fbpx

Aseet & optiikka

Benelli Lupo – Tarkka ja hyvä ergonomia

Benellin valmistama pulttilukkoinen kivääri tullessaan iso uutinen. Futuristisesti muotoiltu Lupo eroaa ulkonäöllisesti massasta selkeästi. Kiväärin säänkestävyys on valtti meikäläisissä jahtiolosuhteissa.

Benelli Lupo on haulikkovalmistajan tarkka peruspultti, vaikka vahva muotoilu antaa ehkä muuta ymmärtää.

Lupo tarkoittaa sutta ja tämä tuotiin aikanaan esiin vahvasti Benellin tuotelanseerauksen yhteydessä. Kyse on siis ravintoketjun huipulla olevasta saalistajasta, jollaisena tämä kivääri halutaan markkinoida kuluttajille.

Kyse on puhdasverisestä metsästyskivääristä, jonka tarkoituksena on hoitaa kaikki metsästykselliset tarpeet kelillä kuin kelillä.

Lupon BE.S.T. pinnoite on ominaisuus, joka tässä kiväärissä on “piilossa julkisella paikalla”. Kiväärin metalliosien pinnoite näyttää pikaisella vilkaisulla normaalilta sinistykseltä, mutta kyseessä on luja ja säänkestävä pinnoitus, joka kestää kovaa käsittelyä ja kastumista.

Samaa pinnoitetta käytetään myös joissain Benellin haulikoissa, joissa sillä ehkäistään esimerkiksi meriveden nopeasti syövyttävää vaikutusta. Pinnoite on siis ominaisuus, jonka merkitys korostuu käytön helppoudessa.

Lukon liike Lupossa on sujuva ja selkeä. Se ei takeltele ja siinä ei ole lukon ajoituksiin liittyvää selkeää kulmittaisuutta. Latausliike on sujuva ja kammen löytää oikelta paikaltaan helposti ja sujuvasti. Lukon irrottaminen aseesta ja kiinnittäminen aseeseen vaatii sen pyöräyttämistä ympäri, eli ihan yhtä suoraviivaisesta kiinnittämisestä ei ole kyse, kuin perinteisemmissä kivääreissä.

Lukon purkaminen on Lupossa helppo ja ennen kaikkea kevyt operaatio.

Lukon purkaminen on Lupossa helppo ja ennen kaikkea kevyt operaatio. Siinä missä useimpien lukkojen takakappaleen ja nallipiikin poisto vaatii omat toimenpiteensä erityisesti voimaa, on Lupossa huoltopurku tehty yksinkertaiseksi. Tästä lupo nappaa pisteet kotiin.

Tukin ergonomia Lupossa on erinomainen. Ensinnäkin kiväärin tukin lapakulmaa voidaan säätää haulikkomaiseen tapaan, jolloin kivääristä saadaan joko perinteinen, isommalla pudotuksella tai modernimpi suoremmalla perän kulmalla. Tämän lisäksi perän harjan paloja voidaan muuttaa, jolloin harjan korkeus saadaan sopivaksi ampujakohtaisesti.

Lupon säädöt ovat erinomaiset. Aseen saa säädettyä juuri omille mitoille passeliksi.

Vakiona tukista löytyy myös erittäin kattava vetopituuden säätömahdollisuus, joten tämä jos mikä on kivääri, joka voidaan sovittaa keskimääräisten miesten mittojen lisäksi myös naisille ja nuorille. On huomionarvoista, että kaikki voidaan siis tehdä mukana tulevilla osilla, ilman muokkauksia tukkiin.

Pistoolikahvan muotoilu vie sormen sujuvasti liipaisimelle ja ampuvan käden ergonomia on tältä osin hyvässä kuosissa. Käsi nousee luonnollisessa asennossaan hieman ylemmäs ja etusormi menee liipaisimelle luonnollisemmassa linjassa kuin perinteisissä tukkimalleissa, joissa käsi on käytännössä kaulalinjan alapuolella.

Varmistin löytyy haulikkomaisesti kaulalta, lukon peräkappaleen takapuolelta. Tämän takia kivääri on helppo käyttää niidenkin osalta, jotka ovat tottuneet taittuvapiippuisten haulikoiden varmistimeen. Toisaalta tässä paikassa varmistin on kiväärin ulkolinjojen suojassa, joten se ei ota tahattomasti kiinni risuihin, vaan pysyy päällä. Käytettävyys varmistimella on siis erinomainen.

Lipas lupossa on viiden patruunan vetoinen ja kahdelta reunalta syöttävä. Lipastaminen on helppoa ja vaivatonta, eikä lipastamiseen tarvita mitään erikoistekniikoita. Perusasiat ovat siis kunnossa tältäkin osin.

Se on oleellisilta osiltaan konstailematon ja yksinkertainen, juuri sellainen kuin pulttilukkoisen metsästyskiväärin pitääkin olla.

Käyntitarkkuutta Lupolla testattiin Norma Jaktmatch patruunalla, jolla 150 metriin ammuttu kolmen laukauksen kasa oli kooltaan noin 35 millimetriä. Tämä vastaa noin 0.8 MOA käyntiä, jota voidaan pitää metsästyskiväärille erinomaisena tuloksena harjoituspatruunalla.

Kaiken kaikkiaan Luposta jäi vallan positiivinen kuva. Se on oleellisilta osiltaan konstailematon ja yksinkertainen, juuri sellainen kuin pulttilukkoisen metsästyskiväärin pitääkin olla. Tämän lisäksi sen säänkestävyys on valtti meikäläisissä jahtiolosuhteissa, joissa aseen varjeleminen “elementeiltä” ei ole mahdollista.

Testattu Lupo BE.S.T. oli juuri sellainen, kuin millaisena Lupo tuotiin markkinoille. Nyttemmin tarjonta on lisääntynyt puutukkisella Lupo BE.S.T. Wood versiolla, jonka muotoilu on hieman perinteisempi ja jolle puun värisävyn tuoma kontrasti tuo ulkonäköön miellyttävyyttä niillekin, jotka eivät muoviosista pidä.

Benelli Lupo BE.S.T. Black

  • Hinta: 1695 euroa
  • Paino: 3,18 – 3,23 kg
  • Vetopituus: 350 – 385 mm
  • Kaliiperit: .243 Winchester, 6.5 Creedmoor, .270 Winchester, .308 Winchester, .30-06 Springfield, .300 Winchester Magnum