fbpx

Aseet & optiikka

Lyijykielto – Mitä tämä tarkoittaa metsästäjälle?

Lyijykielto koskeen etenkin vanhoja haulikoita. Osa menee uusiksi, iso osa ei. 

Lyijykielto haulikonpatruunoissa on sinettiä vaille valmis. Ovatko vanhat haulikot romurautaa? Riista asetoimitta Arto Määttä valaisee asiaa.

Euroopan parlamentti äänesti voittoon yhden kaikkien aikojen omituisimmista lakipykälistä. Siihen liittyy syyllisyysolettama, eli mahdollisesti lyijyhaulia mukanaan kuljettava joutuu näyttämään, että ei ole niitä syytämässä kosteikkoihin. Kosteikkojen määritelmä on lain valmistelun ajan perustunut Ramsar-määritelmään, joka on niin epäselvä, että Suomi ja Ruotsi ovat turvemaineen lähinnä yhtä kosteikkoa. Käytännössä metsästäjän on siis mahdotonta tietää noudattaako hän lakia vaiko ei, ja sama pätee valvontaan.

Olipa lakipykälän lopullinen tulkinta ja sen soveltaminen käytäntöön mikä hyvänsä, on lyijyn aikakausi haulikonpatruunoissa taas yhtä pykälää lähempänä loppua. Käytännössä tämä ei muuta maailmaa esimerkiksi vesilinnustuksessa, jossa siirtymä teräshaulipatruunoiden käyttöön tapahtui jo oman lyijyhaulikieltomme aikaan. Haulikkokanta uusiutui nopeasti.

Haulikko linturiistan pyyntivälineenä on kohtuullisen valmis muutokseen teräshaulipatruunoille, olipa kyseessä uusi tai vanha haulikko.

Perinteinen 12/70 pesitetty haulikko on hyvin usein täysin käyttökelpoinen CIP -määritelmän mukaisella “standard” patruunalla, jossa painetaso on lyijyhaulipatruunoiden mukainen ja haulit ovat niin pieniä, että ne eivät aseta supistajalle kohtuutonta rasitusta.

Haulikko linturiistan pyyntivälineenä on kohtuullisen valmis muutokseen teräshaulipatruunoille, olipa kyseessä uusi tai vanha haulikko.

On muistettava, että haulikon teräshaulipatruunoissa välitulppa suojaa piippua ja supistusta haulien kosketukselta ja haulin koko vaikuttaa supistajalle asetettuun rasitukseen. Paine taas on painetta, olipa kuorma edessä mitä materiaalia hyvänsä.

Vanhoja haulikoita ei ole tarvetta romuttaa muutoksen myötä, mutta niissä rajoittavaksi tekijäksi muodostuu standard-patruunoiden heikko suorituskyky. Jos suorituskykyä halutaan lisätä, tarvitaan teräshaulitestattu haulikko magnum-pesällä ja vaihtosupistajilla. Tällöin voidaan käyttää “high performance steel”-patruunoita, joiden teho nykypäivänä on jo aivan eri luokkaa kuin korvaavien patruunoiden tullessa markkinoille 1990-luvulla.

Fakta

Standard-patruunat

Haulikon tulee olla koeistettu vähintään 960 barin painetasolle tai vanhalla crusher-menetelmällä 850 barin tasolle.

Näitä haulikoita varten ladattujen patruunoiden käyttöpaine ei saa ylittää 74 MPa (nykyisin käytössä oleva megapascal) tai 740 baria piezo-elektisellä anturilla mitattuna.

Standard-patruunassa käytetty hauli saa olla halkaisijaltaan enintään 3,25 mm.