fbpx

Aseet & optiikka

Hirvikaliiperien suvereeni ykkönen – .308 Winchester

Hirvenmetsästyksen yhteydessä keskustellaan alati aseista ja patruunoista.Riista käy läpi kymmenen suosituinta hirvikiväärin kaliiperia ja tuo esiin niiden plussat ja miinukset tämän päivän tilannetta tarkastellen. Tilanne on muuttunut melkoisesti ja nykyään kiväärikaliipereissa on niin voittajia kuin häviäjiäkin. Ensimmäisenä vuorossa on .308 Winchester.

.308 Winchester on melkein synonyymi hirvikiväärille Suomessa. Eikä syyttä, sillä kaliiperi on erittäin monipuolinen ja erilaisia patruunoita on saatavilla runsaasti.

Kaikille tuttu “nollakasi” on suomalaisten hivikaliiperien suvereeni ykkönen. Tämän kaliiperin menestyksen juuret Suomessa nojaavat kotimaiseen asetuotantoon, joka täytti maamme nykyaikaisilla kivääreillä 1950-luvun loppupuolelta alkaen.

Nollakasin ehdoton vahvuus hirvihommissa on sen yleisyys ja tästä johtuva kärkipaikka luotien ja patruunoiden kehityksessä. Tämän takia kyse on kokoaan suuremmasta patruunasta, joka parantaa juoksuaan koko ajan.

Nollakasin ehdoton vahvuus hirvihommissa on sen yleisyys ja tästä johtuva kärkipaikka luotien ja patruunoiden kehityksessä.

Suosio ei ole hiipumaan päin, sillä kyse on yhä edelleen pesityisestä, jota myydään kappalemääräisesti kaikkein eniten uusissa kivääreissä. Tilanne ei kuitenkaan ole yhtä selkeä kuin aiemmin, sillä erityisesti pienemmän riistan metsästyksessä nollakasin asema on jo horjunut uusia kivääreitä hankkivien keskuudessa.

Nollakasin heikkous hirvenmetsästyksessä liittyy kyseisen patruunan pieneen ruutitilavuuteen ja pitkien kupariluotien lataamisen haasteisiin.

Lisäksi joissain aseyksilöissä tasapainoillaan rihlannousujen riittävyyden kanssa, eli nollakasiin tulee suhtautua hirvihommissa enimmäkseen lyhyiden ampumaetäisyyksien kaliiperina. Toisaalta, tätä hirvijahti mitä suurimmassa määrin on.