fbpx

Aseet & optiikka

Ryskäyskivääri risukoihin

Ruger American Rifle on kotimaassaan suosituksi peruskivääriksi noussut moderni metsästyskivääri. Nyt esittelyssä on Ranch -malli kaliiperissa .450 Bushmaster.

Rugerin pulttilukkoiset kiväärit noudattelivat useita vuosikymmeniä M77 kiväärin jalanjälkiä. Näissä kivääreissä oli kuitenkin 1960-luvun taakka harteillaan ja valmistuskustannukset olivat liian korkeita nykyisessä kilpailutilanteessa. Toisekseen M77 ja sen jatkokehitelmä Hawkeye eivät ole enää nykyisellään kovin moderneja kiväärikonsepteja.

Ruger American Rifle on perusteiltaan yksinkertainen ja nykyaikainen pulttilukkoinen kivääri. Se on suunniteltu hyvin ja esimerkiksi tukin rekyylivastimet on suunniteltu täysin muovitukkeja varten.

Monessa muussa kiväärissä tämä osio perustuu vanhoihin puutukkeihin, eikä toimivuus ole näin ollen samaa luokkaa kuin varta vasten kevyitä tukkeja varten tehdyillä vastimilla.

Lukon avauskulma Americanissa on 70 astetta, joka on nykyään useimpien valmistajien käyttämässä kolmisulkuolkaisten lukkojen haarukassa. Tämä mahdollistaa nykyaikaisten isojen kiikaritähtäinten asentamisen matalalle, ilman lukonkammen liian läheistä tuttavuutta tähtäimeen.

Ranch mallin kiväärit ovat poikkeuksia peruskivääreistä ja nämä ovat laitaluvulla varustettu lyhyemmillä 41 senttimetrin piipunpituuksilla ja karbiinikokoluokan patruunoilla. Isommat, varsinaiset kiväärikaliiperit on siis varattu Americanin muihin malleihin ja Ranch käsittää kaliiperit 5.56 NATO, .300 Blackout, 7,62×39, 350 Legend ja .450 Bushmaster.

Huomionarvoista kaikissa Ruger American kivääreissä on niiden kiikarikiinnitysjärjestelmä, joka on yksinkertaisuudessaan tehdasasennettu yksiosainen Picatinny-kisko. Tämä on nykyaikaa ja helpottaa optiikan asennusta aseen päälle.

Ruger American Rifle Ranch painaa ilman tähtäintä vain 2,6 kilogrammaa ja täydessä sotisovassa Aimpoint Micro tähtäimen ja neljän patruunan kanssa 2,8 kilogrammaa.

Lyhyenä ja kevyenä tämä kivääri ei luonnollisestikaan ole kaikkein vakain ammuttava, mutta pahoissa risukoissa rymyäville ja lyhyiltä ampumaetäisyyksiltä ampuville metsästäjille tämä ei ole ongelma.

Ranch on valmis kivääri, joka on helppo ja nopea ottaa käyttöön. Tähtäimen kiinnitys, kohdistus ja hihnan kiinnitys, niin tämä kivääri on valmis haavakkojahteihin tai koiramiehen kumppaniksi.

Teksti ja kuvat Arto Määttä

Ruger American Rifle Ranch .450 Bushmaster
Hinta: 820 euroa
Maahantuoja: Oy K. Hjorth Ab www.ase.fi