fbpx

Uutiset

Ilvekset tappavat isoja sarvipäitä

Pedot tappavat valkohäntäpeuroja yhä enemmän eteläisessä Suomessa. Nurmijärvellä ilvesten ja myös susien syömiä raatoja löytyy tavallista runsaammin.

Ilves on näyttävä eläin. Se on sopeutunut hyvin elämään asutusten liepeillä, eli samoilla paikoilla kuin peurat ja kauriitkin.

Ilves voi paksusti Uudenmaan ja Hämeen rajamailla. Nurmijärvellä paikalliset metsästäjät ovat tänä talvena törmänneet aikuisten peurojen raatoihin, joista on syöty vain paisti.

Tekotapa viittaa ilvekseen. Usein sanotaan, että ilves saalistaa peuran vasoja tai naaraita ja aikuiset sarvipäät ovat sille liian isoja vastuksia. Tämä teoria on nyt kumottu ainakin Nurmijärvellä.

”Marraskuun jälkeen olen löytänyt peräti neljän ison pukin raadot, jotka ovat ilvesten tappamia. Ja en todellakaan löydä kaikki raatoja”, sanoo petoyhdyshenkilö Tapani Tapper Nurmijärveltä.

”Marraskuun jälkeen olen löytänyt peräti neljän ison pukin raadot, jotka ovat ilvesten tappamia.

Tapperin mukaan ei ole koskaan aikaisemmin 20-vuotisen petoyhdyshenkilöuran aikana törmännyt vastaavaan pukkisurmaan.

Pedot puhuttavakin paikallisia metsästäjiä. Varsinkin ilvesten kohdalla viralliset kanta-arviot ja metsästäjien havainnot eivät kohtaa.

Komea sarvipää ei ole voinut mitään ilvekselle. Tapani Tapper on löytänyt tänä talvena Nurmijärvellä useita ilveksen tappamia uroksia. Perinteisesti on ollut käsitys, että ilves saalistaa vain vasoja ja naaraita.
Kuva: Tapani Tapper

”Olemme nähneet samalla raadolla 8 eri ilvestä. Meillä on myös näköhavaintoja, jossa kaksi eri pentuetta on samalla alueella”, Tapper kertoo.

Tapperin mukaan Luken (Luonnonvarakeskus) käyttämä pentukerroin ei pidä paikkaansa. Se laskee kannan aivan liian pieneksi.

Yleisesti luullaan, että ilveksen reviiri on iso ja sille mahtuu vain yksi pentue. Tapperin mukaan tämä väite on kumottu Nurmijärvellä moneen kertaa.

”Se, että metsästäjien havaintoja ei uskota turhauttaa”.

Tapper on lannistunut jo siinä määrin, että ei jaksa merkitä Tassu-kantaan kaikkia petohavaintoja. Nyt niitä on vuosien varrella kertynyt jo yli 1 500.

”Onko niillä tiedoilla mitään merkitystä”, Tapper kysyy.

Myös susien määrä alueella on lisääntynyt. Nurmijärvi-Kytäjä-Loppi alueella liikkuu säännöllisesti kolmen lauma yhä lähempänä asutusta.

”Peurakanta on täällä selvästi leikkaantunut, se näkyy muun muassa kolareiden vähentymisenä. Mutta petopaine on valtava. Ne metsästävät peuroja ja kauriita 24/7 ympäri vuoden”, Tapper sanoo.

Hänen mielestään valkohäntäpeura on upea riistaeläin.

”Se on ollut Suomessa jo 100 vuotta. Kyllä se ansaitsee jo Suomen kansalaisuuden”.