fbpx

Aseet & optiikka

Kellon ympäri. Testissä hämärätähtäinten huiput

Riista on testannut kytisputkia yli kymmenen vuotta. Muutos on ollut valtava. Nyt tonnilla saa optisesti todella hyviä tähtäimiä hämäräjahtiin.

Riista on testannut kytisputkia yli kymmenen vuotta. Muutos on ollut valtava. Nyt tonnilla saa optisesti todella hyviä tähtäimiä hämäräjahtiin.

Kontrasti Riistan ensimmäisen testin ja vuoden 2020 testiotoksen välillä on räikeä. Siinä missä vuonna 2008 vain muutama huipputähtäin oli todellisesti käyttökelpoinen pienpetojen pimeäkyttäykseen, on tämänkertaisen otoksen keskitason pääjoukko edellä näitä aikansa huippuja.

Eroa on tehty monella eri alueella, mutta päällimmäisenä korostuvat punapisteiden laadun parantuminen kauttaaltaan, suuremmat menestyksellä käytettävissä olevat suurennukset ja ristikoiden parempi soveltuvuus punapisteen varassa tapahtuvaan tähtäämiseen.

Tällä kertaa yhdenkään tähtäimen ristikko ei enää edustanut niin sanottua raskasta perinteistä, vaan kaikissa ristikon keskustat olivat avoimia ja ristikot eivät itsessään haitanneet tähtäämistä. Juju ei siis ole linsseissä tai valonläpäisyssä, vaan valinnoista käytettävissä ratkaisuissa. 

Vaikka tämänkertainen testiotos oli hintarajoitettu vain alapäästään, on selvää, että nykyään rahoilleen saa alati parempaa vastinetta vielä kymmenisenkin vuotta sitten vallinneeseen tilanteeseen verrattuna. Enää ei myöskään ole välttämätöntä hankkia käyttöönsä kaikkein hintavimpia tähtäimiä vain sen takia, että metsästäminen olisi mahdollista.

Otoksen perusjoukolla pärjää vallan mainiosti ja siellä hintahajontaa on merkittävästi. Toki isommalla satsauksella saa enemmän suorituskykyä siirryttäessä testin kärkikolmikon pariin, mutta tällainen ei ole nykyään enää välttämätöntä. 

Suuri kysymys monille on testin vertaaminen edullisempaan, alle tonnin hintaluokkaan. Testissä verrokkina ollut Zeiss V4 asettui selkeästi perusjoukon alapuolelle. Tämä oli odotettavissa, mutta tämä on toisaalta myös helpottavaa, sillä pienellä lisäsatsauksella on todellakin saavutettavissa konkreettista lisäarvoa.

Vastaus kysymykseen, että kannattaako noin 500 euron lisäpanostus, on selvä – kyllä kannattaa. Se ei ole välttämätöntä, mutta saavutettava etu on niin selvä, että panostus kannattaa tehdä, jos se on suinkin mahdollista. 

Näin testasimme

Testimenetelmänä käytettiin Riistan perinteiseksi muodostunutta tapaa järjestää tähtäimet pimeässä. Lumi maassa, kettu noin 150 metrin etäisyydellä ja autenttisessa kyttäyspaikassa tapahtuva testi laittaa tähtäimet realistiseen järjestykseen niiden käyttökelpoisuuden mukaan.

MAINOS ALKAA

MAINOS PÄÄTTYY

Testimenetelmä jakaa tähtäimet karkeasti neljään eri ryhmään. Kärjessä ovat ne tähtäimet, joilla osumakohta kohteesta on valittavissa.

Riista on testannut hämärätähtäimiä yli 14 vuotta samalla tavalla. Aito kettu 150 metrin päässä pimeässä lumella. Ei kuutamoa. Testi on äärimmäisen vaativa ja erottaa jyvät akanoista.

Seuraavana erottuvat ne tähtäimet, joilla on mahdollista ampua osuma karkeasti määriteltyyn osumakohtaan kohteessa.

Tämän jälkeen erottuvat ne tähtäimet, joilla voi ampua osuman kohteeseen, mutta ilman tarkempaa mahdollisuutta määrittää tarkkaa osumapistettä.

Neljäntenä ryhmänä on testistä riippuen tähtäimet, joille testiasetelma on liian vaativa varmaa osumaa ajatellen. 

Zeiss Victory V8 4,8-35x60 eli Mörkö on hallinnut hämärää ja pimeää vuosia. Hallinta jatkuu edelleen.

Testivoittaja

Zeiss Victory V8 4,8-35×60
Hinta: 3295 euroa
Nuotiot: 5 
+ tähtäämisen tarkkuus pimeässä 
+ valopisteen säädettävyys ja laadukkuus 
+ laadukas kuva 
– suurennusalueen hallittavuus pimeässä 

Zeiss V8:n isoin malli on nykyinen “mörkö”, joka oli markkinoille tullessaan selkeä muutos aiempiin tähtäimiin pimeäsuorituskyvyssä. Sen kuva ei ole suuria suurennuksia käytettäessä enää valoisa, mutta kuvasta saa edelleen selvän ja kohteeseen tähtäämisessä on varmuutta, jota muilla tähtäimillä on vaikea saavuttaa.

Suuren käytettävissä olevan suurennusalueen myötä tulee kuitenkin muutamia haasteita, jotka liittyvät erityisesti suurennusalueen yläpään käyttöön. V8 vaatii käyttäjältä perehtymistä ja totuttelua suurennusalueen käytössä, jotta tähtäimestä saadaan nopeissa riistatilanteissa suurin potentiaali ulos. 

V8 on Riistan hämärätähtäinten testivoittaja ja tämä asema sillä säilyy todennäköisesti pitkälle tulevaisuuteen, mikäli muut valmistajat eivät lähde kasvattamaan tähtäinten kokoa.

Toistaiseksi mörkö saa olla rauhassa omassa kokoluokassaan. Se on hämärän ja pimeän erikoistähtäin, joka hankitaan useimmiten vain tätä käyttöä silmällä pitäen. 

Steiner Ranger 6 3-18×56 on uutuus, joka vakuutti testaajat laajalla kuvakulmalla ja hyvällä punapisteellä.

Hyvä ostos
Steiner Ranger 6 3-18×56
Hinta: 1699 euroa
Nuotiot: 4  
+ valopisteen laaja-alaisuus 
+ laaja näkökenttä 
+ hyvä kuva 
– valopisteen kirkkaus pienimmällä asetuksella 

Steiner Ranger 6 on Riistan testissä ensimmäistä kertaa. Tämä Steinerin uutuustähtäin on selvä harppaus eteenpäin aiempaan Ranger sarjaan verrattuna. Sen näkökenttä on huomattavan laaja niin keilan kulman, kuin myös silmään välittyvän kuvan laajuuden osalta, joka helpottaa kohteen poimimista sektorista ja antaa paremman käsityksen maastosta. Merkittäviä uudistuksia ovat suurennuksen kuusinkertainen zoom-kerroin ja valokuituun perustuva punapiste (ei valaise kiikarin sisäosia tai ristikon muita osia). 

Hintaansa nähden Steiner Ranger 6 on testin “hyvä ostos” nimeä kantava tuote, jossa yhdistyy miellyttävällä tavalla kaikki ne ominaisuudet, joita nykyaikaiselta hämärätähtäimeltä voidaan odottaa. Käyttö on yksinkertaista ja käytettävyys yltää laaja-alaisen valopisteen ja laajan näkökentän myötä myös päiväkäyttöön. 

Testi julkaistu kokonaisuudessaan Riistassa numero 1/21. Riista tilaajana voit lukea kaikki vanhat numerot Lehtiluukusta.