fbpx

Aseet & optiikka

Koppelon löytäjät

Ollapa kiikarit, tuttu tunne kun yrittää löytää lintua puusta. Meoptan taskukiikarit sopivat pystykorvajahtiin, eikä hintakaan ole päätä huimaava.

Taskukoon kiikareiden ehdoton plussa on se, että ne lähtevät mukaan helposti. Meopta onkin mainio liikkuvaan jahtiin.

Kun puhutaan mukana kulkevista kiikareista, usein juttu ajautuu kokoon. Mikä olisi juuri minulle se oikea kokoluokka? Kysymys on hyvä ja sitä toden totta kannattaa pohtia.

Kiikarikaupoilla tärkeintä on tuntea oma käyttö. Missä tilanteissa kaivan kiikarit esille? Aika moni meistä kaipaa silmille jatketta, kun halua vaikkapa tarkistaa on puussa oleva musta möykky lintu vai oksantuppo? Ja tähän tarpeeseen taskukiikari Meopta MeoSport 8×25 on kuin tehty.

Meopta tunnetaan kautta linjan tuotteista, jotka saa kohtuullisella rahalla ja ovat laadukkaita. Ne kiusaavat Riistan erilaisissa optiikkatesteissä vuodesta toiseen huomattavasti kalliimpia kanssasisaria.

Meopta MeoSport 8×25 ei ole poikkeus. Alle 200 euron hintaisena se todellakin enemmän kuin hintansa väärti. Kiikari tuntuu jo käsissä laadukkaalta, siitä saa hyvän otteen ja säätimet toimivat sujuvasti.

Entäpä se tärkein, katselu? Kuva on silmälle miellyttävä. Silmä ei väsy ja katselu on vaivatonta. Värien kontrasti on luonnollinen, kirkkaus ei luonnollisesti ole premium-luokkaa, mutta todella hyvä.

Värien kontrasti on luonnollinen, kirkkaus ei luonnollisesti ole premium-luokkaa, mutta todella hyvä.

Kuvan laajuus on aavistuksen suppea ja laidoista tarkkuus hieman kärsii.

Linnustajan yksi tärkein ominaisuus on syväterävyys. Puhutaan termistä hyperfokaalinen piste. Se  tarkoittaa; kun tarkennat kiikarin vaikkapa männyt oksaan, joka on 70 metrin päässä. Jos hyperfokaalinen piste on laaja, ei säätörenkaaseen tarvitse koskea, vaikka etäisyys hieman muuttuu, kun perkaat puuta. Se helpottaa kiikarin käyttöä huomattavasti.

Meoptassa tämä on kunnossa. Jatkuvaa säätämistä ei tarvita vaan syväterävyys riittää kerrassaan  mainiosti koppelohaukulle.  

Aina kun testataan kiikareita, on verrokki hyvä olla. Kaivan esille Zeiss Conquest HD 8×32. Tämä painii toki ylemmässä sarjassa, mutta antaa osviittaa missä pikku-Meopta menee. Joka osa-alueella tulee luonnollisesti takkiin, mutta kun suhteuttaa ne hintaan ja kokoon pärjää Meopta todella hyvin.

Suomalaiselle metsästäjälle on vuosia tuputettu kiikareita kaulalle. Jos jokaisella lintumiehellä olisi testin Meopta taskussa, niin yhtään retkeilijää ei ammuttaisi metsona.

MAINOS ALKAA

MAINOS PÄÄTTYY

Meopta on parhaimmillaan sopiva päiväkäytössä liikkuvassa jahdissa. Toki siitä on valtava apu myös kytiskopissa valoisan aikaan. Ja aika kuluu paremmin hirvipassissakin kun ajankuluksi kiikaroi syksyistä luontoa.

Katselukuukareiden hankinta ei ole enää hinnasta kiinni. Kyse asenteesta, tavasta katsella luotoa ja omaa toimintaa uusin silmin. Tai paremminkin uusin kiikarein.

Meopta MeoSport 8×25

  • Lyhin tarkennusetäisyys3.0 m
  • Paino (ilman linssisuojia ja hihnaa)390 g
  • Hintaluokka 190 euroa