fbpx

Aseet & optiikka

Berettan uutuushaulikko on erittäin kevyt ja jonka ergonomia mainio. Ultraleggero vakuutti testaajat radalla.

Beretta Ultraleggero on haulikko nimen mukaisesti kevyt haulikko. Kauttaaltaan kevennetty ase on erittäin tasapainoinen ja hyvä ammuttava.

Ultraleggero on nimensä mukaisesti Berettan kevyin 12 kaliiperin haulikkomalli. Keveys epäilytti testaajia, mutta radalla ne haihtuivat tomuna ilmaan kuin savikiekot.

Pari päivää lanseerauksen jälkeen Ultraleggero saapui myös Riistan testattavaksi. Ase toimitettiin täysin uutena, joten ensimmäistä kertaa Riistan testihistoriassa päästiin ihmettelemään piipun suojateippejä, jotka aiemmista testiaseista ovat olleet riivitty pois jo ennen testausta.

Teknisesti Ultraleggero pohjautuu 690 -sarjaan. Piiput ovat Optima HP -standardin mukaiset, joissa ylimenon pituus on 80 millimetriä. Patruunapesän pituus on 76 mm, eli kyseessä on normaalista magnumpesityksestä.

Painoa haulikosta on karsittu kauttaaltaan. Lukkorungon materiaalina on edelleen teräs, mutta se on niin sanottua luurankomallia. Kevennysaukot on peitetty teknopolymeerilevyillä, jotka näyttävät päälle päin teräkseltä. Piippujen välikiskot on poistettu piippujen painon keventämiseksi ja takatukin painoa on vähennetty suurentamalla sen takaonkaloa.

Myös perälevyn painoon on kiinnitetty huomiota ja etutukin metalliosat ovat alumiinia. Jopa laukaisukoneiston runko on alumiinia.

Kaiken kaikkiaan painoa on saatu pudotettua noin 400 grammaa ja aseen nimellinen kokonaispaino lyhyillä 61 cm piipuilla on 2,8 kilogrammaa. Testiase toimitettiin tavanomaisella 28” / 71 cm piippuparilla ja sen punnittu paino oli 2,774 kg, eli Beretta lunastaa painoon liittyvät lupaukset komeasti.

Ultraleggero ei ole vanhan liiton skeet haulikoiden tapaan “vispilä”, vaan piiput osoittavat nostossa sinne minne pitääkinitääkin.

Beretta testattiin radalla neljän eri ampujan toimesta. Aluksi kevyt haulikko ei varsinaisesti herättänyt innostusta, sillä aiemmat ultrakevyet haulikot ovat olleet ampumaominaisuuksiltaan yleensä hieman ongelmallisia. Ultraleggero on kuitenkin tasapainotettu oikein, eli sen ampumatuntumaa kuvastaa ehkä parhaiten “20-kaliiperimaisuus”.

Vaikka aseen tasapainopiste on edessä, tekee juuri kevyiden piippujen hienoinen etupaino aseesta hyvin suuntautuvan ja vakaan ammuttavan. Tunne on juuri sellainen, kuin hyvällä 20 kaliiperin haulikolla, mutta käytössä on nyt järkevämpi ja monipuolisempi vaihtoehto kevyeksi haulikoksi.

Ultraleggero on hyvä esimerkki Beretta 690 -sarjan ampumaominaisuuksista. Tähän mennessä on tuntunut siltä, että yhtään kyseisen sarjan mallia ei ole päästetty ulos ilman, että niiden ampumaominaisuudet ovat huipputasolla.

MAINOS ALKAA

MAINOS PÄÄTTYY

Ultraleggeron kohdalla tasapainoon ja suuntautuvuuteen suotuisasti vaikuttavin osa lienee perän suurennettu onkalo, jonka avulla kevyetkin piiput säilyttävät tuntumansa.

Ultraleggero ei ole vanhan liiton skeet haulikoiden tapaan “vispilä”, vaan piiput osoittavat nostossa sinne minne pitääkin ja ampuminen onnistuu monilla eri tekniikoilla. Tämä on yhdistävä tekijä ampujille suunnatuissa haulikoissa.

Kevyissä haulikoissa rekyyli puhuttaa aina, niin tälläkin kertaa. Ergonomia Ultraleggerossa on kuitenkin lähtökohtaisesti niin mainio, että vaikka rekyyli onkin tuntuvampi kuin normaalipainoisissa haulikoissa, on sen suuntautuvuus ja vaikutus ampumiseen kohtuullisen vähäinen. Toisin sanoen toisen laukauksen ampuminen ei tuota ongelmia.

Varsinaiseen ampumiseen tuskin kukaan tällaista haulikkoa ensisijaisesti hankkii, joten päivittäiset riistalaukaukset kanalinnustuksessa tai perinteisessä samoilumetsästyksessä eivät ole ongelma, vaikka patruunana käytettäisiin kipakampiakin latauksia.

Ultraleggeron mukana tulee 3D mallinnukset lukkorungon peitelevyistä. Tämän myötä aseet ovat räätälöitävissä mieleisekseen, jos sattuu omistamaan 3D-printterin.

Beretta on aina ollut uranuurtaja myös nykyteknologian käyttöönotossa aserissa ja tällainen yksityiskohta löytyy myös tästä kevyestä uutuudesta.

Ultraleggeron myötä Beretta on onnistunut tekemään haulikon, joka haastaa kevyesti minkä hyvänsä 20 kaliiperin haulikon ammuttavuudellaan, mutta myös patruunoiden tehokkuuden, saatavuuden ja monipuolisuuden osalta. Käytännössä metsästyksessä ei ole mitään sellaista touhua, mikä ei 12/76 kaliiperin haulikolta onnistuisi. Teräshaulimagnumien ampumiseen tämä haulikko ei sovi kiihkeissä sorsastushommissa, eikä myöskään kuumimmat kyyhkypassitukset ole tämän ominta lajia, mutta liikkuvan metsästäjän kevyenä haulikkona Ultraleggeroa ei pidä tällä hetkellä sivuuttaa.

Beretta 690 Ultraleggero

Hinta: 2690 euroa

Paino (nimellinen): 2,8 kg – punnittu 2,774 kg 28” / 71 cm piipuilla

Maahantuoja: Sako Oy