fbpx

Aseet & optiikka

Pulttilukko vai suoraveto – Vinkit kiväärin ostajalle

Lippaallinen kertatuli metsästyskiväärien toimintatapana on tällä hetkellä ylivoimaisesti suosituin. Miten pulttilukko ja suoraveto eroavat käytännössä toisistaan?

Mies ampuu kiväärillä
Pultti- ja suoravetolukkoiset kiväärit sopivat eri käyttötarkoituksiin.

Vaikka suoravetolukkoinen toimintatapa nostaa alati suosiotaan, on sen suosion ydinalueilla kyse yleensä kahdesta asiasta. Jahtimuodot painottuvat ajojahteihin ja itselataavien aseiden lupamenettely on kankeaa tai mahdotonta.

Kulttuureissa, joissa ajojahdit eivät ole yhtä suosittuja ja joissa kiväärin nopea ladattavuus ei ole ensisijaisen tärkeä ominaisuus, on pulttilukko edelleen ylivoimaisesti suosituin ja jopa suositeltavin vaihtoehto.

Pulttilukkoinen ei sovi kokemattomalle käyttäjälle

Pulttilukkoiset kiväärit ovat lähtökohtaisesti hitaampi ladata verrattaessa niitä suoravetolukkoisiin. Tämä konkretisoituu parhaiten silloin, kun pulttilukkoinen kivääri annetaan kokemattoman käyttäjän käsiin.

Tällöin näiden kahden eri toimintaperiaatteen erot korostuvat ja suoravetolukkoiset vievät selkeästi voiton. Kokeneella pulttilukkokiväärin käyttäjällä eroa on vähemmän, sillä lukon käyttäminen tapahtuu käytännössä aseen rekyylin aikana, eikä se vaikuta käytännössä tulinopeuteen. Tähdätäkin pitää.

Pulttilukkoisten aikakausi ei missään tapauksessa ole ohi,

vaikka suoravetoinen toimintatapa nostaakin suosiotaan kohisten. Tämä johtuu pulttilukkokiväärien paremmasta toimintavarmuudesta korkeapaineisilla patruunoilla ja helpotuksista patruunansa itse lataaville.

Pulttilukkoisissa ammutun hylsyn ulosveto on kaksivaiheinen, joten ylipaineisetkin patruunat saa aseesta yleensä vähäisemmällä väkivallalla. Suoravetolukkoisissa ulosveto on “raaka”, eli patruunalla ei ole ulosvetoa helpottavaa liikettä ennen ulosvetoa.

Pidä käyttötarkoitus mielessä

Suositeltaessa käyttöön joko pulttilukkoista tai suoravetolukkoista kivääriä, tulee aina pitää ensisijaisesti mielessä kyseisten aseiden todennäköisin käyttö. Tehdaspatruunoita käytettäessä ja aseen käytön painottuessa ajojahteihin tai muita nopeutta vaativiin jahteihin, on suoravetolukkoinen suositeltava vaihtoehto.

Tällöin kaliiperivalinta kannattaa tehdä suosien vanhempia ja matalapaineisempia patruunoita. Esimerkiksi 6,5×55 SE on suoravetolukkoisissa kivääreissä parempi vaihtoehto kuin 6.5 Creedmoor. Samaten .30-06 Springfield sopii näihin paremmin kuin korkeamman käyttöpaineen .308 Winchester.

Korkean käyttöpaineen patruunoilla pulttilukkoiset kiväärit ovat suositeltavimpia, sillä niiden mekanismi on yksinkertaisempi ja niiden jouheva käyttö sallii korkeammat pesäpaineet.

Hankittavan aseen ominaisuuksia puntaroitaessa kannattaa miettiä tarkkaan, onko jokin yksittäinen toimintapaan liittyvä ominaisuus niin merkittävä, että sen edessä kannattaa antaa periksi muista aseelta vaadittavista osa-alueista.

MAINOS ALKAA

MAINOS PÄÄTTYY

Kiinnitä huomiota näihin ominaisuuksiin

Tyypillisimmät “ärsyttävät” piirteet aseissa liittyvät niiden arkipäiväiseen käyttöön, jolta ei pääse pakoon, olipa kyseessä mikä hyvänsä aseen käyttö. Tällaisia ovat muun muassa lipas ja sen kiinnitys, varmistin, laukaisu ja lukonkammen sijainti.

Näitä on usein mahdotonta muuttaa jälkikäteen, eli jos jokin ominaisuus aseessa ei ole jälkikäteen muutettavissa mieluisaksi, on todennäköistä, että ase ei näiden vähäpätöisinä pidettyjen ominaisuuksien takia ole sittenkään se oma juttu.

Tärkeintä kiväärin valinnassa on lyhykäisyydessään se,

että se sopii aiottuun käyttötarkoitukseen ja sen ominaisuudet palvelevat käyttäjäänsä mahdollisimman hyvin. Kaikilla kivääreillä on vahvuutensa, joten valinta kannattaa tehdä sen perusteella, miten hyvin mikäkin vaihtoehto sopii juuri omaan käyttötarkoitukseen, muotivirtauksista viis.