fbpx

Aseet & optiikka

Huoleton peli ja mainio laukaisu  

Sauer 100 on yksi eurooppalaisista peruskivääreistä, joiden suosio perustuu laadun ja hinnan tasapainoiseen liittoon. Stainless XTA on kivääri, jossa huomio on kiinnitetty vaikeampien olosuhteiden kenttäkelpoisuuteen ja ammuttavuuteen.

Sauer 100 Stainless XTA on säätä pelkäämätön kivääri.

Sauer 100 on yksinkertainen ja tuotannollista tehokkuutta silmällä pitäen valmistettu kivääri. Sama lukkoaktio ottaa sisäänsä patruunat pienimmästä suurimpaan ja muutokset eri asemalleissa liittyvät joko piippuprofiiliin tai rautojen valmistusmateriaaliin, sekä luonnollisesti aseen tukkeihin.

Riistan testissä ollut asemalli oli kaliiperissa .223 Remington, joka on mitä mainioin pienriistakaliiperi niin patruunoiden valtavan laajojen valikoimien, kuin edullisuudenkin takia.

Tarkasti käyvä patruuna löytyy helposti niin pienpetojen kyttäyspyyntiin, kuin myös linnustukseen, joten .223 Remington on yksi parhaista, ellei paras, pienriistapatruuna nykyaikaiseen pienriistametsästyksen kiväärikäyttöön.

Pienten patruunoiden sovittaminen lukkoaktioon tapahtuu lippaalla, joka on muokattu juuri .223 Remingtonia varten. Lukon liikettä on rajoitettu takaosastaan, joten pitkä lukkoaktio ei tunnu pitkältä.

Toisaalta Sauer 100:n “lukonkehto” on kompakti, joten lukkopultin liike ja lukkoaktion pituuden keskinäinen suhde on optimoitu. Lukon liike on pidempi, kuin perinteisillä lukkoaktiotyypeillä vastaavilla lukkoaktion pituuksilla, joissa aktion takaosan kehto on pidempi ja lukon liikkeen “hyötysuhde” on heikompi.

Tukki XTA:ssa on muokattu perustukista lisäämällä siihen pikasäädettävä poskipakka. Tämä on erityisesti nykyään suosituilla kiikaritähtäimillä ehdoton varuste, jolla tähtäävä silmä saadaan linjattua jämäkästi kiikaritähtäimen keskilinjalle.

Tukin tunnokkuutta lisäävät kumitetut otekohdat tukin pistoolikahvassa ja etutukissa.

Tukin materiaali on luonnollisesti komposiittia, joka on tunteeton sään vaihteluille. Tukin tunnokkuutta lisäävät kumitetut otekohdat tukin pistoolikahvassa ja etutukissa.

Selkeästi keskimääräistä parempaa suorituskykyä Sauer 100 tarjoaa laukaisukoneistonsa osalta, jossa laukaisuvastus on säädettävissä irrottamatta rautaosia tukista.

Tämän lisäksi laukaisutuntuma on mainio. Ei rahinaa, ei venymistä, eikä liipaisimen liiallista liikettä, vaan selkeä, kuiva ja yllätyksetön laukaisutuntuma. Tämän ominaisuudet tulevat tarpeeseen erityisesti kevytpiippuisissa kivääreissä, jota testattu ase edustaa.

Stainless XTA malli on nimensä mukaisesti hitaasti ruostuvaa materiaalia, joka kestää hyvin kelien vaihtelut, jotka ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus suomalaisessa metsästyksessä.

Vesisade, räntäsade ja suuret sisä- ja ulkotilojen väliset lämpötilavaihtelut ovat arkipäivää meikäläisessä jahdissa, joten ruostumattomat rautaosat ovat erittäin tervetulleita.

Säänkestävyyden lisäksi ruostumattomien piippujen suorituskyky on paremmalla tasolla mustiin rautoihin verrattuna, samoin kuin piipun puhdistaminen ampumajäämistä on helpompaa ruostumattomasta piipusta.

Kotimaisissa jahdeissa ruostumattomat rautaosat ovat suositeltavia ja käyttökelpoisimpia ja oikeastaan mustia rautoja kannattaa suosia vain, jos niille on selkeä esteettinen tarve.

Kotimaisissa jahdeissa ruostumattomat rautaosat ovat suositeltavia.

Piippuprofiili Stainless XTA:ssa on aavistuksen kevyitä profiileja paksumpi ja tästä kertoo myös piipunsuulta löytyvät M15x1 vaimenninkierre. Tyypillisesti kevyimmissä piipuissa käytössä on M14x1 kierre, mutta Sauerin piippuprofiili mahdollistaa hieman suuremman kierteen käytön.

Testiaseen mukana toimitettiin Freyr & Devik vaimennin, joka pienimmässäkin kokoluokassa poisti laukausmelua mainiosti. Kaliiperihan ei ole vaimentamisenkaan osalta vaativa, joten vaimentimen koossa voidaan säästää ja aseeseen ei tule nokkapainoisuuden tunnetta.

Koeammunnoissa käytettiin Fiocchi ja Hornady patruunoita, joista Fiocchi edusti niin sanottua bulkkia, kun taas Hornady Zombie-Max on täysverinen varmint-patruuna. Käynti tällä patruunalla oli 0,55 kulmaminuuttia, joka 150 metrin testietäisyydeltä tarkoittaa 24 mm kasaa.

Sauer 100 XTA Stainless
Kaliiperit: .308 Win. ja 6.5 Creedmoor
Paino: n. 3,1 kg
Pituus: 106,5 cm
Piipun pituus: 560 mm / 22“