fbpx

Aseet & optiikka

Maailman suosituin magnum – .300 Winchester Magnum

Riista käy läpi kymmenen suosituista hirvikaliiperia. Viime vuosina muutos on ollut iso. Yksi voittajista on .300 Winchester Magnum.

Lyijyn poistuminen luodeista lisää .300 Winchester Magnumin suosiota. Siksi se on yleistymässä myös Suomessa.

Maailman suosituin magnumpatruuna on kohtuullisen suosittu myös Suomessa. Tämä 1960-luvun tuotos edusti Yhdysvaltojen ensimmäisen magnum-manian aikakautta.

Hyvin moni tämän kaliiperin kivääri Suomessa on peräisin ajalta, jolloin Yhdysvaltojen vientimarkkinoille valmistettuja aseita päätyi kotimaan markkinoille tuolloin eksoottisemmissa kaliipereissa.

.300 Winchester Magnum on yksi harvoista uusien aseiden pesityksistä, jota löytyy nykyään niin sanotusti hyllytavarana.

Toisin sanoen kyseisen kaliiperin aseille on sen verran kysyntää, että kauppiaat ottavat niitä valikoimiinsa myös ilman asiakkaiden ennakkotilauksia. Tällainen asetelma ylläpitää kaliiperin kuin kaliiperin suosiota.

Kaliiperi monista vanhentuneista piirteistään huolimatta pitää pintansa ja jopa nostaa suosiotaan maailmanlaajuisesti.

Tämän päivän tilanne .300 Winchester Magnumissa on mielenkiintoinen, sillä kaliiperi monista vanhentuneista piirteistään huolimatta pitää pintansa ja jopa nostaa suosiotaan maailmanlaajuisesti.

Yksi syy suosion lisääntymiselle on pitkien ampumaetäisyyksien jahdeissa, mutta keskimäärin suosiota lisää luotien kehitys alati kestävämpiä luotikonstruktioita kohti.

Esimerkiksi kupariluoteja käytettäessä .300 Winchester Magnumin tarjoamat korkeat osumanopeudet laventavat potentiaalista ampumaetäisyysaluetta merkittävästi.