fbpx

Aseet & optiikka

Suosittu hirvikaliiperi jolla valtava tulevaisuuden potentiaali – 9,3×62

Ysikolmonen on perinteisesti edustanut “hidas ja raskas” filosofiaa. Kuparin tuleminen muuttaa tätä ajatusmaailmaa rajusti.

Ysikolmenen on suosittu karhukalliiperi. Eikä suotta, sillä siihen liitetty kaatoteho ei ole tuulesta temmattu.

Ysikolmonen on .308 Winchesterin ja .30-06 Springfieldin jälkeen Suomen kolmanneksi suosituin suurriistakaliiperi viime vuosikymmenten aikana niin myytävien aseiden, kuin patruunoiden muodossa.

Tämän lisäksi patruunaa jälleenladataan kohtuullisen innokkaasti, sillä erityisesti 1990-luvun alkupuolella ysikolmonen oli ostopatruunana erittäin hintava ja jälleenlataamalla patruunoiden hintaa saatiin kohtuullisemmaksi ja valinnanvaraa latausten osalta voitiin lisätä.

Ysikolmonen on perinteisesti edustanut “hidas ja raskas” filosofiaa. Käytettävät luodinpainot ovat olleet noin 18,5 gramman kantturoilla ja lähtönopeudet noin 700 – 730 m/s haarukassa.

Tämän takia kaliiperi on aina mielletty lyhyiden ja enintään keskipitkien matkojen työjuhtana ja tästä kaliiperista onkin tullut hirvikoiranohjaajien kestosuosikki.

Ysikolmosesta on kupariluotien myötä tullut standardikaliiperien nopeuksilla ja lentoradoilla toimiva kaliiperi.

Nykyään tilanne muuttuu taas rajusti, sillä käytännössä ysikolmosesta on kupariluotien myötä tullut standardikaliiperien nopeuksilla ja lentoradoilla toimiva kaliiperi.

Ysikolmosen valtteina on pidetty lähinnä sen voimakasta kaatotehoa ja sen parempaa risunsietokykyä standardikaliipereihin verrattuna.

Kaatotehoeron toteutuminen vaatii kuitenkin oikeanlaista luotia ja toisaalta risunsietokykyä ei löydy käytännössä mistään kaliiperista, sillä risuosumissa sattumalla on aina liian suuri rooli onnistumisessa. Nykyaikaisilla luodeilla ysikolmonen tarjoaa kuitenkin valtavan potentiaalin ja yleiskiväärimäisen ammuttavuuden.

Negatiivisin puoli ysikolmosessa on sen sulkuväliongelma, joka aiheuttaa ehkäpä eniten aseiden ja patruunoiden välisiä yhteensopivuusongelmia, jotka pahimmillaan konkretisoituvat laukemattomina patruunoina.