fbpx

Aseet & optiikka

Meopta MeoStar R – Uudistunut hintapommi

Mitä saadaan, kun yhdistetään nykyaikainen kuusinkertainen zoom-kerroin, laadukas eurooppalainen optiikka, yksinkertaiset käyttöominaisuudet ja edullinen hinta? Ilman ennustajanlahjojakin uudistetulle Meoptalle voidaan povata valoisaa tulevaisuutta.

Meoptan ulkoasu on moderni ja tämän huomaa erityisesti okulaarin muotoilusta, sekä koro- ja sivutornien muotoilusta. Painoa 2,5-15×50 RD mallilla on 818 grammaa

Meopta MeoStar R on tähtäin, joka korvaa aiemman R1 sarjan. Kyseessä on sikäli merkittävä uutuus, että nyt tässä niin sanotussa “tonnin” hintaluokassa on ensimmäistä kertaa kuusinkertainen zoom, kauttaaltaan laadukas ja nykyaikainen suurennusalue. Tällä hinnalla vastaavassa sarjassa painivat kilpailijat tarjoavat käytännössä vain nelinkertaista zoom-kerrointa.

Zoom-kertoimen kasvatus on ilmiö, joka on tällä hetkellä vallitseva tähtäinkiikareissa. Tämän ominaisuuden edut tulevat sitä paremmin esiin, mitä pienemmästä alapään suurennuksesta on kyse, sillä tällöin yläpään suurennuskerrointa saadaan venytettyä ylöspäin ja tähtäimen yleiskäyttöisyyttä päiväkäytössä saadaan lisättyä.

Isompi zoom-kerroin toimii isommissa tähtäimissä lähinnä siten, että sama tähtäin soveltuu niin hämäräkyttäykseen, kuin esimerkiksi linnustukseen. Suuri suurennus ja parallaksikorjauksen mahdollisuus ovat toivottavia ominaisuuksia pitkillä matkoilla.

Meopta MeoStar R korvaa jo pitkään markkinoilla olleen Meopta MeoStar R1 ja R1r sarjan. Tämä edeltävä sarja oli nelinkertaisella zoomilla varustettu perustähtäin, jossa oli vielä aiempien tähtäinsukupolvien ominaisuuksia erityisesti suurennusalueen alapäässä. Kuvan tunnelointi pienimmällä suurennuksella ei ollut mitenkään outo ilmiö, kun se uutuudesta on saatu nykytyylin mukaan kitkettyä pois.

R-sarjassa ei ole vaihtoehtoja ristikon tai polttotason rakenteen osalta, vaan kussakin mallissa on käytössä yksi toimiva perusristikko ja ristikot ovat kaikissa malleissa toisella polttotasolla. Pienimmissä malleissa käytössä on 4C ristikko ja isoimmassa mallissa on pidemmille matkoille sopiva MOA-MR ristikko.

Toisen polttotason ristikot ovat nykyään metsästystähtäimissä kaikkein suosituimpia. Nämä toimivat hyvin hämärässä, sillä ristikko pysyy ampujalle aina samanlaisena. Toisaalta tämä ristikkotyyppi ei sovi etäisyyden mittaamiseen, kuten ensimmäisen tason ristikko, jonka mittasuhteet säilyvät samoina maastoon nähden. Toisin päin sanoen ristikon mittasuhteet vaihtuvat ampujan silmään suhteutettuna suurennusta säädettäessä.

Suurin osa metsästäjistä pitää ristikoista, joissa on selkeää avaruutta ja selkeyttä ja tarkempi tähtääminen jätetään punapisteen varaan. Selkeä linja helpottaa valmistusta ja myyntiä, koska vaihtoehdot ovat tähtäinten kokoluokissa.

Tähtäinten säädöt ovat MOA-perusteiset, eli siinä mielessä näiden tähtäinten voidaan sanoa olevan kansainväliseen myyntiin tarkoitettuja. Vaikka MOA alkaa joissain piireissä kuihtua pois, on se vielä tuttu ja turvallinen Yhdysvaltojen markkinoille.

Malleja tässä uudessa tähtäinsarjassa on kolmin kappalein. Pienin on tyypillinen ajojahtitähtäin 1-6×24 RD, yleistähtäimen virkaa ajaa 2,5-15×50 RD ja sarjan isoin tähtäin on 4-24×56, joka on sarjan kyttäyspyynti ja pitkän matkan linnustukseen painottunut malli. Riista testasi näistä sarjan keskimmäisen mallin, jonka käyttö on yleismaailmallisin ja jota valmistaja mainostaa myös lämpökameralisälaitteiden kanssa käytettäväksi.

Tähtäinten hinnat tulevat olemaan noin tonnin luokassa. Tämä hintaluokka on kilpailijoihin nähden matala, sillä tyypillisesti laadullisesti vastaavia tähtäimiä nähdään tällöin nelinkertaisella zoomilla.

Riistan testissä tähtäimistä kävi 2,5-15×50 RD, jonka ominaisuudet olivat päiväpainotteisessa testaamisessa varsin hyvällä tasolla. Tarkempien hämäräominaisuuksien testaamisen paikka tulee olemaan vertailumuotoinen, joten ne tulokset odottavat syksyä.

Tähtäimen valopiste on selkeästi hämäräpainottunut, eli varsinaisia päiväkäyttöasetuksia kuusipykäläisestä säädöstä ei löydy. Tähtäimen paino on hieman korkeahko ja puntari pysähtyi testatun 2,5-15×50 version kohdalla 818 grammaan, joka on hieman painava jopa kuusinkertaisella zoom-kertoimella varustetulle tähtäimelle.

Suurennusalueen käyttökelpoisuus loistaa sekä pienillä, että suurilla suurennuksilla, eikä kuvassa ole mitään häiritsevää. Tässä suhteessa tähtäin vaikuttaa onnistuneen erinomaisesti. Parallaksisäätö on helppokäyttöinen ja täsmällinen, eikä parallaksin tarkennusalue ole liian terävä, kuin ei myöskään liian suurpiirteinen.

Testin perusteella ei ole vaikea nähdä uudistunutta Meoptaa selkeänä myyntisuosikkina maassamme. Pikaisen kokeilun perusteella se on optisesti parhaalla tasolla oleva kuusinkertaisen zoom-kertoimen tähtäinkiikari hintaluokassaan ja tulevaisuus näyttää, miten tämän tähtäimen suorituskyky suhteutuu myös kalliimpiin tähtäimiin verrattaessa.

Meopta MeoStar R

  • 1-6×24 RD (4C) 949 euroa
  • 2,5-15×50 RD (4C) 1049 euroa
  • 4-24×56 RD (MOA-MR) 1199 euroa