fbpx

Varusteet

Suomen kesän kansallispuku

Kannolla voi istahtaa ja ihmetellä luontoa, kun sääskiarmeija ei ole kimpussa. Vielä kun saisi koirille Antibite-liivin?

Suomi olisi kesäparatiisi ilman ötökkäarmeijaa. Nyt niistä voi päästä eroon pukemalla sopivat vaatteet. Pukeutumalla tosiaankin saa mielenrauhaa.

Raivostuttavaa. Ei voi pysähtyä, pitäisi olla toiset kädet huitomaan sääskiä. Tekisi mieli mennä katselemaan, miten poikueet ovat onnistuneet, kiikaroimaan pellon reunaan, mutta ei kerta kaikkiaan voi. Sääskiarmeija on heti kimpussa eikä viitsisi koko ajan olla haisevia karkotteita lotraamassa iholle.

Vaikka olen Lapissa syntynyt, en rakasta sääskiä. Toimeen tulen joten kuten. Etelässä meitä luonnossa liikkujia vaanivat vielä punkit. Mäkäröitä riittää koko maahan. Vastaus viheliäiseen ongelmaan on nanoteknologia.

Swedteam on tuon tuonut markkinoille kokonaisen vaatemalliston ötököitä vastaan. Sieltä löytyvät nyt testissä oleva puku, lippis ja ohut pitkähihainen paita. Tekstiilit ovat käsitelty hyönteistorjunta-aineella joka kantaa nimeä Antibite. Hyönteisiä karkottava ainesosa on mystinen IR3535 aine, joka perustuu luonnolliseen aminohappoon.

Vaatetta ei tarvitse kyllästää koko ajan, sillä vaikutus kestää peräti 80 pesukertaa.

Itse asiassa se keksittiin jo 30 vuotta sitten, mutta vasta nyt nanoteknologian avulla se saadaan kyllästetty vaateiden kuituun. Vaatetta ei tarvitse kyllästää koko ajan, sillä vaikutus kestää peräti 80 pesukertaa. Ja puhtaus on puoli voitto sodassa sääskiä vastaan, sillä hyönteiset löytävät maaliin hajuaistin perusteella.

Nyt niitä kuitenkin hämätään, sillä vaatteen aminohappo luovuttaa hajusignaalin varoittaen hyönteisiä pysymään poissa. Vaatteillahan on aina käyty sotaa sääskiä vastaa. Se vaatii kuitenkin jykevät kankaat ja sen, että ihoa ei näy mistään.

Nyt testissä ollut vaate ei haise tai tunnu mitenkään normaalista poikkeavalta. Puku on siis ihan tavallinen kesän ja alkusyksyn vaate vaikkapa kyyhkyjahtiin. Housut ovat poikkeuksellisen mukavat. Ne on ommeltu polvien kohdalta muotoon ja takamus joustaa, vaikka olisi jäykempikin jätkä. Huppua ei takissa ole.

Tosin puku on niin tyylikäs, että kyllä sen kanssa kelpaa lähteä vaikka kylille tai naapurin grillijuhliin. Saapahan olla hyttysiltä rauhassa ja keskittyä olennaiseen, grillaamiseen. Vai saako?

Pukua kokeiltiin alkukesällä. Sääsket ja mäkärät olivat juuri heräämäisillään uuteen saalistuskauteen. Päivä päivältä lentoliikenne oli vilkkaampaa. Istun rasvatyvenessä illassa ja odotan hyökkäystä, sitä ei tule. Muut kyllä huitovat, nilkat ovat kyllästetty ohvilla ja otsat ovat mäkäristä paukamilla.

Sääsket kyllä käyvät kääntymässä lähelläni, mutta selvästi eivät osaa päättää aloittaako kuppaamisen vai ei.

Sääsket kyllä käyvät kääntymässä lähelläni, mutta selvästi eivät osaa päättää aloittaako kuppaamisen vai ei. Eli valmistajan lupaama hämennysvaikutus näyttää toimivan. Saan paistaa makkaraa rauhassa.

Todelliseen testiin vaate joutuu, kun lähden illalla koirien kassa kävelylle. Normaalisti lentoliikenne pitää huolen, että matka taittuu ja taukoja ei pidetä. Päätän uhkarohkeasti istua kannolle. Odotan jälleen hyökkäystä. Sitä ei taaskaan tule. Normaalisti moiselle rauhalliselle tauolle ei olisi mitään asiaa. Koirat yrittävät sen sijaan syödä sääskiä ilmasta. Molempien vatsanahka on jo syöty ruvelle. Kukahan tekisi näille liivin vastaavasta kankaasta?

Sääsket, mäkärät ja punkit ovat kerta kaikkiaan niin ärsyttäviä, että tämän tyyppiset vaatteet pitäisi olla meillä suorastaan kansallispuvun statuksella. Lapin mies kiittää nanoteknologiaa.

Swedteam Husky Antibite Pro M

Hintaluokka:
Takki 239 euroa
Housut 159 euroa