fbpx

Aseet & optiikkaUutiset

Kerrassaan pätevä hintahäirikkö

Meopta on pitkään ollut tähtäinkiikareiden hyvän ja edullisen sarjan kärkinimiä. Meopta MeoSport R 3-15×50 RD SFP on edullinen tähtäin. 469 euron hinta pistää kilpailijat koville.

Meopta MeoPro Optika 6 on ollut yksi kiikaritarjontamme suosituimmista tähtäimistä. Sen hinta on houkutteleva ja ominaisuudet tähän hintaan verrattuna ovat kohdallaan. Tänä vuonna Meopta kohahdutti tähtäinmaailmaa uudella MeoSport R mallilla, jonka yhteydessä voidaan hyvällä syyllä lausua vanha sanontamme – hintakin on ominaisuus. Valmiiksi tingityn kuuloinen 469 euron suositushinta asettaa tämän tunnetun merkin tuotoksen aivan uudenlaiseen valokeilaan.

Ensimmäinen mieleen muljahtava asia on, että näin edullisesti hinnoitellussa tuotteessa on vääjäämättä jostain on tingitty?

Ominaisuuksista tai päällepäin näkyvän työnjäljen laadusta tällaista ei voi päätellä, kuten ei kuvan laadustakaan. Kyse on kuin onkin siitä, että MeoSport R on yksi tähtäin, joka ei ole osa mallisarjaa, vaan se on oma tuote ylhäisessä yksinäisyydessään.

Tämä on tuotannon kannalta merkittävä kevennys, sillä tuotteesta puuttuvat kaikki vaihtoehdot. On vain yksi ristikko, yksi kokoluokka, yksi valaisinyksikkö ja yksi ainoa tapa toteuttaa säätötornit. Tällainen suoraviivaisuus mahdollistaa hintapisteen pudottamisen ja valmistusmäärän kasvattamisen.

MeoSport R on suunniteltu kaikilta osin matalan ostokynnyksen tuotteeksi ja päällimmäisenä kohderyhmänä suunnittelussa ovat olleet aloittavat metsästäjät. Tätä tukee myös se, että kiikarin mukana toimitetaan Picatinny-kiskoon sopivat jalat. Tätä matalaa kynnystä mataloittaa edelleen se, että toisesta jalustasta ja kiikarin runkoputkesta löytyvät apuviivat, joilla tähtäimen asentaminen suoraan on helppoa ja vaivatonta ilman sen suurempaa kokemusta tähtäinten asentamisesta.

Optisesti MeoSport R on hintaansa nähden hyvä. Erityisen miellyttävää kuvassa on sen silmälle välittyvä näkökentän laajuus. Kuvan säilyy hyvänä koko suurennusalueen osalta, eli suurennuksen ääripäistä ei löydy pahoja vääristymiä tai häiriötekijöitä, vaan kuva on laadukas.

Piirtoterävyys on vähintäänkin hintaluokkansa kärkeä ja myös värien toisto on verrattain hyvä jopa useisiin hintavampiin tähtäimiin verrattuna. 50 mm linssi ja hyvin suunniteltu optiikka tekevät tähtäimestä käyttökelpoisen myös kohtuullisen vaativissakin hämäräolosuhteissa, mutta toki tässä rajat tulevat vastaan 50 mm etulinssinkin muodossa. Tähtäin on joka tapauksessa optiselta suorituskyvyltään todellinen all-rounder.

Mekaniikka tähtäimessä on asiallinen ja esimerkiksi suurennuksen säätökiekko tarjoaa hyvän otteen ja sen selkeä evä on niin fyysinen indikaattori suurennuksen säädön asemoinnista, että myös hyvä lisä otteelle säätökiekosta. Suurennuksen säätö toimii eurooppalaisittain, eli käännettäessä evä vasemmalle, on suurennus suurimmillaan. Pystyasennossa ollessaan suurennuskerroin 6x, joka on sopiva perusasetus esimerkiksi kyttäysjahdeissa. Myös okulaarin diopterisäätö on eurooppalaistyylinen ja näin ollen pikakäyttöinen.

Koro ja sivutornit tähtäimessä ovat avoimet, lukittavat ja nollattavat. Nostamalla tornin lukitusrengas ylös, on suurennusta mahdollista säätää ja painamalla lukitusrengas alas, on torni jälleen lukittu. Kohdistuksen jälkeen tornit on mahdollista nollata irrottamalla “hattu” ja asettamalla kiekko nollakohtaan.

MAINOS ALKAA

MAINOS PÄÄTTYY

Tähtäimen vasemmalla kyljellä on yhdistetty valaisuyksikkö ja parallaksisäätö. Parallaksin säätöalue alkaa jo 10 jaardista, eli tähtäin on näin ollen soveltuva myös ilma-aseisiin. Valaisun voimakkuus on suunnattu selkeästi hämäräkäyttöön, eli pienimmillä asetuksilla valopiste on todella himmeä, mutta päiväkäytössä sen teho riittää taas kevyesti siihen, että pisteen avulla osumapiste on helppo ja nopea määrittää. Ajojahtitähtäinten valopisteen tehosta tosin jäädään selkeästi.

MeoSport R:n paino on 640 grammaa (punnittu), eli kyseessä on ominaisuuksiin ja kokoluokkaan nähden keskipainoisesta tähtäimestä. Muilta mitoiltaan MeoSport R on “lajityypillinen”, eli pituutta tähtäimellä on niin ikään kokoluokalleen tyypillinen 340 mm.

Kaiken kaikkiaan MeoSport R vaikuttaa varsin onnistuneelta yleistähtäimeltä, jolla hoituu moni homma aina hirvijahdeista linnustukseen. Kyseessä vaikuttaisi olevan edullista, mutta kohtuullisen asiallista tähtäintä havittelevan metsästäjän tähtäin. Erityisen suositeltava MeoSport R on juuri metsästystä aloittaville ja ensimmäisen tähtäimen hankintaa suunnitteleville metsämiehille ja -naisille.

Oikaisu: Riista-lehdessä 5-6 2022 oli hinnaksi lipsahtanut 379 euroa. Oikea hinta on 469 euroa.