fbpx

Uutiset

Afrikkalainen sikarutto torpattiin Ruotsissa

Riista-lehti oli juuri uutisoimassa syksyllä kuolleina Ruotsin Fagerstassa löydetyistä villisioista, joiden kuolinsyytä ei aluksi tiedetty. Ennen julkaisemista syy selvisi ja possut olivat kuolleet sikaruttoon. Ruotsalaiset metsästäjät suorittivat voimannäytön vailla vertaa. Kysyimme Ruotsin metsästäjäliiton metsästyskonsultilta Lars Björkiltä mitä kaikkea on tehty.

Näyttää siltä, että Ruotsi on saanut sikaruton aisoihin. Se on vaatinut valtavia operaatioita metsästäjiltä.

Mitä Ruotsissa oikein on tapahtunut afrikkalaisen sikaruton osalta? Missä, miten ja milloin totesitte varmuudella, että villisiat olivat kuolleet sikaruttoon?

”Metsästäjät havaitsivat hoipertelevia  villisikoja Fagesrtassa, noin 120 kilometriä Tukholmasta koilliseen elokuun 27. päivä metsäkaurisjahdin yhteydessä. Muutamia päiviä myöhemmin löytyi yksi kuollut villisika”.   

Kuinka Fagesrtassa on nyt toimittu?

”Tartunta–alueen ympärille on rakennettu pysyvä aita. Kyse on 120 cm korkeasta aidasta, joka on vahvaa tekoa. Eläimet eivät pääse liikkumaan alueelta. Aidan lisäksi sinne on asennettu 50 cm:n lisäsuojaus, maan alle ja aidan jatkeeksi etteivät eläimet pääse ohittamaan aitaa”.

Millaisiin toimiin metsästäjät ryhtyivät?

”Metsästäjien toimet ovat olleet korvaamattomia. Etsimme aluksi läpi koko 100 000 hehtaarin alueen löytöpaikan ympäriltä. Varsinainen tartunta–alue, 10 000 hehtaaria, on haravoitu kahteen kertaan läpikotaisin metsästäjien toimesta”.

Miltä lähitulevaisuus näyttää? Saatteko taudin pysymään paikallisena?

”Oletamme, että tauti tulee säilymään tartunta–alueella. Kaikki alueelta kuolleina löydetyt villisiat on kerätty talteen ja poltettu. Viimeisin kuolleena löydetty villisika löydettiin 26. syyskuuta. Tämän jälkeen alueella on tehty etsintöjä, mutta yhtään kuollutta possua ei ole löytynyt”. 

Mitä vinkkejä antaisit Suomeen?

”Tauti leviää ihmisen mukana. Ruotsissa kävi todennäköisesti niin, että joku turisti levitti taudin ruoantähteidensä mukana.  Todennäköisesti joku villisika on näitä saastuneita ruoantähteitä syönyt, ja näin saanut tartunnan. Tärkeintä on, että kaatopaikat ovat suljettuja, siten että villisiat eivät pääse lainkaan niihin ruokailemaan”.  

Tuleeko Ruotsissa jatkossakin olemaan villisikoja ja niiden metsästystä?

”Meillä on edelleen kohtuullinen villisikakanta ja näin tulee olemaan. Olemme melko varmoja siitä, että tauti on kontrollissa tällä hetkellä”.