fbpx

Varusteet

Taktista eränkäyntiä

Testasimme 5.11 Tactical -brändin tuotteita metsällä. Niin sanotuilla taktisilla varusteilla pärjää varsin hyvin myös jahtihommissa.

Kaikenlaiset armeijan ylijäämävarusteet ovat vuosikymmenten ajan kuuluneet monen eränkävijän varustukseen. Esimerkiksi Ruotsin armeijan yksi jos toinen varuste pakista suksiin on kulkenut pitkin Suomen kairoja latvalintujen perässä. Käytettyä armeijoiden ylijäämää myyviä yrityksiäkin on lukuisia.

Loppuun imeskellyt lusikkahaarukat ja auringon polttamat palvelustakit eivät ole kaikkien juttu. Jos armeijoiden tai viranomaisten käyttöön suunniteltujen varusteiden ominaisuudet kuitenkin viehättävät, löytyy näille tuotteille ihan oma kategoriansa: taktiset varusteet.

Taktisten varusteiden kategoriaa voi olla vaikea hahmottaa. Tuotteiden voisi luonnehtia olevan esimerkiksi viranomaiskäyttöön suunniteltuja. Suomessa tällaisia varusteita valmistaa muun muassa Savotta

Osa ulkoiluvarusteita tekeviksi brändeiksi mielletyistä valmistajista tekee myös taktisia varusteita. Esimerkiksi kenkävalmistajat Lowa ja Haix valmistavat kyseisen kategorian kenkiä. Suomessa näiden mallistojen kenkiä myydään erityisesti metsästykseen.

Viranomaiskäyttöön suunnitellut taktiset varusteet ovat usein suojaavia ja lähtökohtaisesti kulutusta hyvin kestäväviä.

Taktiset tarkastelussa

Pari vuotta sitten Suomeen jalkautunut yhdysvaltalainen 5.11 Tactical valmistaa nimensä mukaan taktisia varusteita. Saimme testiimme Helsingissä myymäläänsä pitävän yrityksen vermeitä. Housut, kuoritakki, vettäpitävät kengät ja niin sanottu 72 tunnin reppu; kaikki 5.11 Tacticalin tuotantoa.

Reisitaskulliset 5.11 Stryke Pant -housut muistuttavat pelkistettyjä maastohousuja. Materiaalikin on tuttua puuvilla-polyesteriä. Polviin on tehty vahvikkeet kaksinkertaisella kankaalla. Jollain konstilla tästä Flex-Tac–materiaalista on saatu joustavaa.  Kankaaseen on leivottu myös -Teflon-pinnoite, joka saa veden helmeilemään pinnassa. Pinnoite aktivoituu uudelleen pesun yhteydessä. 

Housujen joustava vyötärönauha
Stryke Pant -housujen parasta antia ovat joustava vyötärönauha ja reilut taskut.

EXOs Rain Shell -kuoritakki tuntuu sormiin hyvin samalta kuin moni muukin kuoritakki. Vedenpitävyydeksi luvataan 20 000 mm ja hengittävyydeksi 10 000 mm. Näiden speksien perusteella voi tulla hiki. Hupussa ja hihansuissa on tarrasäätö, helmassa vetonyörit. Pitkä vetoketju suojautuu kaksinkertaisella vesilistalla.

5.11 A/T Mid WP -mallin puolivartiset kalvokengät muistuttavat hyvin paljon perusmaastokenkiä. Väritys on hyvin maanläheinen ruskea. Kengän kärki on hyvin vahvistettu, joten kiviin tai juuriin tuskin tarvitsee teloa jalkaansa näissä.

Rush72 2.0 -repun tilavuudeksi luvataan 55 litraa, vaikka päällepäin reppu vaikuttaa ehkä pienemmältä. Sisällä on lähes yhtä paljon taskuja kuin ulkopinnassa molle-kiinnityksiä. Reppua saa maastokuviosta aina hillittyyn mustaan. Testikappeleemme on väriä Ranger Green.

Repun etutasku auki
Kaikelle löytyy oma paikkansa Rush72 2.0 -repun taskuista.

Taktiset testissä

Stryke Pant -housut ovat jalassa miellyttävät. Lantiolta löytyy intergoitu kuminauhakiristys, jonka ansiosta housut istuvat erinomaisesti ainakin allekirjoittaneelle. Reisitaskut ovat reiden sivulla, mistä henkilökohtaisesti pidän enemmän kuin reiden päälle tulevista taskuista. 

Ainoa epäilystä herättävä asia taskujen osalta on tarrakiinnitys. Joskus tarrakiinnitykset menettävät pitävyytensä ajan myötä. Taskujen kanssa ei kuitenkaan parin kuukauden testailun jälkeen ole ilmennyt ongelmia. 

Housujen lahkeeseen kaipaisi jonkinlaista kiristysmahdollisuutta. Toki brändillä on myös housuja, joista tämä mahdollisuus löytyy.

Kaiken kaikkiaan Stryke Pant toimii metsällä oikein hyvin. Omalle kohdalle eniten kolahtaa istuvuus lantiolta. Housut maksavat 95 euroa.

Kuoritakin hihansuiden kiristys
EXOs Rain Shell -kuoritakin tarralliset hihansuut saa kiristettyä hyvin.

Kuoritakista huomaa nopeiten, ettei sitä ole välttämättä suunniteltu mukavuus edellä. Hengittävyyttä ei arvosteta suunnitelussa yhtä paljon kuin ulkoilupuolella. Toisaalta en ole vielä sellaista kuoritakkia pitänyt, missä hiki ei olisi lopulta yllättänyt. Takin väljä leikkaus mahdollistaa kerrospukeutumisen, mikä on plussaa.

EXOs Rain Shell tekee kuoritakin tehtävän, eli pitää sateen poissa iholta. Takki maksaa 160 euroa ja jos sitä vertaa muihin samanhintaisiin, ei ominaisuuksissa juuri ole eroja.

Testatut kengät ovat positiivisin yllättäjä. Puolivartinen, vettäpitävä ja hyvin suojattu kenkä on pätevä Suomen maastoissa. Kengät ovat sen verran mukavat, että niitä käyttää mielellään muuallakin kuin metsässä. Kengät kustantavat 160 euroa ja niistä on saatavilla myös kalvoton versio.

Taktinen kenkä puunrungolla
Testin positiivisin yllättäjä on 5.11 A/T Mid Waterproof -kenkä, jota tuli käytettyä mielellään muuallakin kuin poluilla.

Rush72 2.0 on järjestelmällisen ihmisen unelma. Tämän 200 euron repun kanssa ei erillisiä pakkauspusseja kaipaa, sillä kaikelle löytyy paikkansa. Repussa korostuu taktisten varusteiden käyttötarkoituksen vaatima kestävyys: esimerkiksi muovisoljet naksahtavat kiinni erittäin jämäkän tuntuisesti. Reppu vetää sisäänsä yllättävän paljon tavaraa ja valmistajan ilmoittama 55 litran tilavuus ei voi olla kovin kaukana todellisuudesta.

Repulle tyypillisestä, rinkkaa vähemmän säätöjä sisältävästä kantolaitteesta johtuen raskaiden kuormien kantaminen  voi vaatia sotilaallista suhtautumista, eli nurinat pois ja eteenpäin. Repun lantiovyön voi työntää piiloon selkäpaneelin taaksen niin halutessaan.