fbpx

Aseet & optiikka

Riista testaa – Huokeasti hämärään

Testasimme hämäräominaisuuksien osalta x56 kokoluokan tähtäimet. Asetimme hintarajaksi noin 1000 euroa. Nyt saimme peräti kaksi testivoittajaa.

Tastasimme tähtäimet Lapin kaamoksessa, eri valaistusolosuhteissa. Terävin kärki erottui varsin nopeasti.

Burris Four Xe 3-12×56 

Huokeahintainen perustähtäin hämärään 

Paino: 694 grammaa
Valmistusmaa: Kiina
Hinta: 609 euroa 

Burris on sementoinut paikkansa hämärätähtäinten saralla Four Xe mallillaan. Tämä tähtäin ansaitsee hyvän ostoksen leiman, joka on yhdistelmä huokeaa hintaa ja kelvollista suorituskykyä. Burris loisti testissä erityisesti pakastustestissä, josta se suoriutui täysin sekä -24 asteessa, että -8 asteessa, säädettävyyden säilyessä muuttumattomana molemmissa tapauksissa. 

Four Xe korostaa tämän testin yhteydessä noussutta huomiota superzoomien ja perinteisempien zoom-kerrointen välisestä sopivuuserosta pimeässä. Vaikka suorituskyky Four Xe:n ja Six Xe:n välillä on pimeässä liki sama, on huomattava, että Four Xe:n suurennusalue on hallittavampi, eikä kulmikkaallakaan säätämisellä saada aikaan tilannetta, jossa tähtäimen kuva pimenee täysin tai näkökenttä supistuu olemattomaksi. 

Burris on testin “hyvä ostos” hyvästä syystä. Se on hinnaltaan huokea ja se sopii kyttäyskäyttöön kaikkein vaikempia kelejä lukuunottamatta. Kyseessä on asiallinen aloittavan metsästäjän tai vähäisemmän käyttötarkoituksen tähtäin hämäräkyttäykseen. 

+ Hyvä pakkasessa 
+ Hyvä valopiste 
+ Laaja näkökenttä 

– Optiikan laatu tähystysasetuksilla 
– Näkökentän vääristely reuna-alueilta 

Burris Six Xe 3-18×56 

Monikäyttöinen hienohelma  

Paino: 730 grammaa
Valmistusmaa: Kiina 
Hinta: 959 euroa

Burris Six Xe on yleiskäyttöinen superzoom -tähtäin, jonka hämäräkyttäysominaisuudet ovat asiallisella tasolla. Tähtäimessä on kuitenkin ominaisuuksia, jotka estävät siltä pääsyn kärkikolmikkoon tässä otoksessa, jossa pääpaino on nimenomaan hämärä- ja pimeäkyttäyksessä. 

Pakastustestin tulos Burrisilla oli heikko, mikä on erikoista siihen nähden, että Burris Four Xe oli samaisessa osiossa testiotoksen kärjessä. Kun tähän jäykistymiseen yhdistetään liukas ja ilman “evää” varustettu suurennuksen säätökiekko, voidaan sanoa, että Six Xe ei sovi kylmille keleille. Tähtäin on siis monikäyttöinen, mutta pakkassiedon osalta kyseessä on hienohelma, jonka käyttäminen muuttuu kylmässä haastavaksi. 

Näkökentän laajuudelta Six Xe on heti kärjen perässä, mutta sen kuva on kokonaisuudessaan otoksen paremmalla puolen. Superzoom aiheuttaa kuitenkin tässä hintaluokassa sen, että niin sanotulla tähystyssuurennuksella kuvan laatu kärsii verrattaessa sitä nelinkertaisella zoomilla varustettuihin tähtäimiin.

+ Valopisteen laatu 
+ Näkökentän laajuus 

– Hallintalaitteiden tunnottomuus 
– Heikko suoriutuminen pakkasessa  

Bushnell Nitro 3-18×56 

Muusinuija pitkille etäisyyksille

Paino: 794 grammaa
Valmistusmaa: Kiina 
Hinta: 799 euroa 

Bushnell on nykysuuntauksen mukainen superzoom -tähtäin, jossa on kokoa ja näköä. Tähtäimen testirupeama sai hyvän startin pakastustesissä, josta tähtäin suoriutui mallikelpoisesti. Käytännössä säädettävyys säilyi liki muuttumattomana kylmimmissäkin lämpötiloissa. 

Burrisin ongelmat tulivat esiin valopisteen myötä jo varhaisessa vaiheessa ja tämän tähtäimen kohdalla ei voida välttyä siltä, että valopisteen liiallinen kirkkaus vaikuttaa negatiivisesti kaikkeen pimeäkäyttöön. Kun tähän yhdistetään kapea näkökenttä, voidaan sanoa, että Bushnell on metsästyksellisesti haastava tähtäin, jonka ominaisuudet pimeässä eivät mairittele. 

Bushnell on hyvä esimerkki tähtäimestä, joka ei välttämättä koostaan huolimatta ole alunperinkään hämärään tai pimeään suunnattu. Kyseessä on siis isomman suurennusalueen ja isompien suurennuskerrointen tähtäin pidemmille ampumaetäisyyksille huokeammassa hintaluokassa. 56 mm objektiivilinssi ei siis tarkoita automaattisesti hyvää suorituskykyä pimeässä. 

+ Toimiva pakkaskeleillä 

– Valopisteen kirkkaus häiritsevä 
– Suppea näkökenttä 

GPO Spectra 5x 3-15x56i 

Perusvarma suorittaja

Paino: 824 grammaa
Valmistusmaa: Kiina 
Hinta: 942 euroa 

GPO:n suoritusta testissä kuvaa hyvin tasaisuus. Se on otoksen keskitason yläpuolella, mutta sen erikoisuus piilee yllätyksettömyydessä kaikilla osa-alueilla. GPO selvisi pakastustestistä mainiosti, sen näkökenttä on hyvä, eikä mikään osa-alue aiheuta sen suorituskyvylle romahdusta. 

Vaikka GPO ei edustakaan testin parhaimmistoa pimeässä, sen suorituskyky riittää kuitenkin pitkälle. GPO kuuluu siihen sarjaan tähtäimiä, jonka pimeäsuorituksen rajat määrittää valopiste. Säkkipimeällä tai äärimmäisillä etäisyyksillä tähtäin ei enää toimi, mutta pääosalla keleistä tähtäin säilyttää toimintakyvyn myös pienpetojen metsästyksessä keskipitkillä etäisyyksillä. 

GPO on ominaisuuksiltaan tämän testin otosta hyvin kuvaava. Toisin sanoen se edustaa hyvin nykytähtäinten kehityssuuntaa, jossa monikäyttöisyyttä on haluttu maksimoida ja tämä tapahtuu erikoiskäytön kustannuksella. Tähtäin sopii siis sellaiselle metsästäjälle, jonka pääpainoalueet metsästyksessä eivät ole selvillä, mutta kaikesta tulee selviytyä. 

+ Laaja näkökenttä 
+ Hyvä pakkasessa 

– Valopisteen kirkkaus 

Hawke Frontier 30 SF 5-30×56 LR Dot 

Isoa suurennusta päiväkäyttöön  

Paino: 780 grammaa
Valmistusmaa: Kiina 
Hinta: 749 euroa 

Hawke on tässä testissä mukana lähinnä etulinssinsä koon johdosta. Tähtäimen suurennuskertoimen luulisi kertovan asiaansa, eli tämän tähtäimen yhteydessä etulinssin koko on tukemassa suuria suurennuskertoimia, mutta hämärän tai pimeän kanssa tällä tähtäimellä ei juurikaan ole tekemistä keskenään. 

Hawke ei missään nimessä ole tähtäimenä huono, mutta se on selkeästi hieman väärässä porukassa. Sen ominaisuudet tulevat esille pitkillä ampumaetäisyyksillä tai pienissä kohteissa päivänvalolle ajoittuvissa jahdeissa. 

Periaatteessa Hawke olisi voitu jättää sopimattomana pois tästä testistä, mutta kaiken kaikkiaan tämä toimii hyvänä muistutuksena siitä, että tähtäimen ulkoiset ominaisuudet eivät kerro sen suorituskyvystä. Toisaalta tämä alleviivaa sitä, että on epärealistista odottaa selkeästi pitkien ampumaetäisyyksien tähtäimen toimivan myös pimeässä, jos tähtäintä ei ole alunperinkään tarkoitettu tällaiseen käyttöön. Päiväkäytössä ja sulan maan ajan linnustuksessa Hawke on omimmillaan ja tarjoaa hyvää suorituskykyä huokeaan hintaan. 

+ Kohtuullinen näkökenttä 

– Hallitsemattoman suuri suurennuskerroin yläpäässä 
– Heikko pakastustesti 
– Liian kirkas valopiste 

Kite K6 2,5-15×56

Yleiskäyttöpainotteinen japanilainen 

Paino: 642 grammaa
Valmistusmaa: Japani 
Hinta: 1 150 euroa 

Kite K6 on optiselta tasoltaan hyvä tähtäin, joka suoriutui testissä keskitasolla varsin hyvin. Sen heikoin osa-alue oli pakkasessa, jossa tähtäin jäätyi liki täysin. Kite edustaa myös sitä taitepistettä, jossa valopisteen liiallinen kirkkaus haittaa enemmän tähtäämistä kuin mitä tähtäimen optiikan taso antaisi ymmärtää. Toisin sanoen valopisteen merkityksellisyys on ylikorostuneessa asemassa ja sen kirkkaus häiritsee tähtäämistä liiaksi. 

Kite on toteutukseltaan kaiken kaikkiaan siisti tähtäin ja se on testin kevyimmästä päästä. Täten se on oiva tähtäin yleiskäyttöä ajatellen, eikä nosta kiväärin painoa liiaksi. Voidaankin sanoa, että Kite on hyvä yleistähtäin, jossa ominaisuuksia riittää valopisteen asettamissa rajoissa hämärään asti. 

Yleiskäyttöisyyttä tähtäimessä puoltaa 2,5x suurennuksesta alkava suurennusalue ja laaja näkökenttä. Nämä yhdessä tekevät tähtäimestä toimivan myös päiväjahdeissa ja isomman riistan metsästyksessä. Pakkasen siedon ja valopisteen osalta parantamisen varaa löytyy. 

+ Laaja näkökenttä 
+ Kohtuullinen valopiste 

– Jäätyy pakkasella 

Meopta MeoStar R 4-24×56 RD SFP 

Nykyaikaistettu yleisjyrä 

Paino: 858 grammaa
Valmistusmaa: Tšekki 
Hinta: 1 199 euroa 

Meopta MeoStar R on Meoptan uudistunutta sarjaa. Se on tuotannollisesti suoraviivaistettu tähtäin, joka korvaa kokonaan R1 -sarjan ja asettuu kuusinkertaisella zoom-kertoimella R2:n manttelinperijäksi. R1r:n kaltaisesta hämäräspesialistista ei siis ole kyse. 

Meopta MeoStar R edustaa testimme yleistähtäimiä, mutta on suurennusalueestaan huolimatta kohtuullisen hyvä hämärässä. Suurimmat ongelmat hämärässä eivät liity varsinaisesti näkemiseen tai tähdättävyyteen, vaan kapeahkoon näkökenttään, joka aiheuttaa pimessä hieman hitautta kohteen paikantamiselle maastosta. Valopiste on kuitenkin asiallinen ja optiikan laatu mahdollistaa tähtäämisen. 

Suurennussäätöalueen käytettävyys on yläpään suurennuksen osalta hankala, mutta tämän Meopta selättää mainiosti suurennussäätökiekon evän järkevällä paikantamisella. Suurennuksen hyvä tähtäysasetus eli noin 10x löytyy evän osoittaessa suoraan ylöspäin, joten pimeässäkin tämä kohta löytyy helposti ja vaara liialliseen suurennukseen hukkumiseen pienenee oleellisesti. 

+ Hyvä pakkasella 
+ Asiallinen valopiste 

– Näkökenttä suppeahko

Steiner Ranger 4 3-12×56 – TESTIVOITTAJA 

Kärkipään valinta kyttääjille

Paino: 644 grammaa
Valmistusmaa: Yhdysvallat 
Hinta: 1 290 euroa  

Steiner Ranger 4 on Steinerin Ranger -sarjan paras tähtäin erikoistuneeseen kyttäysjahtiin niissä rajoissa, mihin tähtäimen suurennuskerroin riittää. Kuvan laatu on erinomainen, näkökenttä on laaja, punapiste on parasta tasoa ja hallintalaitteet ovat selkeät. Voidaan siis sanoa, että erityisesti hämäräkyttäystä ajatellen juuri Ranger 4:n kohdalla on onnistuttu valuttamaan kalliimpien tähtäinten ominaisuudet huokeammin hinnoiteltuun paketiin. 

Steinerin ainoa heikko kohta oli pakastustestissä, josta tähtäin kuitenkin selviytyi keskinkertaisesti. Tähtäin ei mennyt jumiin, mutta suurennuksen säätö vaatii jo -8 asteen lämpötilassa voimaa, joskin sama voima riittää myös -24 asteessa. Tähtäin ei siis jäädy, mutta se jäykistyy pakkaskeleissä. 

Ranger 4 on mainio esimerkki siitä, että superzoomien lisäksi on edelleen paikkansa myös perinteisemmille tähtäimille. Huomioitavaa on myös se, että Steiner on parantanut tuotettaan kuuden vuoden takaiseen verrattuna, jolloin Ranger oli vielä Meoptan ja Zeissin perässä. 

+ Erinomainen valopiste 
+ Laaja näkökenttä 
+ Hyvä tähdättävyys pimeässä 

– Jäykistyy pakkasella 

Zeiss Conquest V4 3-12×5 – TESTIVOITTAJA

Suunnannäyttäjä jo toistamiseen

Paino: 614 grammaa
Valmistusmaa: Japani 
Hinta: 1 349 euroa

Zeiss on Riistan hintarajoitetussa testissä toistamiseen kärkisijalla. Voidaan perustellusti sanoa, että kyseessä on suunnannäyttäjä, jossa ensimmäisenä tuotiin huokeampaan hintaluokkaan aiemmin vain premium-tähtäimistä löytyviä ominaisuuksia. Kokonaisuuden tasapainoisuus onkin siis esimerkillinen ja se näkyy nykyään myös joissain Zeissin kilpailijoiden tuotteissa. 

Zeissin vahvuudet ovat kuvan laadussa, näkökentässä, valopisteen laadussa ja myös tähtäimen keveydessä. Kyse on siis varsin miellyttävästä kokonaisuudesta, jossa jokainen yksityiskohta on pelkistetty ja metsästyskäytössä toimiva. Tähtäimessä ei ole mitään tarpeetonta kyttäyskäyttöä ajatellen ja sen suorituskyky on hintaluokka huomioiden moitteetonta. Hinta on toki yli tuhannen euron, mutta hinnalle saa myös vastinetta. 

Ainoa heikkous tähtäimessä on sen säädettävyydessä pakkasella. Tähtäimen suurennussäätö jäykistyy, mutta se ei jäädy. Moni on tämän ominaisuuden takia varustanut tähtäimen throw lever lisävivulla, joka lisää vääntömomenttia suurennuksen säätökiekolle. 

+ Erinomainen valopiste 
+ Laaja näkökenttä 
+ Hyvä tähdättävyys pimeässä 

– Jäykistyy pakkasella 

Oikaisu. Riista-lehdessä 1/25 oli virhe Meopta -kiikaritähtäinten osalta. Saimme alkujaan neljä eri Meoptaa, joista lopulliseen testiotokseen otettiin Meopta MeoStar R 4-24×56 RD SFP, joka löytyy tuotekohtaisista. Alun listauksessa mukaan lipsahti Optika 6, jota ei lopullisessa testiotoksessa ollut. Taulukossa on taas nimitys MeoSport, joka on virhe nimeämisessä, mutta testin pisteet ovat Meopta MeoStar 4-24×56:n eli tulokset ja pisteet ovat oikein.