauniin ulkonäön vastapainoksi niitä on luonnollisesti muistettava hoitaa, aivan kuten muitakin nahkavarusteita. Arvokkaina niitä on ollut kuitenkin vaikea löytää kaupoista.

Nyt uutena Aseliike Markus Remes Oy on aloittanut italialaisen Artipelin nahkaisten varusteiden maahantuonnin. Valikoimiin kuuluvat mm. tyylikkäät poskipakat ja suojaputket kiikaritähtäimen kuljetukseen. Lisäksi he valmistavat nahasta reppuja, laukkuja, kantohihnoja, vöitä, asepusseja ja vaikka mitä alaan liittyvää.

Toisina materiaaleina käytetään lisäksi huopaa sekä Explorer nimellä olevaa keinokuitua ja tiikerikuviolla maalattua nahkaa.

MAINOS ALKAA

MAINOS PÄÄTTYY

Poskipakoissakin malleja on erilaisia, toiset kiinnitetään vetoketjulla ja toiset nauhapunoksella. Lisäksi ulkoreunan saa patruunapidikkeillä mikä muuttaa ulkonäköä, vaikka niille ei monella juuri käytännön tarvetta olekaan. Tärkein valittava on kuitenkin lisäkorotuksen kiinteä korkeus. Niissä vaihtoehdot ovat 10, 20 ja 30 mm.

Korokeposkipakan lisäksi Artipel valmistaa samasta laadukkaasta nahasta karvapehmustettuja kiikarin suojaputkiloita, asepusseja, hihnoja ym. alaan kuuluvaa.

Nyt kiinnitimme yleisimmällä 20 mm korotuksella olevan poskipakan koemielessä sakolaisen jos toisenkin päälle. Poskipakka asettui kohdalleen hihnalenkin aukkoa myöten ja perälaatan kiertävä nahkapanta varmisti sen paikallaan pysyvyyden rekyylissäkin.

Tosin jos aseessa on jo poskipakka, niin tukeva nahka ei taivu sen taitoksiin kovinkaan hyvin, mutta ei siitä haittaakaan ole. Leveät ja voimakkaat kuminauhat kiristävät poskipakan tukevasti paikalleen ja sisäpuolen mokkanahkaverhoilu puree sekin tukkiin ja ennen kaikkea suojaa hyvin tukin puupintaa.

Vetoketjullisen version lisäksi on nauhoilla kiristettävä versio, jossa ristikkäiset nauhat luovat oman tyylikkään vaikutelmansa.

Jos tietää ostohetkellä asennuskohteen, kuten yleensä asia on, ei kiinteästä korkeudesta ole haittaa, pikemminkin hyötyä. Jos sen sijaan aikoo vaihdella kaunista lisätarviketta aseesta toiseen, niin silloin säädettävät mallit ovat monikäyttöisempiä. Ostohetkellä onkin hyvä olla sovituksessa oma ase mukana tai tehdä ennalta koekorotus ja mitata siitä oikea arvo.

Nyt kokeillut Artipelin tuotteet osoittautuivat laadukkaiksi, paksusta vedenkestävästä nahasta huolellisesti tehdyiksi ja siten ilmeisen pitkäikäisiksi. Tyylikkäinä ne sopivat arvoaseidenkin päälle. Kun hintakin pyörii varustelusta riippuen satasen molemmin puolin, niin kaikki tuntuu olevan kohdallaan. Tuo kiikaria suojaava, asepussin kylkeen kiinnitettäväksi tarkoitettu ja keinoturkiksella pehmustettu nahkainen kuljetuskotelo soveltuu aina 56 milliselle optiikalle asti ja kustantaa jonkin verran yli satasen.