fbpx

Aseet & optiikka

Hirven sortajat – Näin valitset sopivan hirvikiväärin 

Hirvikiväärin valintaan vaikuttaa moni seikka. Tärkeintä on ostaa sellainen kivääri, joka palvelee parhaiten mahdollisimman monena jahtipäivänä. Kokosimme seitsemän erilaista hirvikivääriä joista valita itselle sopiva ase.

Mies ampuu kiväärillä
Ampumakoe ei sinänsä ole vaikea. Jännittävä tilanne ja huono tuki voi tehdä siitä yllättävän hankalan.

Hirvijahti on jaettavissa karkeasti kolmeen eri pääluokkaan. Tavallisimmin hirvikiväärin käyttäjä seisoo passissa tai istuskelee reppujakkarallaan kivääreineen. Kyse on tällöin yleensä jonkinasteisesta ajometsästyksestä tai koira-ajosta, jolla tarkoitetaan käytännössä usein myös sitä, että passimiehet asetetaan hirvien kulkupaikoille ja jos hirvihaukku siirtyy, kajahtaa näistä passeista usein laukaus.  

Toinen hyvin yleinen hirvikiväärin käyttäjä on koiranohjaaja, joka pyytää “sompiolaisittain” mies ja koira -tyylillä tai nykyaikaisemmin rytyää koiranhaukulle ja todennäköisemmin liikuttaa hirvet passimiehille kuin ampuu itse.  

Kolmas ryhmä on kyttäyspyytäjät, jotka ampuvat hirvet yleensä aamuisin tai iltaisin pellolle. 

Jos hirvijahti ei siis ole kaavamaisen tarkkaa suorittamista, on hirvijahdissa hyötyä yleiskäyttöisestä kivääristä. Tärkeintä on kuitenkin valita kivääri sen mukaan, mikä jahtimuoto korostuu selvästi eniten. Tässä Riistan testaama seitsikko, josta löydät sinulle sopivan aseen.  


Tikka T3x Moosehunter 

Hinta: 1390 euroa 

Tikka T3x Moosehunter

Erikoismalli hirvenmetsästykseen 

Moosehunter on tämän testin ainoa puhdasverinen hirvenmetsästystä varten valmistettu ase. Tämän mallin erikoisuus on sen kaliiperi, eli ase on saatavana vain kaliiperissa 9,3×62. Muutoin kyseessä on tavanomainen Tikka T3x Laminated Stainless. Lisäosat peruskivääriin ovat Picatinny-kisko, suurempi lukonkammen nuppi ja viiden patruunan lipas. 

Laminaattitukki tekee Moosehunterista huomattavasti tasapainoisemman kuin perusmallin Tikka T3x tukilla varustetuissa versioissa. Urittamaton piippu tekee tasapainosta aavistuksen etupainoisen, joten ase sopii hyvin tukemattomaan ampumiseen. Rekyylihallinnan kannalta tukin hienoinen painonlisäys ja jäykkyys tasoittavat hyvin muutoin kevyen aseen kiukkuista rekyyliä tällä voimakkaalla patruunalla. 

Moosehunter on kaiken kaikkiaan hyvä ja toimiva asekonsepti, jossa panostuksia on tehty käsiteltävyyteen ja kiikarikiinnityksen käytännöllisyyteen. Moosehunterin ainoa heikkous liittyy siihen, että kyseessä on erikoismalli, jossa kaliiperi on yksi mallin ominaisuuksista. Jos taas hakusessa on ysikolmonen, on Moosehunter erinomainen valinta. 

+ tasapaino
+ sujuva lukko 
+ modulaarisuus
– laukaisun jäykkyys 


Mauser M12 

Hinta: 1799 euroa 

MauserM12

Liikkuvan kiväärimiehen kivääri 

M12 on kivääri, jolla Mauser lähestyi niitä asiakkaita, jotka eivät olleet halukkaita hankkimaan hinnakkaampaa M03 vaihtopiippuasetta. M12 muistuttaa kokonaisuutena perinteisempiä kivääreitä, jossa painoa on enemmän kuin nykysuuntauksen mukaisissa aseissa. Tämä tekeekin M12:sta vakaan ja luonnollisen ammuttavan. 

Tukin muotoilun osalta M12 saa pisteet, sillä tukin harjan linja on suora ja rekyyli suuntautuu taaksepäin. Tämä helpottaa ja nopeuttaa kohteen saamista takaisin ristikkoon laukauksen jälkeen. Tukki on myös pinnaltaan miellyttävä ja kaiken kaikkiaan siitä huokuu jämäkkyys. 

Mauser M12:n varmistin on testin jämerimmästä päästä. Kyseessä on lukon takaosassa oleva iskupiikkuvarmistin, joka takaa parhaimman mahdollisen varmistuksen niin sanotuista perinteisistä varmistinkoneistoista. Varmistimen käyttö vaatii hieman totuttelua, mutta se on joka tapauksessa helppo opeteltava. 

+ varmistin
+ laukaisu 
– kiikarin kiinnitys (ruuvi) 


Steel Action  

Hinta: 2790 euroa 

SteelAction

Nopeutta ajojahteihin ja tarkkuutta kyttäykseen 

Steel Action on testin ainoa suoravetolukkoinen kivääri. Se edustaa tavanomaisuudesta poikkeavaa linjaa suoravetolukkoisissa, jotka usein mielletään monimutkaisina ja erikoisia ratkaisuja sisällään pitävinä aseina. Steel Action on keskipainoinen, sen tukki on kädentäyteinen ja siinä on monta perinteisenä pidettyä ja hyväksi havaittua teknistä ratkaisua. Aseesta huokuu laadukkuus. 

Steel Action on ominaisuuksiltaan sopiva kaikkeen käyttöön aina nopeatempoisista ajojahdeista kyttäyspyyntiin. Sen kiikarikiinnitys on testin parhaimmistoa, sillä lukonkehykseen koneistetty Picatinny-kiskon pätkä lukon etu- ja takaosassa ovat jämerin ratkaisu tähtäimen kiinnitykseen. Jalustavaihtoehtojen määrä on liki rajaton. 

Steel Action käyttö on sujuvaa ja vain virittimen käyttö on meikäläisittäin asia, joka pitää opetella. Ominaisuus on tyypillinen Keski-Euroopassa, mutta meille tämä on outo tavanomaiseen liipaisinvarmistimeen verrattuna. Turvallisuuden kannalta viritin on kuitenkin ylivoimaisesti parempi kuin perinteiset varmistimet. 

+ kiikarikiinnitys 
+ lipas 
+ lukon liike 
– puuosien säänkestävyys 


Sako Finnlight II 

Hinta: 2590 euroa 

Sako Finnlight II

Liikkuvan hirvimiehen kivääri kaikkiin keleihin 

Sako Finnlight II on kevyiden metsästyskiväärien moderni klassikko. Finnlightin ydin on 85 lukkoaktio, joka on Sako 75 perillinen. Tämän lukkoaktion erikoisuus on sen koko, joka seuraa käytettävän patruunan kokoa. Testiin ase toimitettiin kaliiperissa .30-06 Springfield, jossa lukkoaktio on kokoa M. 

Sakon tukissa on pikasäädettävä poskipakan korkeus, joka tekee hyvää ammuttavuudelle. Tukki on kevyt, jäykkä ja käytetty pinnoite tekee tukista miellyttävän käsitellä. Myös tukin otekohdat ovat miellyttävät. 85 mallin vahvuuksia metsästyskäytössä on myös sen varmistin, joka on käytöltään yksinkertainen kaksiasentoinen, mutta jossa lukonkammen saa avattua erillisellä vivulla aseen ollessa varmistettu. 

Piippu Finnlightissa on uritettu ja tämä tekee aseesta yhdessä tukin kanssa tasapainoisen. Tukemattomassa ammunnassa ja liikkuviin maaleihin ammuttaessa piipussa saisi olla kuitenkin hieman painoa tuomaan vakautta. Finnlight II on kevyt kantaa ja säänkestävä, joten kyseessä on kenttäkelpoinen hirvikivääri. Kenttäkelpoisuutta lisää myös varmistettu lippaan kiinnitys, jolla lippaan tahaton irtoaminen aseesta on estetty. 

+ tukin ergonomia 
+ lipas ja lippaan kiinnitys 
– kiikarikiinnitys 


Ruger American 

Hinta: 740 euroa 

Ruger American

Kevyt amerikkalainen 

Ruger on testin tyypillinen esimerkki amerikkalaisille markkinoille suunnatusta edullisesta peruskivääristä. Sen ominaisuudet ovat kohtuullisen tasapaksuja verrattaessa sitä testin eurooppalaisiin edustajiin. Hajuton ja mauton, mutta hoitaa hommansa. 

Rugerin käyttäjäksi sopisi mitä parhaiten sellainen hirvenmetsästäjä, jonka käyttö on ryskäämistä ja kalliimman kiväärin käyttö ei olosuhteiden takia ole mielekästä. American on säänkestävällä tukilla varustettu ja sen hinta on huokea, joten se puoltaa paikkaansa juuri sellaisessa käytössä, jossa ase on jatkuvassa altistuksessa olosuhteille. Ruger on kuitenkin hyvä ja suoraviivainen peruskivääri, eli se sopii mainiosti hirvenmetsästykseen. 

Rugerin valmistusmäärät ovat nykyään sitä luokkaa, että se on saanut koko joukon jälkimarkkinaosia. Enää ei olla sidoksissa vain aseen mukana tulleeseen tukkiin, vaan valittavissa on myös muita vaihtoehtoja. Myös alkuperäiseen laukaisukoneistoon löytyy vaihtoehtoja, joten sekin on parannettavissa alkuperäisestä liipaisinvarmistimellisesta roimasti. Tämä parantaa Rugerin osakkeita, jos kivääriä haluaa myöhemmin päivittää mieleisekseen. 

+ hinta 
+ painotus 
– laukaisu 
– kiikarikiinnitys 


Mossberg Patriot 

Hinta: 555 euroa 

Mossberg Patriot

Edullinen kivääri vähäiseen käyttöön 

Mossberg edustaa testissämme tyypillistä amerikkalaista halpakivääriä. Tämä kiväärien ryhmä poikkeaa siitä, millaisena kivääri meillä päin ajatellaan. Vertaus mökille hankittavaan ilma-aseeseen voisi olla sopiva, sillä tämän hinta- ja laatuluokan kiväärit ovat pääasiassa satunnaiseen tarpeeseen hankittavia aseita, eivät varsinaisia kiväärimiehen valintoja. 

Mossbergin vaikutelma on muovinen. Mitään muuta ei tähän hintaluokkaan toisaalta ole edes oletettavissa, eli siinä mielessä käytetylle rahalle saa vastinetta. Kyse ei kuitenkaan ole aseesta, jolla ei tekisi mitään. Päinvastoin kyse on aseesta, joka sopisi monellekin hirvenmetsästäjälle ajamaan muutaman viikonlopun mittaista käyttötarvetta silloin, kun metsästyksen painopisteet ovat muualla. Toisaalta sama ryskäysrooli kuin Rugerilla sopii myös Mossbergiin. Näistä kahdesta Ruger on kuitenkin joka osa-alueelta viimeistellympi. 

Mossberg on testin häntäpäätä monilta ominaisuuksiltaan, mutta se on toisaalta myös hyvin edullinen. 555 euron hinnalla ”mosse” on vain viidennes testin hintavimmista kivääreistä. Asia, joka kannattaa huomioida silloin kun kiväärille on olemassa jonkinlainen tarve, mutta tarve on juuri sen viikonlopun tai parin verran passissa seisoskelua ja kolmen vuoden välein ammuttava koe. 

+ hinta
– tukin löysyys 
– laukaisu 


Mauser M18 

Hinta: 999 euroa 

MauserM18

Uuden ajan kansankivääri  

Mauser M18 on ollut viime vuosina suosiota tasaisesti nostava peruskivääri samaan luokkaan, jossa meillä on totuttu näkemään esimerkiksi Tikka T3. Selkeä ja yksinkertainen peruskivääri, joka on kuitenkin toteutukseltaan siisti ja yksinkertainen. Hinta ei huimaa päätä, mutta aseessa ei silti ole halpakiväärin leimaa. 

Alkuperäinen M18 on laaduka kivääri ja se on suunniteltu kokonaisuutena. Sen tukin ergonomia on ajateltu hyvin ja kivääri sopii moneen käteen. Mielenkiintoisena yksityiskohtana tukin perälevyn alta löytyy säilytystila tarvikkeille ja säilytyskotelo on juuri sopiva esimerkiksi piippunarulle. Yksityiskohta, joka on sekä älykäs, että käytännöllinen. Tämä on myös mukava takauma kiväärien alkutaipaleelta, jolloin aseiden mukana kulki niiden huoltoon liittyviä välineitä. 

M18 on yhtä aikaa perinteinen ja nykyaikainen kivääri. Sen mallivaihtoehdot eivät enää rajoitu perusmalliin, vaan saatavilla on myös ampumaorientoituneempia malleja, eli mallisarja on kasvuvaiheessa. Saman lukkoaktion ympärille saa alati enemmän vaihtoehtoja, joista Feldjagd malli on tällä hetkellä suosituimpia.  

+ hyvä perusergonomia 
+ laukaisu 
– kiikarin kiinnitys 
– ”löysä” varmistin