fbpx

Aseet & optiikka

Valmiina isolle riistalle 

Mauser 18 Waldjagd on kompakti kivääri, joka edustaa Mauser 18:n kevyttä muunnosta perusmallista. Kyseessä on lyhennetty malli, jolla on ekologinen lokeronsa eurooppalaisissa jahdeissa.

Mauser on jo nimenä legendaarinen. Se on onnistunut luomaan viime vuosina nahkansa rivimetsästäjille suunnatuissa malleissa. Waldjagd on yksi sellainen.

Mauser Waldjagd on nimensä mukaisesti metsässä tapahtuviin jahteihin tarkoitettu malli. Siinä missä Feldjagd on pidempien ampumaetäisyyksien ja avointen jahtimaiden erikoismalli, on Waldjagd perusmallin mukaisesti kevyt ja siinä piippu on lyhennetty 51 senttimetrin pituuteen. Siksi kivääri on helppo käsitellä ahtaissa kyttäyskopeissa ja se sopii erinomaisesti myös koiranohjaajille.

Kotimaassa myytävä Big Game -paketti pitää sisällään Waldjagd kiväärin kaliiperissa 9,3×62, Hexa-Lock -pikajalat ja Meopta MeoPro Optika 6 1-6×24 -kiikaritähtäimen. Meopta on varustettu K-Dot -ristikolla, joten paketti on suunniteltu alusta alkaen “koiramiehen” kivääriksi tai passimiesten käyttöön ajojahdeissa.

51 senttimetriä on lyhyiden piipunpituuksien standardi suomalaisessa metsästyksessä. Vaikka piippua voisi pätkiä lyhyemmäksikin lain puitteissa, on tämä pituus vielä sellainen, jossa patruunan ominaisuuksista saadaan irti suurin osa potentiaalista.

Tästä lyhyemmillä pituuksilla nopeus alkaa usein pudota enemmän lyhennettyä senttimetriä kohti ja pidemmillä pituuksilla saavutettava lisävauhti ei taas nouse kohisten. Kyse on siis keskimääräisestä taitepisteestä, jolla saavutetaan mahdollisimman hyvä suorituskyky mahdollisimman lyhyestä piipusta.

Piipun suulta löytyy M17x1 -vaimenninkierre ja kierteen suoja. Suomessa onkin tyypillistä, että kivääri saa suulleen vaimentimen ja tämänkin takia aavistuksen lyhyemmästä piipunpituudesta on hyötyä.

Kevyen ja kompaktin etuvaimentimen kanssa tämä kivääri onkin mukava ammuttava.

Kevyen ja kompaktin etuvaimentimen kanssa tämä kivääri onkin mukava ammuttava ja kokonaispituus pysyy siedettävänä ahtaammissakin paikoissa, eikä aseesta tule liian etupainosta kantamista ajatellen.

Perusominaisuudet Waldjagd -mallissa ovat täysin samoja Mauser 18 -perusmallin kanssa. Säädettävä laukaisu, viiden patruunan irtolipas, kolmiasentoinen varmistin ja perälevyn alla oleva säilytystila (esimerkiksi piippunarulle) löytyvät siis tästäkin malliversiosta.

Big Game -paketin kokonaispaino kiikareineen ja jalkoinen on 3,75 kg, joka on sopiva paino “ysikolmoselle”. Tätä kevyemmät kiväärit alkavat kyseisellä kaliiperilla olla ilkeitä ammuttavia ja painavammat, yli neljän kilon kiväärit, ovat jo sitten raskaan metsästyskiväärin painoluokassa.

Testattavan aseen mukana oli myös Riistan toimitukselle uutta 9,3×62 -kaliiperin patruunaa Sellier & Bellotilta. 250 gr / 16,2 g -kupariluodilla varustettu eXergy Blue-patruuna on mielenkiintoinen, sillä luodin muotoilussa on otettu huomioon kaliiperin eurooppalaisuus ja kyseisen kaliiperin patruunapesien mitoitukset.

Tyypillisestihän luotien muoto noudattelee pitkälti alkuperäistä konseptia, mutta Sellier & Bellot on lisännyt ainakin tähän luotimalliin selkeitä eurooppalaisille luodinvalmistajille tyypillisiä piirteitä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että luodin etuosan ogive on jyrkempi ja lyhyempi, jotta kaliiperille tyypillisen pitkän freebore-osuuden vapaalentoa saadaan lyhyemmäksi.

MAINOS ALKAA

MAINOS PÄÄTTYY

Tällaista lähestymistapaa on nähty monen eurooppalaisen luotivalmistajan tekemänä ja useimmiten nämä luodit käyvät paremmin eurooppalaisista pesityksistä, joita millikoot Keski-Euroopassa yleensä enemmän tai vähemmän ovat.

Ysikolmonen on suurriistalle luonnollinen valinta.

Big Game -paketin rakentaminen Waldjagd kiväärin ympärille on varsin loogista ja noudattelee hyvin sitä vakiintunutta kiväärien ryhmää, joka on tyypillinen suomalaisissa suurristajahdeissa. Ysikolmonen on toki hyvä optio mihin hyvänsä kivääriin, mutta se on takuulla suositumpi niin sanotusti valmiiksi sopivan mittaisella piipulla ja vaimenninkierteellä varustettuna mallina.

Yleiskaliiperit yleismalleihin ja ison riistan työkaluihin isommat kaliiperit. Ysikolmonen on suurriistalle luonnollinen valinta, sillä se on nykyään oikeastaan ainoa suosionsa vakiinnuttanut “yli 30 kaliiperinen” yleispatruuna, jota saa yleisesti ja jonka ominaisuudet on sovitettu eurooppalaiselle suurriistalle.

Suomessa Waldjagd mallia on myytävänä kaliipereissa 6.5 Creedmoor, .308 WInchester, .30-06 Springfield ja 9,3×62, mutta nyt esiteltävä Big Game -paketti on myynnissä vain kalliiperssa 9,3×62.

Tehdasoptiona ase on saatavissa avotähtäimillä varustettuna, mutta Suomeen tuotavissa malleissa tätä ominaisuutta ei ole ensisijaisesti tarjolla. Ominaisuus onkin suositumpi Keski-Euroopassa, jossa pääriista on villisika ja ampumatilanteet saattavat sisältää hyvinkin lyhyitä holleja ja pahimmillaan päälle käyvän sian ampumista.