fbpx

Aseet & optiikka

Steal Action suoraveto on onnistunut paketti

Suoravetolukkoiset kiväärit ovat olleet markkinoilla jo tovin. Uusi Steel Action erottuu perinteisellä olemuksella ja kerrassaan mainiolla lukolla.

Suoravetolukkoisia kivääreitä on tarjottu useiden eri valmistajien toimesta. Niihin on usein liittynyt negatiivisina piirteinä ylisuunnittelua ja erikoisia teknisiä ratkaisuja. Sulun toteutus, kiikarikiinnityksen ainutlaatuisuus ja vaihtopiippuisten rakenteiden toteutus ovat joko ihastuttaneet tai vihastuttaneet. Tähän rakoon Steel Action on tuonut simppelin vaihtoehdon.

Steel Action on yleisolemukseltaan niin lähellä perinteistä pulttilukkoista kivääriä kuin suoravetolukkoiselle kiväärille on mahdollista. Sen tukki on yksiosainen, piipun kiinnitys on kiinteä ja irtolipas on normaalilla paikallaan laukaisukoneiston ja liipaisinkaaren edessä. Tämä ei vielä tee aseesta täysin ainutlaatuista.

Lukon sulkukappale on itselataavista ja pulttilukkoisista kivääreistä tuttu pyörähtävä kolmiolkainen, joka tekee tästä ehkäpä yksinkertaisimman ja sulultaan vakuuttavimman suoravetolukkoisen kiväärin.

Lukon liike on suoravetolukkoiseksi erinomainen. Lukossa on massaa, joka edesauttaa lukon täysimittaista liikettä sen jälkeen, kun lukkoa avataan tai suljetaan. Lukkoa ei tarvitse saatella sen, vaan se käy ääriasennoissa reippaasti ja sujuvasti. Näin ampujasta johtuvat vajaat latausliikkeet vähenevät, josta on etua erityisesti jännittävissä riistatilanteissa.

Kiväärin päältä löytyy metsästyskivääreiden maailmassa vielä toistaiseksi harvinainen kiinteä Picatinny-kisko, joka on NATO STANAG 4694 standardin mukainen. Tämä on näkyvin nykyaikaisuuden piirre. Tällä kiikarikiinnitysjärjestelmällä ase taipuu paikallisiin perinteisiin jokaisessa maanosassa ja vaihtoehtoja jämerälle kiikarikiinnitykselle on pilvin pimein.

Kiskoon saa suoraan siihen kiinnittyviä pikajalustoja, tai jonkin muun asennustavan adaptereita. Edullisimmillaan tähän kiskoon saa kiinteitä jalustoja, jotka ovat helppoja asennettavia ja käytössä jämeriä.

Perinteisiä kiväärimiehiä miellyttää myös aseen lipas ja sen kiinnitys. Kaksirivinen molemmilta reunoilta syöttävä irtolipas on helppo täyttää ja lippaanvaihdot ovat nopeita oikein sijoitetun irrotuspainikkeen ansiosta.

Lipas vetää sisäänsä viisi patruunaa ja sen runko on tehty metallista, joten luvassa on pitkäikäinen lipas metsästys- ja ratakäyttöön. Tämän vuoden IWA-messuilla esiteltiin myös kymmenen patruunan lipas tähän aseeseen, joka herätti huomiota erityisesti villisikajahteihin orientoituneiden keskuudessa.

Tukki kiväärissä on perustasoa ja laatuluokkia kotimaan tuonnissa onkin kaksi. Eroa hinnassa on satanen. Tukki on pelkkää puuta, eli siinä on vain työstöt metalliosille, ei erillisiä tukkiin kiinnitettyjä petausosia. Tämä mahdollistaa metalliosien helpon massapetauksen tukkiin, jos sellaisen näkee tarpeelliseksi.

MAINOS ALKAA

MAINOS PÄÄTTYY

Steel Action on suunniteltu ensisijaisesti nopeaan tukemattomaan ammuntaan. Rekyyli suuntautuu suoraviivaisesti taaksepäin ja aseen painojakauma on tasaisesti molempien käsien välillä. Tasapainoltaan Steel Action onkin mukava poikkeus nykyisin hieman etupainoisessa kiväärimaailmassa.

Tasapainoa ja painoa on säädelty myös piipun profiililla, joka on hieman nykyisiä kevyitä kivääreitä rotevampi. Samoin piipun pituutta on justeerattu siten, painopiste on juuri oikea.

Steel Action ei ole kiväärinä höyhensarjalainen, mutta tälläkin on haettu parempaa ammuttavuutta tukemattomista asennoista ja liikkuvien kohteiden seuraamisen vakautta. Punnittu paino ylitti ilmoitetun painon parilla sadalla grammalla, joten optiikan kanssa tämän aseen paino asettuu noin 4 – 4,5 kilogramman väliin.

Tämä on raskaan metsästyskiväärin painoluokka, joka on ollut yleinen paino vielä muutamia vuosikymmeniä sitten, ennen kevyiden kiväärien esiinmarssia. Ammuttavuuden ja kannettavuuden välillä joudutaan usein tekemään kompromisseja ja henkilökohtaisia valintoja, mutta molempia on vaikea saada samaan pakettiin.

Radalla Steel Action antoi esimakua kuullusta tarkkuudesta. Kaliiperi .308 Winchester osaa olla melko kranttu käytettävästä patruunasta, mutta tässä kiväärissä käynti oli vähintään tyydyttävää ja muutamalla patruunalla erinomaista. Tarkkuuspotentiaali ei siis rajoitu suurriistalle, vaan mukaan voi lukea myös pienen riistan vaatimukset.

Steel Action sopii erittäin hyvin meikäläisiin ajojahteihin hyvän ammuttavuuden takia. Sikajahdeissa nopeus nousee esiin ja sitäkin tästä kivääristä löytyy. Hirvijahdissa kompakti koko sopii koiranohjaajille ja tarkat laukaukset käsivaralta on helppo ampua aseen vakauden takia.

Kaiken kaikkiaan Steel Action jätti positiivisen vaikutelman. Se ei ole pelkästään suoravetolukkoinen kivääri vaan se on yleisesti ajatellen hyvä kivääri, joka sopii mainiosti yleiskäyttöön ja erikoistuneempiin jahteihin.

Teksti ja kuva Arto Määttä

Steel Action HS

Kaliiperi: .308 Winchester
Piipun pituus: 510 mm (saatavilla myös 450 mm)
Vaimenninkierre: M15x1
Kokonaispituus: 1010 mm
Paino ilman tähtäintä (punnittu): 3,62 kg
Hinta: 2690 euroa