fbpx

Aseet & optiikka

Ruotsinmauseri on lataajan kaliiperi- esitelyssä 6,5×55 SE

Ruotsin yleisin hirvikaliiperi? Ehkä, tai ei sittenkään? Joka tapauksessa 6,5×55 SE on erinomainen yleiskaliiperi, varsinkin jos lataa omat patruunat.

6,5×55 SE on suosittu Ruotsissa. Meillä se yleistyi, kun kaliiperi tuli hirvilailliseksi 90-luvulla.

6,5×55 SE eli ruotsinmauseri tuli hirvilailliseksi kaliiperiksi vuoden 1993 metsästysasetuksen muutoksessa, jolloin patruunoiden tehorajoitukset muuttuivat.

Tuolloin yli 10 gramman puolivaippaluotia ampuvasta kaliiperista tuli vihdoin sallittu hirvenmetsästyksessä myös Suomessa. Ruotsissa kaliiperilla oli kuulemma menestyksekkäästi tapettu hirviä jo sata vuotta, mutta Suomessa pykälät estivät tämän muutoksen.

Kaliiperin asema ruotsalaisessa hirvenmetsästyksessä oli ehkäpä aina hieman liioiteltu suomalaisissa keskusteluissa.

Kaliiperin asema ruotsalaisessa hirvenmetsästyksessä oli ehkäpä aina hieman liioiteltu suomalaisissa keskusteluissa, sillä jo hyvin varhain ruotsalainen asetuotanto pukkasi markkinoille enemmän .30-06 Springfield kaliiperin kivääreitä, jotka nopeasti ottivat ykköspaikan ruotsalaisessa hirvijahdissa. Tarinoissa ruotsinmauseri kuitenkin eli vahvasti.

6,5×55 SE:n ongelmakohta on aina ollut sen varhaisten aikojen riippakivet, joista päällimmäisinä esiin nousevat 1800-luvun lopun savuttoman ruudin alkuaikojen luotityypit ja matala pesäpaine.

Täten nykyluoteja ajatellen 6,5×55 SE:ssä on aina ollut hieman liian paljon vapaalentoa ja lataaminen kaikilla luotityypeillä ei ole helpoimmasta päästä.

Sopivalla lataamisella 6,5×55 SE taas on varsin potentiaalinen patruuna, mutta tehdaspatruunoissa suuri osa tehoreservistä jää käyttämättä.