fbpx

Aseet & optiikka

Kaliiperi joka räjäytti pankin – 6.5 Creedmoor

Maailmassa ei ole toista niin hyvin lanseerattua kaliiperia kuin 6,5 Creedmoor. Se onkin oiva esimerkki modernista kaliiperista.

6,5 Creedmoor on köykäinen hirvikaliiperi. Yleiskaliiperina se on puolestaan mitä mainioin.

Vaikka kaikki 6,5 mm luotia ampuvat kaliiperit ovat varsinaiseen hirvihommaan hieman köykäisiä, on 6.5 Creedmoor malliesimerkki kaliiperista, joka on tullut osaksi suomalaisen metsästyksen uutta aikaa.

Asetus kupariluotien painorajoista sattui juuri sopivasti tämän kaliiperin esiinmarssiin.

Toisaalta 6.5 Creedmoor toi tämän luodinhalkaisijan koko maata ajatellen valtavirtaan ja se on ensimmäinen todellinen haastaja .308 Winchesterille suosituimpien yleiskiväärien pesityksenä.

Jo muutamassa vuodessa 6.5 Creedmoor kiväärien määrä on kasvanut niin paljon, että niiden voidaan sanoa olevan tavanomainen näky myös hirvimetsillä, joskaan harva metsästäjä sitä hankkii tilanteessa, jossa kiväärin käyttö on täysin hirvipainottunutta.

Enemmänkin kyse on patruunasta, josta tämä hirvilaillisuus löytyy, mutta joka on hankittu ensisisijaisesti kaikkeen muuhun kiväärimetsästykseen.

6.5 Creedmoor on helppo kaliiperi, sillä sen patruunatarjonta on varsin kattava.

6.5 Creedmoor on helppo kaliiperi, sillä sen patruunatarjonta on varsin kattava ja useimmat ase- ja patruunayhdistelmät tarjoavat suoraan käyntiä, joka riittää vaativimpiinkin riistalaukauksiin.

Hirvihommissa Creedmoor lähettää mitä todennäköisimmin 120 gr / 7,8 g kokokupariluodin, eikä taas perinteisillä 10,1 gramman luodeilla varustettuja latauksia ole saatavilla kuin kourallinen.

Liikkumavaraa kuparissa on vähän, sillä kevyemmillä alittuu painorajat ja raskaammat menevät liian pitkiksi. Kysymys hirvihommissa siis onkin, että mikä 120 gr kupariluodeista on se toimivin.