fbpx

Aseet & optiikka

Afrikan kuningatar on globaali suurriistapatruuna – esittelyssä .375 Holland & Holland

Riista on esitellut Suomen suosituimpia suurriistakaliipereita. Hirvihommissa .375 Holland&Holland on Afrikan safareilta tuttu jytky.

Afrikasta tuttu .375 Holland&Holland on itse asiassa hyvä hirvikaliiperi. Rekyyli on tanakka ja se kannattaa ottaa huomioon ammuttaessa.

.375 Holland & Hollandia on usein tituleerattu maailman monipuolisimmaksi suurriistapatruunaksi. On totta, että tämä patruuna on ollut yleistyökalu niin Afrikan suuriistalla, kuin myös luottopatruuna pohjoisen karhu- ja hirvimailla.

Tästä roolistaan kaliiperi maksaa myös hintaa, sillä .375 Holland & Hollandin patruunatarjonta painottuu hyvin pitkälti “puhvelivaraan”, ohutnahkaisen riistan kustannuksella.

Suomessa .375 H&H on ollut suosittu samasta syystä, kuin mistä .300 ja .338 Winchester Magnumien suosio on peräisin.

Sakon pitkälukkoiset aseet oli tehty .375 H&H varalla jo Sako High Power (FN Mauser) malleista alkaen ja L61R mallista alkaen ensisijaisesti vientiin valmistettuja kivääreitä myytiin reilummin myös Suomeen.

Hirvihommissa .375 H&H:sta tuli kulttikaliiperi, joka pullisteli erityisesti patruunataulukoiden joulemäärillään.

Hirvihommissa .375 H&H:sta tuli kulttikaliiperi, joka pullisteli erityisesti patruunataulukoiden joulemäärillään.

Jos .375 onkin tehdaspatruunoiden osalta hieman ongelmallinen ja vahvasti läpäisypainotteinen kaliiperi, on se mitä parhaimpia itselataajan kaliipereita nykyluodeilla.

Alle 300 grainin / 19,4 gramman luodit on suunniteltu pääasiassa pohjoiselle riistalle, joten ohutnahkaiselle riistalle niistä löytyy kosolti valinnanvaraa.

Ainoa ongelma luotipuolella on kaliiperin kohtuullisen rajallinen suosio muualla Euroopassa, joten tarjonta luoti- ja patruunapuolella painottuu enimmäkseen reissaavan metsästäjän tarpeisiin, puhvelivaralla.