fbpx

Uutiset

Valitukset torppasivat karhujahdin

Valitukset siirsivät karhujahdin aloituksen pitkälle syyskuuhun. Vaarassa on osassa maata koko jahdin peruuntuminen käsittelyn venymisen vuoksi.

Suomen karhukanta on elinvoimainen. Joidenkin arvioiden mukaan se on suurimmillaan 170-vuoteen. Karhu onkin arvostettu riistaeläin.

Seitsemästä Pohjois-Karjalan alueelle, yhdestä Kuhmoon ja yhdestä Pohjois-Hämeeseen myönnetystä kannanhoidollisesta poikkeusluvasta on valitettu hallinto-oikeuksiin, jotka ovat välipäätöksillään määränneet valituksen alaisille poikkeusluville toimeenpanokiellon. Lupia ei voida käyttää ennen kuin hallinto-oikeudet ovat tutkineet valitukset tai toisin määränneet. Hallinto-oikeudet tekevät työnsä oman aikataulunsa mukaan.

Kuluvan metsästyskauden karhunmetsästyskiintiö pieneni 111 karhulla viimevuotisesta. Tänä syksynä karhukiintiön koko on yhteensä 346 karhua.  

Suomen karhukanta on vahva ja suotuisan suojelun tasolla.

Poronhoitoalueella karhukiintiö on 70 yksilöä eli 20 karhua viimevuotista vähemmän. Itäisen poronhoitoalueen kiintiö on 60 karhua ja läntisen 10 karhua. Poronhoitoalueen ulkopuolella kiintiö on 276 karhua.  

Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Suomen karhukannan kasvu on taittunut. Metsissämme liikkuu arvion mukaan ennen metsästyskautta 1780–1940 yli vuoden ikäistä karhua ja noin 460 pentua. Suomen karhukanta on vahva ja suotuisan suojelun tasolla.