fbpx

Aseet & optiikkaUutiset

Juhlavuoden Sako näki päivänvalon

Sakon 100-vuotisen taipaleen juhlavuoden loppuhuipennuksena esiteltiin Sako 100 Explorer-kivääri. Uutuutta on aluksi saatavina kahtena eri versiona. Sako 100 Explorer Carbon on hiilikuitutukilla varustettu moderni kiväärimalli ja Explorer Wood taas miellyttää perinteisempää silmää.

Kokonaisuutena Sako 100 on selkeä linjamuutos Sakon perinteille, eli tämä kiväärimalli kosiskelee selkeästi juuri keski-eurooppalaisia metsästäjiä.

Uuden Sako 100 mallin silmiinpistävin ero aiempiin on sen lukon peräkappale, josta löytyy Sakolle uusi viritin. Perinteisestihän Sakoissa on käytetty laukaisukoneistovarmistinta, mutta erityisesti Keski-Euroopan markkinoilla viritinkoneisto on haluttu ja jopa vaadittu ominaisuus. Tämä lisää turvallisuutta asetta kannettaessa.

Sako 100 on vaihtopiippuase, jossa kiikaritähtäimen kiinnitys on toteutettu niin sanotulla cantilever-kiskolla, joka on osa vaihtopiippua. Tähän saatavilla on Sakon oma jalusta tähtäinkiinnitystä varten.

Aiemmista Sakoista poiketen Sako 100:ssa on viritinkoneisto, jossa ei ole perinteistä laukaisukoneistovarmistinta. Viritin on suosituin vaihtoehto Keski-Euroopassa ja sen kysyntä on lisääntynyt myös Suomessa.

Etu- ja takatukki ovat erillisiä osia, jotka kiinnittyvät kiväärin runkoon. Etutukissa on pehmustettu otekohta, samoin takatukin pistoolikahva ja  korkeussäädettävä poskipakka ovat pinnoitettu miellyttävämmiksi.

Kiväärimalli kosiskelee selkeästi juuri keski-eurooppalaisia metsästäjiä.

Takatukin pohjasta löytyy säilytystila tarvittaville työkaluille esimerkiksi piipunvaihtoa varten. Modulaarisuus mahdollistaa jatkossa kiväärin päivittämisen erilaisilla osilla.

Poskipakka on korkeussäädettävä sekä puu- että hiilikuitutukkisissa malliversioissa. Poskipakan pinnoite on samaa, kuin tukin otekohdissa.

Kokonaisuutena Sako 100 on selkeä linjamuutos Sakon perinteille, eli tämä kiväärimalli kosiskelee selkeästi juuri keski-eurooppalaisia metsästäjiä. Tässä kiväärissä on otettu huomioon erityisesti matkaileva metsästäjä, jolle myös aseen pakkaaminen pienempään tilaan on tavoiteltava ominaisuus.

Riista testaa kiväärin myöhempänä ajankohtana. Toistaiseksi aseen hintatietoja ei ole saatavilla.