fbpx

Uutiset

Aurat vaihtuivat aseisiin

Sako sai uuden toimitusjohtajan keväällä. Suuret saappaat sai tallattavaksi Juha Alhonoja, joka aikoo rasvata tuotantoketjusta kitinät pois.

Sakolla menee lujaa, kauppa käy. Uusi toimitusjohtaja saa perinnöksi isot saappaat kun Raimo Karjalainen jää eläkkeelle. Silti Oulun Erämessujen Sakon osastolla on leppoisen oloinen mies.

Juha Alhonoja palkattiin Sakon peräsimeen niin sanotusti laatikon ulkopuolelta. Viimeisin työpaikka oli elintarvike- ja maatalousbisnekseen erikoistunut ruotsalainen Lantmänen Agro.

Lantmännenin omistaa 18 000 ruotsalaista maanviljelijää. Yritys työllistää 10 000 henkilöä, sillä on toimintaa yli 20 maassa ja sen vuotuinen liikevaihto on 60 miljardia Ruotsin kruunua. Aurat vaihtuvat sananmukaisesti aseiksi.

Yleensä uusi toimitusjohtaja haluaa oman puumerkin heti kärkeen. Alhonoja sisäistänyt omistaja Berettan 500-vuotisen perheyrityksen strategian: maltilla, sillä kvartaali on 25 vuotta. Mutta jotain on kuitenkin luvassa.

”Tuotantoketjuihin tulee kiinnittää huomiota niin, että aikataulut pitävät ja kuluttaja saa tuotteen silloin kun on luvattu”, Alhonoja tiivistää.

Tuotantoketjuihin tulee kiinnittää huomiota niin, että aikataulut pitävät ja kuluttaja saa tuotteen silloin kun on luvattu

Rasvaa tarvitaankin, sillä Sakon aseet menevät kaupaksi kuin kuumille kiville niin siviili, kuin viranomaispuolelle.

Alhonoja joka pääseekin mieluisaan pestiin, sillä Sako voi hyvin, tilauskirjat pullistelevat ja parhaillaan tehdasta laajennetaan kovalla kiireellä. Kukapa ei haluaisi tässä ajassa ottaa vastuulleen yritystä, jossa leikkauslistat ovat tuntematon käsite.

Metsästys on tuoreelle johtajalle uusi asia. Alhonoja suoritti metsästyskortin viime talvena. Ensimmäiseksi aseeksi valikoitui tehtaan syömähammas Tikka T3x-kivääri. Osasyy valintaan oli se, että hän on vasuri.

Kysymykseen, onko nyt Sakon mallistoon tulossa tukku vasureita kun toimitusjohtaja ampuu ”väärältä puolelta”. Vastakseksi saan hymyn, aika näyttää.