fbpx

Aseet & optiikka

Esittelyssä Veikan metsokivääri

Veikka valitsi aseekseen Sako Carbonwolf -kiväärin cal 6,5 Creedmoore ja tähtäimeksi metsokivääriin valikoitui Steiner MX7i 4-28×56

 

Riistan Veikka Gustafsson huomasi Ruotsin Lappiin suuntautuvilla latvalinnustusreissuillaan ammottavan aukon kalustossaan. Kiväärikalusto ei ollut ajan tasalla, siihen piti saada parannus.

Latvalinnustus on yksi metsästyksen erikoistuneimmista muodoista. Sitä harrastetaan pääasiassa Skandinaviassa. Kaluston tarkkuusvaatimus nousee muiden metsästysmuotojen edelle, eivätkä olosuhteet helpota musta linnun tiputtamista oksalta.

Veikan kiväärihankinta kypsyi omien kokemusten ja metsästyskavereiden kaluston pohjalta. Tavanomainen .308 Winchester kaliiperin metsästyskivääri varustettuna normaalilla metsästysoptiikalla ei mahdollistanut tarkkaa ja varmaa osumaa pitkille ampumaetäisyyksille

Siinä missä Veikka jätti osan paikoista käyttämättä, onnistui näiltä matkoilta ampuminen hänen metsästyskavereiltaan. Heillä kalusto oli käyttötarkoitukseen sopivaa. Nyt Veikalle ehdotettiin 6,5 mm luotia ampuvaa kaliiperia ja taktiseen käyttötarkoitukseen valmistettua kiikaritähtäintä.

Kaliiperin kautta

Sain soiton Veikalta asehankinnan tiimoilta vuoden 2019 latvalinnustusreissun päätteeksi. Kysymys tuolloin oli lähinnä aseen kaliiperista ja sen vaikutuksesta osumiseen pitkillä ampumaetäisyyksillä. Nakkasin Veikalle ajatuksen 6.5 Creedmoor-patruunasta, josta itselläni on kertynyt kokemusta vuodesta 2018 saakka.

Latvalinnustuksen ongelma on pitkähköjen ampumaetäisyyksien ja osuma-alueen pienessä koossa. Tämä asettaa käytettävälle kalustolle periaatteessa samat vaatimukset kuin pitkien matkojen ammunta. Patruunalla saavutetaan reilusti hyötyä, sillä pienetkin erot luodin tuulensiedossa ja ulkoballistisissa ominaisuuksissa tarkoittavat lisämetrejä osumalle.

6.5 Creedmoor on kaliiperi, jolla on monta valttia. Siihen on saatavilla laaja kattaus patruunoita, joilla on tarkka käynti ilman itselataamista. 6.5 Creedmoor on erittäin hyväkäyntinen patruuna, vaadittavan käyntitarkkuuden saavuttaminen on helpompaa kuin vanhemmilla patruunatyypeillä.

Toinen etu on sen helppo ammuttavuus ja mahdollisuus seurata laukausta tähtäimen läpi. Yhteys maaliin ei katkea rekyylinousun takia. Kolmas valtti on 6,5 mm luotien hyvät ulkoballistiset ominaisuudet ja tuulensieto. Ne antavat marginaalia pienille arviointivirheille ja etäisyyden tai tuulen vuoksi vaadittavat tähtäinkorjaukset ovat maltillisia.

MAINOS ALKAA

MAINOS PÄÄTTYY

Asevalinta

Lopulta Veikka valitsi aseekseen Sako Carbonwolf -kiväärin. Aseen tukki on jäykkä, joka puoltaa rakenteellista tarkkuutta. Piippu on tavanomaista paksumpi, mutta uritus pudottaa jonkin verran aseen kokonaispainoa. Kaiken kaikkiaan kyseessä on pitkien ampumaetäisyyksien tarkkuusase, jonka paino on siedettävällä tasolla kantamista ajatellen.

Piipun suulta löytyy vaimenninkierre. Vaimennin on ylipäätään tärkeä varuste latvalinnustuksessa, sillä äänenvaimennuksen lisäksi se vähentää aseen rekyyliä. Tämä antaa lisähelpotusta laukauksen seuraamiselle ja luonnollisesti vähentää laukausmelua. Ensimmäisellä latvalinnustusreissulla piipun nokassa koreili Ase-Utran ensimmäinen varsinaisesti metsästyskäyttöön tarkoitettu vaimennin. Tämä vaimennin oli tunnukseton ja sen paino oli tasan 300 grammaa.

Taktinen tähtäin

Tähtäimeksi metsokivääriin valikoitui Steiner MX7i 4-28×56, joka edustaa valmistajan military -tähtäinten linjaa. Metsästyskäyttöön valmistetut tähtäimet ovat suunnattu usein suurriistan metsästykseen. Vaikka näissä olisikin pitkille ampumaetäisyyksille tarkoitettuja tähtäimiä, on perusero linnustukseen selvä. Latvalinnustuksessa kohteen koko on pieni, tämä asettaa tähtäimelle samat vaatimukset kuin pitkien ampumaetäisyyksien tarkka-ammunta. Suurennuskerrointa pitää olla enemmän, parallaksisäädön tulee olla täsmällinen ja lentoratakorjaukset tehdään samaan tapaan kuin sotilaskäytössä.

Kasa-ammunnan moninkertainen Euroopan mestari ja nykyään myös maailmanmestari Jari Laulumaa on intohimoinen latvalinnustaja. Myös hänen näkemyksensä tukee Veikan valintaa. Laulumaan mukaan latvalinnustuksessa kannattaa unohtaa varsinaiset metsästystähtäimet, totuuden löytyessä taktisista tai rata-ammunnan tarpeisiin tehdyistä tähtäimistä.

Pienen osuma-alueen löytäminen pienestä kohteesta vaatii suurempaa suurennusta. Liian pienellä suurennuksella tähtäämisestä tulee helposti suurpiirteistä, osumatodennäköisyys laskee. Aseen kunnollisen tuennan voi todeta vain, jos suurennusta on riittävästi.

Ratakäynnit

Sain raportteja ampumaradalta tuoreeltaan. Ase kävi Sako TRG -patruunalla todella mainiosti ja yhdistelmän tarkkuus riitti vallan mainiosti sellaisenaan latvalinnustukseen. Radalla avustanut latvalinnustaja tosin tuumasi Veikalle, että hylsyt kerätään jatkossa talteen. Edessä olisi raju laskeutuminen jälleenlatauksen pariin.

Radalla tutustuttiin myös pidempiin ampumaetäisyyksiin ja totuteltiin tähtäimen säätöihin. Tämä osa-alue oli luonnollisesti uutta ja vaatii harjaantumista, mutta harjoittelun tulos nähtiin jo ensimmäisellä latvalinnustusreissulla Ruotsin Doroteaan.

Itse jahdissa

Uusi ase ja uudenlaiset odotukset ovat aina jännittäviä. Oliko investointi oikea, vaikuttiko kaluston vaihto positiivisesti ja onko kalustolla oikeasti niin suurta merkitystä jahdille? Nämä kysymykset olivat mielessä, mutta jo ensimmäisten päivien aikana epäilykset hälvenivät. Tulosta tuli ja kaatokuvissa oli helpottunut mies.

Veikan metsokiväärissä yhdistyi lopulta menestyksekkäästi kaikki se suunnittelu, jota aseen kokoamisessa tavoiteltiin. Aseen ammuttavuus ja tarkkuus helpottivat osumaa, tähtäimen ominaisuudet auttoivat tarkkaa tähtäämistä ja kohteen havainnointia. Myös toiminta pitkille ampumaetäisyyksille oli varmaa. Huolellisuus ja panostukset maksoivat itsensä takaisin onnistuneen jahtireissun myötä.

Arto Määttä