fbpx

Aseet & optiikka

Huomiotta jäänyt erinomainen hirvikaliiperi – esittelyssä .338 Winchester Magnum

Tämä erinmainen hirvikaliiperi ei ole paistatellut lööpeissä. Se on sääli., sillä .338 Winchester Magnumissa on potentiaalia vaikka ja mihin.

.338 Winchester Magnum on erinomainen suurriistakaliiperi, sillä se on kuin tehty hirvenkaatoon.

Winchesterin alkuperäisiin lyhyisiin magnumeihin kuuluva .338 Winchester Magnum on .300 Winchester Magnumin ja .375 Holland & Hollandin lisäksi saavuttanut suosiota maassamme vanhojen Sako L61R ja AIII ja AV kiväärimallien myötä.

Näitä aseita tehtiin Yhdysvaltoihin ja varastojen häntiä myytiin myös Suomeen. Kyseinen patruuna on varta vasten kehitetty pohjoisen pallonpuoliskon peuraa suuremman riistan metsästykseen ja hirvipatruunana se on saanut ehkäpä vähemmän palstatilaa, kuin mitä patruunan potentiaali ja sopivuus ansaitsisi.

.338 Winchester Magnumin potentiaali konkretisoituu monella eri alueella. Se on voimakkain patruuna, jota saa esimerkiksi Tikka T3x:n pesityksenä, joten patruunaa tarjotaan useimpien eurooppalaistenkin aseiden vakiopesityksenä.

Huolimatta raskaammista luodinpainoista, ovat lentoradat helppoja ja hallittavia.

Sen ammuttavuus on täysin linjassa standardikaliiperien kanssa, eli huolimatta raskaammista luodinpainoista, ovat lentoradat helppoja ja hallittavia.

Ampumatuntumaltaan .338 Win Mag on samassa kastissa 9,3×62:n kanssa, eli se on rekyyliltään voimakas, mutta vain harvoin niin epämiellyttävä ammuttava, että käyttö olisi täysin vastenmielistä.

Nykyluotien osalta .338 Winchester Magnum on sikäli hyvässä asemassa, että .338” luodinhalkaisijan kaliipereista se on täysin omassa luokassaan metsästyksellisen suosionsa osalta.

Isompihylsyiset kaliiperit ovat marginaalissa ja esimerkiksi .338 Lapua Magnum on taas suositumpi muualla kuin metsästyskäytössä.

Toisin sanoen suurin osa .338” kupariluodeista on kehitetty juuri .338 Winchester Magnumin osumanopeuksille ja sen oletetulle kohderiistalle, jota meikäläinen hirvi edustaa mitä selkeimmin.