fbpx

Uutiset

Villisikasaalis kääntyi nousuun

Näyttää siltä, että Ruotsi on saanut sikaruton aisoihin. Se on vaatinut valtavia operaatioita metsästäjiltä.
Suomen villisikakanta vaikuttaa ehkä runsastuneen jälleen pienen notkahduksen jälkeen. Ainakin saalimäärät ovat kääntyneet nousuun.

Panu Hiidenmies

Kannanarviointiin katsotaan liittyvän huomattavia epävarmuustekijöitä. Tarkastelujakso on vielä lyhyt, mutta kun vuonna 2018 saaliiksi kirjattiin yhteensä 913 sikaa, tippui kokonaissaalis seuraavana vuonna ja päädyttiin lukuun 863 (2019).

Saaliin kokonaismäärät ovat vielä kaiken kaikkiaan pieniä ja moni tekijä voi vaikuttaa riistan kaatumiseen. Kuluvana vuonna villisikoja on kirjattu kaatuneeksi yhteensä 1171 (28.12.2020 mennessä). Prosentuaalinen kasvu on hurja.  Metsästäjiltä saatujen tietojen mukaan villisikoja on havaittu liikkeellä ympäri eteläistä Suomea kuluneen syksyn aikana.  Myös pahnuehavaintoja on lännemmässä kuin aiemmin.

Villisikojen liikkeitä tutkitaan Luonnonvarakeskuksen toimesta pannoittamalla sikoja. Villisioista maksetaan myös kaatokorvausta, koska kannan ei haluta kasvavan.  Paikoitellen metsästäjät ovat järjestäneet rajuja jahteja, joissa saaliiksi on päättynyt suuri määrä sikoja, joskus jopa koko lauma. Osa metsästäjistä toivottaa kuitenkin villisian tervetulleeksi ja kokee sen mielenkiintoisena sekä haastavana lisänä suomalaiseen riistavalikoimaan. Riista – lehti seuraa villisikakannan kasvua.