fbpx

Aseet & optiikka

Bergara B14 Extreme Hunter – Valmis paketti

Bergara B14 kiväärimallisto on jo vuosien ajan ollut tuttu Riistan testeistä. Nyt esittelyssä on tämän vakaata testimenestystä saavuttaneen merkin kompakti ja säänkestävä malli – Extreme Hunter.

Bergara selkeä ase ja ehkä juuri siksi sopii meikäläiseen makuun.

Bergara on suoraviivainen ja yksinkertainen pulttilukkoinen kivääri, joka edustaa monessa mielessä nykyaikaista pulttilukkoista kivääriä. Siinä on kaikki tarpeellinen, eikä mitään ylimääräistä.

Tekniset ratkaisut edustavat “kultaista keskitietä”, eli hallintalaitteet ovat tutuilla paikoilaan, eikä aseen käyttämisessä ole mitään erikseen opeteltavia hienouksia tai “euroismejä”.

Lue myös juttu; Näin valitset sopivan hirvikiväärin.

Bergara B14 muistuttaa monilta osin Remington Model 700 kivääristä tuttuun tapaan lähestyä pulttilukkokivääriä. Sen toiminta on perinteinen push-feed ja hylsyn ulosheitto on jousitoiminen.

Lukonkammen irroitusnasta on lukonkehyksen vasemmalla kyljellä.

Lukossa on kaksi sulkuolkaa ja kammen avauskulma on niin sanotusti perinteinen. Tämä edesauttaa sujuvaa ja kevyttä virittämistä, sillä tarvittava voima lukkoa avattaessa jakautuu pidemmälle alueelle.

Moderneja ja yleisesti paranneltuja ominaisuuksia edustaa lukon vapautusvipu, joka on nykytyylisesti sijoitettu lukonkehyksen vasemmalle kyljelle. Tämä on selkeä parannus Remingtoniin, jossa lukon vapautusnasta on liipaisinkaaren sisäpuolella.

Kävimme koeampumassa Bergara B14 Extreme Hunterin. Videon voit katsoa täältä.

Tarkkuus Federal Trophy Copper 165 gr / 10,7 g latauksella oli 23 mm / 150 m / 3 laukausta. Kulmaminuuteissa tämä on 0.53 MOA tarkkuus, joka on erinomaista metsästyskiväärille ja metsästyspatruunoille.

Piippu on osa-alue, josta Bergara on ollut tunnettu jo ennen sen omalla nimellä valmistettuja kivääreitään. Piippujen valmistusprosessiin Bergara haki vauhtia edesmenneeltä Ed Shileniltä, joka konsultoi tarkkojen piippujen valmistusta.

Miellyttävää nykysuuntausta edustaa myös B14:ssä käytetty jyrkkä 1-10” rihlannousu.

Tässä Bergara on onnistunut erinomaisesti ja keskimääräinen tarkkuus on erinomaisella tasolla. Miellyttävää nykysuuntausta edustaa myös B14:ssä käytetty jyrkkä 1-10” rihlannousu, joka on tervetullut ominaisuus .308 Winchesterissä erityisesti umpikupariluoteja käytettäessä.

Lipas on yksirivinen keskeltä syöttävä ja sen kapasiteetti on kolme patruunaa.

Lyhyellä 18” / 46 cm piipulla varustettu B14 Extreme Hunter on koviin suomalaisiin metsästysolosuhteisiin juuri sopiva malli. Se on vaimennettunakin miellyttävä käsiteltävä ja sopii esimerkiksi kahta kiikaritähtäintä käytettäessä mainiosti meikäläiseen ajo- ja kyttäysjahtien yhdistelmään.

Säänkestävän pinnoitteen ansiosta tällä kiväärillä hoituvat pahatkin kelit.

Bergara B14 Extreme Hunter

  • Tukin perälevy on joustava ja se tainnuttaa terävintä rekyyliä.
  • Tukin pinnoite on miellyttävä ja antaa tukista laadukkaan vaikutelman.
  • Lukonkehykseen sopii kaikki kaksiosaiset Remington Model 700:aan tarkoitetut kiikarijalustat.
  • Piippu on uritettu ja sen suulla on M14x1 vaimenninkierre.
  • Tukki on selkeästi irti piipusta koko matkaltaan.
  • Lukonkammen irroitusnasta on lukonkehyksen vasemmalla kyljellä. (oma kuva)
  • Lipas on yksirivinen keskeltä syöttävä ja sen kapasiteetti on kolme patruunaa. (oma kuva)
  • Tarkkuus Federal Trophy Copper 165 gr / 10,7 g latauksella oli 23 mm / 150 m / 3 laukausta. Kulmaminuuteissa tämä on 0.53 MOA tarkkuus, joka on erinomaista metsästyskiväärille ja metsästyspatruunoille.