fbpx

Metsästys

Hiljaa ja sitkeästi – Riistan 8 vinkkiä peurakytikselle

Houkutteluruokinnalta kyttääminen on ehkä suosituin valkohäntäpeuran metsästysmuoto. Riistan vinkit peurapassin perustajalle.

Ruokintakopin voi nostaa korkeammalle, jolloin ampuminen on turvallista maata vasten. Korkealta hajut eivät kulkeudu peuroille kovin herkästi. Lämmitettävässä kopissa voi kytätä vaikka läpi koko kuutamoyön.

Valitse sellainen sijainti ruokinnalle ja passipaikalle, että ampumasektori on turvallinen. Kysy aina maanomistajalta lupa niin ruokintapaikan kuin kyttäyskopin sijoittamiseen.

Kyttäyspaikan voi sijoittaa kesantopellolle, luonnonniitylle tai umpimetsään. Ruokintapaikan olisi hyvä sijaita sellaisella paikalla, että sen huoltaminen onnistuu läpi talven. Ruokintapaikan huoltoa ja saaliin käsittelyä helpottaa, jos lähelle pääsee autolla.

Riistapelto on hyvä ja luonnonmukainen ruokintamenetelmä. Valkohäntäpeuroja voi ruokkia myös kuivaheinällä ja viljalla. Erityisesti peurat pitävät juureksista, kuten perunasta, porkkanasta ja punajuuresta.

Peuroja voi kytätä umpikopista, maapassista, hirvitornista tai puuhun sijoitettavalta tikas- tai treeständiltä. Kyttäyspaikan nostaminen muutaman metrin korkeuteen ehkäisee hajujen leviämistä ympäristöön.

Peurat ovat hämäräaktiivisia, joten niitä kytätään ilta- ja aamuhämärissä; talviaikaan jopa läpi kuutamoyön. Alkukaudesta vasaporukat liikkuvat yleensä jo valoisan aikaan, mutta varsinkin aikuiset pukit liikkuvat enimmäkseen pimeässä. Talvikelissä kyttääminen on nautinnollisinta lämmitettävästä ja eristetystä kopista.

Suunnittele kyttäyskoppiin sellainen ampumaluukku, että sen saa äänettömästi avattua. Ampuma-aukkoon voi tehdä myös sellaisen läpiviennin, että aseen piippu ja kiikarin takalinssi ovat koko ajan ulkona. Ruokinnalle voi asentaa passivahdin, joka ilmoittaa, kun alueella on liikettä. Koppia voi lämmittää tuikkulämmittimellä tai kaasulämmittimellä.

Passipaikka sijoitetaan 30-80 metrin etäisyydelle ruokintapaikasta. Mitä lähempänä ruokintapaikka on kyttäyspaikasta, sitä helpompi on ampua tarkka laukaus erityisesti hämärässä. Toisaalta läheltä olevasta kyttäyskopista hajut, äänet ja liikkeet kantautuvat herkemmin ruokinnalle tuleville peuroille.

Hanki kyttäysjahtiin valovoimainen kiikari, jossa on valaistu ristikko tai punapiste. Muita tarpeellisia varusteita ovat otsavalo ja katselukiikarit. Ilmoita aina metsästyksen johtajalle, kun menet passiin ja kun lopetat passituksen. Tee kaatoilmoitus Oma-riista sovelluksella.