fbpx

Metsästys

Näin passitat majavaa

Majavan metsästys vahtimalla jatkaa metsästyskautta kevääseen, eikä siihen tarvita koiraa tai suuria jahtimaita. Kanadanmajavien määrä on kasvussa, joten pyydettävää riittää. Riista kokosi vinkit majavan passitukseen.

Majavaa ei pidä ampua veteen vaan odottaa, että se nousee maalle. Kärsivällisyys on majavajahdissa arvossaan.

1. Etsi majavan asuinvesistö

Majavanmetsästyksen alkuun pääsee helposti, sillä kanadanmajavan kannat ovat lisääntyneet voimakkaasti. Otuksia voi löytää lähes mistä vesistöstä hyvänsä, kunhan vain jaksaa etsiä. Metsästys edellyttää tuoreiden syönnösten, kuten jyrsittyjen kantojen tai tuoreiden lastujen löytämistä vesistöjen rannoilta. Nämä ovat merkkejä siitä, että majavat asuvat lähistöllä. Saatat joutua hankkimaan vierasluvan päästäksesi majavavesille.

2. Metsästä vain kanadalaista

Suomessa saa metsästää ainoastaan kanadanmajavaa, joka on vieraslaji. Vältä vesistöjä, joissa esiintyy rauhoitettua euroopanmajavaa, sillä lajien erottaminen toisistaan on erittäin vaikeaa.

3. Kiväärillä ja haulikolla

Majavaa metsästetään kiväärillä ja haulikolla. Mikäli asekaapista löytyy rihlakko tai drillinki, niitä kannattaa hyödyntää. Myös metsästysjousi on sallittu ase majavalle.Veteen ampumista ei suositella, parasta on odottaa, että otus nousee rannalle syöntipuuhiin.Kiväärillä vesistön varrella ammuttaessa pitää laukaus lähettää siten, ettei majavan läpäissyt luoti kimpoa vedestä. Ampumamatkat ovat tyypillisesti lyhyitä, useimmiten 20–40 metriä.

4. Passipaikka tuulen alle

Maalis-huhtikuussa vesistöt alkavat vapautua jäistä ja tämä on otollista aikaa majavan vahtimiseen. Majavalla on erinomainen hajuaisti, eikä näköä ja kuuloakaan voi moittia huonoksi, sillä otus erottaa liikkeet ja äänet.Passipaikka valitaan aina tuulen alta, jotta majava ei haistaisi metsästäjää. Mikäli lattahäntä vaistoaa vaaran, se katoaa laineiden alle silmänräpäyksessä.Yleensä passittaja istuu reppujakkaralla rantametsässä, mutta mikään ei estä käyttämästä puupassia.

5. Pukeudu lämpimästi

Vaikka kevätpäivä näyttäisi lämpimältä, totuus on toisenlainen. Vaikka aurinko paistaisi, tuntikausien paikoillaan pysyttely yleensä edellyttää talvikamppeiden käyttämistä. Paksu passihaalari, lämmin päähine ja huopakumisaappaat pitävät passittajan lämpimänä.

6. Kiikarit ja otsalamppu

Kunnolliset katselukiikarit ovat paikallaan tässäkin metsästysmuodossa. Aseen kiikaritähtäimellä tähystäminen ei ole suotavaa, eikä majavalle kannata antaa tasoitusta liikehtimällä passissa yhtään enempää kuin on tarpeellista. Kiikarien lisäksi metsästäjän kannattaa ottaa mukaan myös otsalamppu.

7. Ammu huolellisesti

Riistaeläintä ammutaan aina huolellisesti ja tätä on hyvä korostaa varsinkin majavan kohdalla. Majava on varsin sitkeähenkinen, ja huono laukaus pelkästään haavoittaa sitä sillä seurauksella, että otus taiteilee itsensä rannalta veteen ja katoaa. Aivoihin lähetetty laukaus tappaa majavan niille sijoilleen, mutta osuma-alue on tulitikkuaskin kokoinen.

8. Hyödynnä saalis

Majava on perinteinen turkiseläin, mutta lihakin on maistuvaa, onhan se puhtaasti kasvissyöjä. Kyseessä on siis arvosaalis, joka kannattaa hyödyntää mahdollisimman tarkoin. Opettele laittamaan majavaa ruoaksi.