fbpx

Aseet & optiikkaUutiset

Riista esittelee – Uutuus Sako S20 hybridikivääri

Sako S20 on hybridikivääri, jossa on vaihdettava etu- ja takatukki. Tukit ovat säädettävissä vetopituuden ja harjan korkeuden osalta, joten ase on säädettävissä kaiken kokoisille ampujille. 

 

Riista pääsi testaamaan odotettua Sakon uutta S20 kivääriä. Sako on ollut pitkään perinteisten kiväärien valmistaja, mutta S20 on vastaus nykyaikaisen kiväärimiehen tarpeisiin. Ja hyvä vastaus se onkin. 

 

Tällä hetkellä pulttilukkoisten kiväärien suunnannäyttäjänä toimii Precision Rifle Shooting (PRS) ampumaurheilulaji. Vaikka kyse onkin pitkien ampumaetäisyyksien toiminnasta, on sillä ollut vaikutusta myös metsästyksessä käytettäviin aseisiin ja patruunoihin.

Yhä useampi metsästäjä on oppinut arvostamaan aseissaan PRS:n myötä yleisesti hyväksyttyjä ominaisuuksia: Ampumaergonomia, tähtäimen kiinnitys, lipaskapasiteetti ja varusteltavuus ovat asioita, joita yhä useampi nykymetsästäjä vaatii aseeltaan.

Myös metsästyksessä on noussut esiin nykyaikainen ryhmä aseita, joissa on irtauduttu perinteisistä metsästyskivääreistä. Kehitys tähtäimissä, patruunoissa ja aseissa on johtanut siihen, että pitkien ampumaetäisyyksien metsästys on lisännyt suosiotaan. Näissä aseissa on tyypillisesti ominaisuuksia, jotka on aiemmin yhdistetty juuri pitkien etäisyyksien tarkkuusammuntaan.

Tekniikan ja ergonomian liitto

Sako S20 on hybridikivääri, jossa on vaihdettava etu- ja takatukki. Etutukiksi on saatavilla linjakas metsästysmalli tai taktinen tarkkuustukki M-LOK varustekiinnityksillä. Takatukiksi on saatavilla joko taktinen tarkkuuskiväärimallin tukki tai metsästyksellinen peukaloreikätukki.

Halutessaan näitä osia voi yhdistellä omien tarpeiden tai mieltymysten mukaan. Piippuprofiileja on kaksin kappalein, kevyt metsästysmalli ja raskas tarkkuusmalli.

Metsästysmallin takatukki on nykyaikainen peukaloreikätukki, jonka sisällä on alumiinikehys.

 

Tukit ovat säädettävissä vetopituuden ja harjan korkeuden osalta, joten S20 on säädettävissä kaikenkokoisille ampujille. Tukkien valmistusmateriaali on HIR-materiaalia (High Impact Resistant). S20:n säädettävä ergonomia ulottuu myös liipaisimeen, jolloin laukaisun vetopituutta voidaan säätää sormien pituudelle sopivaksi.

S20:n ydin on sen uusi ja jäykkä lukonkehys. Lukonkehyksessä on suoraan siihen työstetty Picatinny-kisko nykyaikaiseen kiikariasennukseen. Kolmella sulkuolalla varustettu lukkopultti on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja se on varustetty suuren pinta-alan sulkukorvakkeella, joka lisää turvallisuutta.

Lukossa on myös erillinen iskurivarmistin. Lukonkehys lepää alumiinisessa petauskappaleessa, johon myös tukit kiinnitetään.

Taktisen mallin etutukissa on paikat M-LOK varustekiinnityksille. Tukin pohjassa olevaa kiinnityskohtaa käytetään yleisesti Arca-Swiss palikan kiinnitykseen kolmijalkaa käytettäessä.

 

Lippaat S20 mallissa on valmistettu lasivahvisteisesta komposiittimateriaalista ja niitä on saatavissa viidelle ja kymmenelle patruunalle (magnumeissa kolme ja seitsemän). Lipas sallii tavanomaista pidemmät latauspituudet, josta on hyötyä erityisesti patruunansa itse lataaville.

Tavanomaisista lippaista poiketen S20 kivääreissä patruuna on tuettu kaulastaan, joten rekyylin aiheuttama luotien kärkien vaurioituminen on saatu kuriin. Lippaat ovat kaksirivisiä, mutta ne syöttävät patruunat keskeltä parasta mahdollista toimintavarmuutta silmällä pitäen.

S20:n myötä markkinoille tuodaan myös Sakon Picatinny-kiskoon sopiva yhteinäisen kiskon kiikarijalusta. Tämä on hyvä vaihtoehto kiikariasennukseen, mutta Picatinny luonnollisesti mahdollistaa myös lukuisat muut kiikarijalustat.

Tämä on yksittäisenä asiana suuri etu aseen kansainvälistä markkinaa ajatellen. Picatinny on universaali standardi, joka mahdollistaa jokaiseen makuun sopivan kiikaritähtäimen asennuksen.

Käytössä kokeiltu, toimii

Riista osallistui Sakon järjestämään jahtiin, jossa S20 esiteltiin toimittajille. Jahdissa saatiin saaliiksi valkohäntäpeuroja ja kauriita. Käytössä oli sekä tarkkuusversioita, että metsästysversioita.

Metsästyksen yhteydessä uutuudesta tehtiin huomioita. HIR-materiaalista valmistettu tukki on esimerkiksi Sako 85 Carbon sarjan tukkeihin verrattuna muovisempi ja hieman äänekkäämpi, mutta tukin otekohdissa on hyvän otteen tarjoavat pinnoitteet.

Riista pääsi kokeilemaan uutuutta menestyksellä peura- ja kaurisjahdissa ja totesi aseen kerrassaan toimivaksi peliksi.

 

Molempien aseiden kohdalla kommentit olivat yhteneviä sen osalta, että S20:n myötä ampumaergonomia on saatu uudelle tasolle. Säädettävä liipaisimen etäisyys on esimerkki ergonomiaparannuksesta, jota muista tuotantoaseista ei juuri löydy.

– Eihän tämmöistä asetta ole ennen ollut. Aseen voi säätää ja koota juuri sellaiseksi kuin itse haluaa. Ampumaergonomia on erinomainen, sanoo uutuudella pari peuraa kaatanut Veikka Gustafsson.

Oma paikka mallistossa

Sako S20 täyttää raon, joka on ollut Tikka T3x ja Sako 85 kiväärien välissä. S20 ei ole sidottu klassisten suurriistakiväärien ominaisuuksiin, eikä sen tarvitse taipua yhtä moneen rooliin kuin Tikka T3x:n.

Kyse on tämän päivän kivääristä, jossa on nykyaikaisten ampujien vaatimukset täyttävät ominaisuudet. Se on sopiva niin modernia metsästyskivääriä tavoitteleville kuin myös sellaisenaan sopiva PRS:n hintarajoitettuun production luokkaan.

Tukkien ergonomialla voidaan vaikuttaa aseiden käyttöön. Taktisen mallin takatukki sopii erityisesti erilaisten takatukien käyttöön. Molemmat tukkimallit ovat säädettäviä vetopituuden ja perän harjan korkeuden osalta.

 

Uutuudesta tekee mielenkiintoisen sen modulaarisuus. Jokainen käyttäjä voi valita mieleisensä etu- tai takatukin, joiden yhdistelmistä kertyy koko joukko vaihtoehtoja, kun ne yhdistetään siihen, että ase on saatavana kahdella eri piippuprofiililla.

Joku voi haluta kevyen piippuprofiilin yhteyteen taktisen etutukin M-LOK varustekiinnityksillä ja toisaalta metsästysmallin takatukki voi miellyttää enemmän jotain raskasta asetta haaveilevaa. S20:n myötä kaikki onnistuu.

S20 on alussa saatavana kaliipereissa .243 Winchester, 6.5 Creedmoor, .308 Winchester, .270 Winchester, .30-06 Springfield, 6.5 PRC, 7 mm Remington Magnum ja .300 Winchester Magnum kaliipereissa.

Hinnat uutuudella tulevat asettumaan noin 1800 – 2100 euron väliin.

Teksti Arto Määttä

kuvat Veikka Gustafsson