fbpx

Varusteet

Lämpöä kotaan – Winnerwell titaanikamiina

Eräretken perustarpeita ovat kunnollinen ravinto, suoja ja lämpö. Winnerwell titaanikamina on kevyt mukana kuljetettava lämmönlähde, jonka avulla metsästysreissun nautinnollisuuden saa nostettua uudelle tasolle.

Pökköä pesään, että tarkenee. Kepoisesta olemuksesta huolimatta titaanikamiina toimii kuten pitää.

Eräretken perustarpeita ovat kunnollinen ravinto, suoja ja lämpö. Winnerwell titaanikamina on kevyt mukana kuljetettava lämmönlähde, jonka avulla syksyisen metsästysreissun nautinnollisuuden saa nostettua uudelle tasolle.

Perinteisesti lämpöä on tehty avotulella eli joko rakovalkealla, roitotulilla tai nuotiolla. Nykyisellä herkästi syttyvien keinokuitujen aikakaudella paloturvallisin vaihtoehto on kamiina. Lisäksi kamiinan lämmöntuottokyky on huomattavasti parempi kuin avotulen.

Markkinoille on viime vuosien aikana tullut toinen toistaan kevyempiä kamiinoita. Itsekin olen vuosia tuottanut kotaan lämmön peltikamiinalla – silloin kun olen kamiinan viitsinyt ahkiossa tai veneessä kuljettaa leiripaikalle. Vaelluksilla on täytynyt tyytyä muihin lämmönlähteisiin eli risukeittimeen ja avonuotioon. 

Titaanin käsittämätön keveys

Aivan viime aikoina markkinoille on tullut titaanista valmistettuja kamiinoita. Saan syksyn metsästysreissulle Winnerwell titaanikamiinan lämmittämään kotaa. Kamiina on kasattavaa mallia eli se menee pieneen tilaan ja kasataan leiripaikalla. Oleellista on, että tulisija painaa vain pari kiloa – kyllä, vain kaksi kiloa. Paino on niin vähäinen, että tuotteen viitsii oikeasti kantaa jo syvemmällekin kairaan.

Kamiina menee käsittämättömän pieneen tilaan. Piippu on ns. rullattava malli.

Kamiinaa kasatessa materiaali tuntuu kieltämättä paperimaisen ohuelta ja jopa hennolta. Titaani on materiaalina kuitenkin erittäin kestävää. Kamiinaan kuuluu 2,7 metrin pituinen rullapiippu, joka saadaan käyttökuntoon rullaamalla se pituussuunnassa. Viritämme kamiinan alle ja sen jalkojen päälle kiviä, jotta tulija pysyy tukevasti paikoillaan.

Ulkona on syksyisen kalsea ilma. Kamiina tuottaa mukavasti lämpöä materiaalin heppoisesta olemuksesta huolimatta.

Kipinäsuoja ei toimi

Huomaamme pian tulien sytyttämisen jälkeen, että pihkaisia puita poltettaessa kipinäsuojan pienet reiät tukkeutuvat noesta, eikä kamiina vedä enää kunnolla. Ongelma ratkeaa kipinäsuojuksen poistamisella. Piipusta lentävät kipinät saattavat tehdä majoitteeseen reikiä. Hormi on kuitenkin kohtalaisen pitkä, joten kipinät ehtivät sammua ennen kuin lentävät kankaaseen.

Titaanikamiina täyttää, tai oikeastaan ylittää odotuksemme.

Tulisijassa kannattaa polttaa sellaisia puita, jotka eivät liiemmin kipinöi. Kaikista pahiten kipinöivät koivun pienet oksat ja urvut, joten niiden polttamista kannattaa välttää.

Titaanikamiina täyttää, tai oikeastaan ylittää odotuksemme ja lämmittää kodan mukavan lämpöiseksi. Kamiina toimii keittotasona, joten illan hämärtyessä päivän saaliista valmistuu maittava illallinen.

Päivän aikana kostuneet sukat ja muut varusteet kuivuvat samalla lämmössä.

Kamiinan päällä voi valmistaa ruokaa. Päivän saalis, koppelo, hautuu makoisaksi ateriaksi.

Syksyisellä metsästysvaelluksella kamiinan antamaa lämpöä on eniten kaivannut ja nyt lämmönlähde on mahdollista ottaa mukaan. Myös uuteen jahtiaamuun on mukava herätä, kun majoitteen saa hetkessä lämpimäksi.

Titaanikamiinaa kannattaa käsitellä varoen. Edelleenkin reissuille, joissa paino ei ole ongelma, otan kestävämmän peltikamiinan. Titaanikamiinalle on käyttöä juuri näillä reissuilla, millä kaikki varusteet kannetaan mukana.

Winnewrwell titaanikamiina
Paino 2 kg
Noin 2,7 m korkea rullapiippu
Pakkautuu pieneen tilaan
Tulipesän koko: 373 x 225 x 177mm
Käsiteltävä hellävaroen
Hintaluokka 540€