fbpx

Aseet & optiikka

Suotta unohtunut klassikko – 30-06 Springfield

Hirvenmetsästyksen yhteydessä keskustellaan alati aseista ja patruunoista. Nyt Riista käy läpi kymmenen suosituinta hirvikiväärin kaliiperia. Seuraavaksi unohtunut .30-06 Springfield.

Kolkytnollakutonen on yksi voittajista kun lyijy poistuu luodeista. Siitä on saatavissa paljon enemmän irti varsinkin itse ladattaessa.

Nollakuutonen oli nollakasin pahin kilpakumppani vielä muutamia vuosia sitten, mutta nyttemmin tämä elegantti patruunavanhus on pudonnut käytännössä pois uusien kiväärien tarjonnasta erityisesti kotimaisten tuotteiden osalta.

Nollakuutonen on aina ollut suosituimpien patruunoiden listalla muualla, paitsi Suomessa. Suomessa 30 kaliiperia hallitsee .308 Winchester.

Nollakuutonen on tänä päivänä erittäin potentiaalinen patruuna. Sen etuina nollakasiin verrattuna on keskimäärin jyrkempi rihlannousu ja suuri ruutitilavuus.

Nollakuutonen on tänä päivänä erittäin potentiaalinen patruuna.

Vaikka tehdaspatruunoissa onkin jonkin verran matalammat painetasot ja suorituskyky on tämän takia useissa patruunoissa hieman alakantissa, on jälleenlataajalla mahdollisuus “magnumisoida” tämä patruuna, jolloin potentiaali lisääntyy merkittävästi.

Heikkouksiakin nollakuutosella on. Matala painetaso vaikuttaa siten, että todellisuudessa ero nollakasiin jää tehdaspatruunoissa vähäiseksi.

Toisaalta patruuna vaatii pitkän lukkoaktion, eli lyhyille patruunoille on saatavissa kompaktimpia asemalleja.

Täyden potentiaalin tästä patruunavanhuksesta saa esiin siis vain lataamalla patruunat itse, jolloin tämä patruuna onkin jo erittäin vahva suorittaja keskipitkilläkin ampumaetäisyyksillä.