fbpx

Varusteet

Riista testasi saappaat irtovuorella – etsinnässä talvisaapas metsästäjälle

Muovikengät haastavat perinteiset kumisaappaat talvisaappaiden testissä. Keskitymme vain irrotettavalla vuorella varustettuihin saappaisiin.

Mies vetää saapasta jalkaan
Irtovuorelliset saappaat on helppo pukea, kun laittaa ensin huovan jalkaan ja sen jälkeen jalan saappaaseen.

Jos talvisessa luonnossa pitää pärjätä yksillä jalkineilla, valinta osuu huopakumisaappaaseen – tai sitten varusmiehet on väärin varustettu.

Vedenpitävää saapasta todella tarvitaan, vaikka pakkasta olisi pakastimen tai kahden tarpeisiin. Metsästäjä kastelee jalkansa myös pakkasella, sillä järvelle satava runsas lumi painaa kantta alas nostaen vettä jäälle. Hyvin eristävä lumikerros pitää jäälle nousseen veden sulana. Lisäksi lähteet ja purot pysyvät talvella sulina lumen alla tai virtaavan veden ansiosta.

Kuivakin lumi kastelee jalkoja, kun se pääsee sulamaan kengän pintaan eräkämpän lämmössä tai nuotion loimussa. Kevättä ja suojakelejä kohti päästäessä saappaan merkitys kasvaa.

Halusimme testata metsästäjälle sopivia talvisaappaita, mutta päätimme kelpuuttaa mukaan vain irtovuorella varustetut mallit. Tällöin vuoret saa kuivumaan ja tarvittaessa ojaplutauksen jälkeen voi vaihtaa saappaan sisälle kuivan vaihtovuoren.

Yllätys oli, että irtovuorellisten huopakumisaappaiden markkinat ovat kaventuneet viime vuosina minimiin. Enää tarjolla on vain yksi merkki, Nokian Jalkineet. Muut brändit kertoivat mallistonsa kaventumisesta ja he halusivat keskittyvä vain kiinteävuorisiin tai syyssateille tarkoitettuihin malleihin.

Kumisaappaiden kilpailijoiksi ovat nousseet EVA-jalkineet eli etyleeni-vinyyli-asetaatista valmistetut muovikengät. Materiaali on huomattavasti kumia kevyempää, sillä se sisältää pieniä ilmakuplia. Samalla eristävyyden kerrotaan paranevan merkittävästi.

Lähetimme testikutsut valmistajille ja maahantuojille. Berner lähetti testattavaksi molemmat Nokian Jalkineiden irtovuorelliset mallit, Kairan ja Naalin. Kärkkäiseltä saimme koitokseen mukaan Asserin saappaat ja Kivikangas toimitti testiin Torvi-jalkineet. Markettien lähes loputtomasta pilkkisaapasvalikoimasta hankimme Haghusin ja Patriotin tuotteet testiä täydentämään.

Saappaiden maastotesti
Saappaita testattiin maastossa.

Kumia ja muovia

Testiin muodostui kolme parivaljakkoa. Nokian Jalkineinen kumisaappaat poikkesivat selkeimmin muista. Neljästä muovikenkäparista kaksi edullisinta vaihtoehtoa eli Haghus ja Patriot muistuttavat toisiaan. Vastaavasti Asseri ja Torvi näyttävät varsimansetteineen hyvin samanlaisilta – molemmat mallit tulevat Venäjältä.

Edullisimmat muovisaappaat saa noin parilla kympillä ja alennuksessa vielä halvemmalla. Laatu on ainakin osittain verrannollinen hintaan, sillä edullisimmat saappaat piti valikoida suuresta laarista, jossa kengät olivat sikin sokin. Talvijalkineiden myynti näyttää samalta kuin kesäisten muoviavokkaiden. Materiaalikin on pitkälle sama.

Patriotin laarissa oli samasta kengästä kahta erilaista versiota pohjakuviointeineen. Pohjiin painetut kokolukemat saattoivat olla mitä tahansa, sillä 44 koon saappaan pohja oli sentin tai pari 43 koon mallia pienempi. Haghusin myynti oli järjestetty selkeämmin, mutta tuotteiden koko osoittautui varsin oudoksi: 43 koon saapas on hyvä 39 jalkaan!

Saappaiden pohjakuviointi

Saappaiden pohjat yhteiskuvassa vasemmalta ylhäältä alkaen: Asseri, Haghus, Nokian Jalkineiden Kaira ja Naali sekä Patriot ja Torvi.

Edullisimmat muovisaappaat muuttuivat pakkasella koviksi sekä jäykiksi ja samalla liukkaiksi. Sen sijaan Asseri ja Torvi säilyttivät varren jouston melko hyvin myös kovalla pakkasella. Samalla niiden pito pysyi kohtalaisen hyvänä. Torven pohjiin on lisäksi asennettu punaiset liukuesteet, jotka parantavat pitoa ja tekevät askelluksesta miellyttävää.

EVA-jalkineet on puristettu muotilla yhdeksi kappaleeksi. Lestin muotoilu ja varren istuvuus eivät töllöin välttämättä ole parhaat mahdolliset. Onnistunein muovijalkineen muotoilu on loihdittu Torven saappaaseen.

Nokian Jalkineiden kumisaappaat ovat muovikenkien rinnalla oikeat jalkineet. Lesti ja varren muotoilu saavat kiitosta. Lisäksi pohjan pito on erinomainen. Kairan pohjassa on lisäksi valmiit reiät nastasarjan kiinnittämistä varten. Ylivoimaiselta tuntuvissa kumisaappaissa on yksi merkittävä heikkous; paino. Naalien paino on jopa kolminkertainen yhtä lämpimään muovisaappaaseen verrattuna.

Irtovuoret

Irtovuoret vasemmalta oikealle: Asseri, Haghus, Nokian Jalkineiden Kaira ja Naali sekä Patriot ja Torvi. Haghusin ja Patriotin vuoret ovat umpinaiset tupet, mutta muiden vuori on halkaistu etureunasta pukemisen helpottamiseksi.

Eristävyydessä eroja

Jalkojen pysymiseen lämpimänä vaikuttaa jalkineiden eristävyyden lisäksi monet seikat ihon ja sukkien puhtaudesta metsästäjän energia- ja nestetasapainoon. Tärkeää on, että jalkineet eivät ole liian pienet, jotta veri pääsee kiertämään. Riittävän tilavaan saappaaseen sopii jopa pari villasukkaa päällekkäin eristävyyttä parantamaan.

Nokian kumisaappaiden vuoret ovat villaa. Naalissa huovan paksuus on peräti kuusi millimetriä, mutta Kairassa paksuus on puolitettu. Nokian vuorien ylälaitaan on ommeltu hyvät, kuivatusta helpottavat ripustussilmukat. Asserissa on 40 prosenttia kuohkeaa lampaanvillaa, joka tekee vuoresta miellyttävän. Asserin ja Nokian Jalkineiden molempien saapasmallien irtovuoria saa hankittua lisävarusteena, joten jahtiin voi ottaa kuivat vaihtohuovat kastumisen varalle.

Torven etupuolelta halkaistun vuoren puoliskot eivät yllä nilkan kohdalla yhteen, joten siihen jää eristämätön kohta. Haghusin ja Patriotin vuoret on ommeltu tuppeen eli ne muodostavat yhtenäisen sukan. Ratkaisu on etupuolelta halkaistua vuorta vaikeampi pukea: vuori menee herkästi ruttuun työnnettäessä jalkaa saappaaseen.

Käytön jatkuessa muutamasta tunnista koko päivään tai jo jopa pariin peräkkäiseen maastovuorokauteen kumisaappaat ovat vastaavia EVA-jalkineita lämpimämmät, sillä kumisaappaissa jalan hiki poistuu villasta ja imeytyy osin jalkineen kankaiseen sisäpintaan. Muovisessa EVA-kengässä kosteus ei imeydy varteen vaan se jää vuoreen. Lisäksi useimmat muovisaappaiden irtovuoret ovat synteettisiä, joten ne eivät lämmitä kosteina villan tavoin.

Naalin pohjarakenteen sisällä on huopaa ja vastaavia eristekerroksia on myös Asserin ja Torven saappaissa. Molemmissa on lisäksi sisäpohjan pinnassa pyramidin muotoisia nystyröitä ilmavaa kerrosta luomassa. Sekä Asserissa että Torvessa on irtovuoren lisäksi irtopohjallinen, mutta molemmat ovat vain reilun millimetrin paksuisia. Liian ohuina ne taittuvat käytössä helposti kaksin kerroin vuoren alle aiheuttaen lähinnä haittaa käytölle. Jokaista saapasta voi tuunata paremmaksi hankkimalla vuoren alle erilliset villapohjalliset.

Passipaikalla jakojen lämpimyyttä voi parantaa laittamalla jalkojen alle styroksilevyn tai solumuovia kuten istuinalustan tai palan vanhasta makuualustasta. Jalkojen lämpöä voi estää siirtymästä kylmään maahan seisomalla havujen tai risukasan päällä.

Saappaan lämpötilamittausta
Kenkien eristävyyttä tutkittiin pakastimessa. Kenkien sisään laitettiin lämpömittarilla varustetut pakasterasiat ja jalkineiden varret tukittiin muovikassillisella mineraalivillaa. Lämpötilat rekisteröitiin puolen tunnin välein.

Mittarit pakastimessa

Asseri mainostaa saapastaan 50 asteen pakkaseen, Naali 40, Haghus 35 ja Torvi 25 pakkasasteen lukemaan. Niin, kyllähän saapas kestää, mutta kestääkö metsästäjä?

Halusimme testata valmistajien väitteitä ja tutkia eroja saappaiden eristävyydessä. Päädyimme hankkimaan kolme asteen kymmenyksen tarkkuudella toimivaa paistomittaria. Otimme 43 asteista hanavettä 2,5 desilitran pakastepulloihin ja työnsimme paistomittareiden piikit korkkeihin puhkaistujen reikien kautta veteen. Asetimme vesipullot saappaiden sisään ja suljimme varret muovipussillisilla mineraalivillaa.

Energia siirtyy aina lämpimästä kylmään. Pakastimeen sijoitettujen saappaiden sisältämät vesipullot jäähtyvät luovuttaessaan energiaa saappaan läpi pakastimen puolelle. Mitä hitaammin vesi jäähtyy, sitä paremmin saapas eristää.

Teimme viiden tunnin mittausjaksot kahdessa erässä eli mittasimme kolmea saapasta kerralla. Kirjasimme lämpömittareiden lukemat puolen tunnin välein. Yksikertainen testimme osoitti selkeät erot saappaiden eristävyydessä. Tuloksemme mukailivat melko hyvin valmistajien ilmoittamaa lämpimyysjärjestystä.

Asseri osoittautui testin parhaiten eristäväksi jalkineeksi ja Nokian Naali seurasi tiukasti perässä. Mittaus osoitti selkeästi, että pieniä ilmakuplia sisältävä EVA-muovi eristää kumimateriaalia paremmin. Niinpä Nokian Kairassa vesi jäähtyi kaikkein nopeimmin.

Saappaat eräsiteessä
Nokian Jalkineiden saappaat on suunniteltu perinteisiin eräsiteisiin sopiviksi.

Käytön mukaan

Testituotteiden hinnat vaihtelevat rajusti, sillä kalleimman tuotteen suositushinnalla saa ostettua jopa kymmenen paria halvinta mallia. Hinnoissa on suuria eroja myös liikkeiden välillä, joten tarjouksesta tai keväisessä talvivarusteiden poistomyynnistä saappaat saattavat lähteä ostajan matkaan jopa puoleen hintaan.

Jos kengillä käy lähinnä puuliiterissä ja roskalaatikolla tai niitä käyttää lahtivajalla, eipä jalkineilta paljoa kulutuskestävyyttä vaadita. Testissä ei huomattu, että EVA-jalkineet olisivat hajonneet maastossa. Kulutus näkyy niissä tosin selkeämmin kuin kumisaappaissa. Yhtä pitkää käyttöikää on vaikea luvata, mutta toisaalta jänisjahdin passipaikan seisoskelu ei juuri kenkiä kuluta.

Saapas lumikengässä
Saapasta ostaessa kannattaa miettiä sen käyttötarkoitusta.

Testi tehtiin lumikelillä ja pehmeillä pakkashangilla. Lumettomana aikana esimerkiksi terävät kuusenoksat saatavat vaurioittaa pehmeitä EVA-jalkineita: eräs testaaja kertoi omien, testin ulkopuolisten EVA-kenkien menneen puhki osuessaan voimalla katkenneisiin järviruokoihin.

Kumisaapas puoltaa paikkaansa hiihtäjän valintana eräsiteeseen sopivan reunuksen myötä. Villavuorisina kumisaappaat ovat hyviä pitkäaikaiseen, useiden päivien kestoiseen yhtäjaksoiseen käyttöön, mutta painavina kävelytuntuma on raskas. Kevyet EVA-jalkineet ovat parhaimmillaan kävelyssä ja seisoskelussa.

Ostokset tehdään vasta sovittamisen jälkeen, sillä testin mukaan etenkin muovisaappaiden koot voivat olla mitä tahansa. Sovitukseen – ja metsälle – kannattaa ottaa mukaan villasukat tai kahdet. Sukilla saa pehmeyttä ja lisäeristystä, joten jahti ei jää väliin ainakaan palelevien varpaiden vuoksi. 

Asseri Themo+

Asseri Themo+

Asseri Thermo+ on testin lämipimin kenkä. Testaajia miellytti erityisesti kuohkea ja osin lampaanvillainen irtovuori, jota myydään myös erikseen. Varren ylälaidan kiristysmansetti repeytyi osin irti voimakkaan kiristyksen seurauksena. Kengän lesti oli varpaiden kohdalta selvästi kantapäätä ahtaampi. Edullisuuden ja lämpimyyden yhdistelmän vuoksi saapas ansaitsee Hyvä ostos -maininnan.

+ testin paras eristys
+ miellyttävä irtovuori
+ varsi joustaa myös pakkasella
– lestissä kapea jalkaterä

Hyvä ostos
Haghus Qwalk

Haghus Qwalk

Haghusin kenkä osoittautui varsin pieneksi ja saappaan varsi ahtaaksi. Ahtautta korosti kengän jäykistyminen pakkasella. Miellyttävä irtovuori oli erittäin huokoinen, sillä viiden millimetrin paksuudesta huolimatta vuori osoittautui testin kevyimmäksi. Kengän pito oli heikko.

+ irtovuoren miellyttävä sisäpinta
– kapea varsi painaa jalkaa
– solmittava kiristys mansetissa
– epäluotettava kokoluokitus

Nokian jalkineet Kaira

Nokian jalkineet Kaira

Kaira on Nokian Jalkineiden irtovuorellisten talvisaappaiden kevyempi versio, jossa on korkea 45-senttinen varsi. Ohut villavuori ja kumi tekivät saappaasta testin heikoimmin eristävän. Saappaassa on eräsiteeseen sopiva kärkireunus ja kantaura. Pohjassa on valmiit reiät nastoitussarjaa varten.  Saapas on erinomainen valinta suojakeleille.

+ testin korkein varsi
+ pohjassa paikat nastoille
– kehno lämmöneristys
– taipuisa varsi ei tue nilkkaa

Nokian saappaat Naali

Nokian jalkineet Naali

Naali on Nokian jalkineiden talvisaappaiden lippulaiva. Villainen irtovuori oli testin lämpimin. Saapas on suunniteltu eräsidettä käyttävälle hiihtäjälle, sillä edessä on kulmikas reunus ja kantapäässä on siteen jouselle varattu kantaura. Varren yläreunaan on kiinnitetty heijastinnauha. Hiihtäessä kengän painoa ei huomaa, mutta yli kolmekiloinen saapaspari on kävellessä raskas. Hyvä lesti, varren istuvuus, paksu huopa, erinomainen pito ja tukevuus tekivät silti käytöstä miellyttävää.

+ paksut villavuoret
+ kumi ei kovetu pakkasen kiristyessä
+ paras valinta pakkashiihtoon
– runsas paino haittaa kävelyä

Testivoittaja
Patriot Lite

Patriot Lite

Patriot saappaat hankittiin testiin marketin alennuslaarista. Odotukset laadun suhteen eivät olleet korkealla, kun 44 numeron pohja oli sentin 43 kokoa lyhyempi. Saappaan varren ylälaidassa ei ole kiristysmekanismia. Irtovuori on polyesteriä ja umpinainen tuppi, jonka yläreuna käännetään saappaan varren ulkopuolelle. Ohut vuori jättää eristävyyden vaatimattomaksi, mutta pahimman haasteen tuo pakkasen aiheuttama kengän kovettuminen.

+ korkeahko varsi
– kovettuu taipumattomaksi pakkasella
– varren kiristys puuttuu
– pohjan heikko pito

Torvi T-25

Torvi on suunniteltu käytettäväksi 25 asteen pakkaseen asti. Korkea varsi, sopusuhtainen lesti ja varren yläreunan kiristysmansetti heijastimineen keräsivät kiitosta, mutta ohut huopa ei eristä riittävästi. Lisäksi se jää pari senttiä vajaaksi eli vuoren etuosan kielet eivät yhdy jalkapöydän päällä. Hyvin istuva ja pitäväpohjainen Torvi hävisi niukasti testin kakkosijan erinomaisetsi eristävälle Asserille. Tuotteet yhdistämällä saisi parhaan lopputuloksen: Torveen kannattaa ostaa Asserin vaihtovuori.

+ pohjassa pitoa parantavat palat
+ lestin miellyttävä muotoilu
+ varsi joustaa myös pakkasella
– ohut ja edestä vajaa irtovuori