fbpx

Koirat

Lehtokurpaa kanakoiralla 

lehtokurppaa kanakoiralla

Lehtokurppa on jo tuttu näky jahtimailla. Sen metsästys on äärimmäisen haastavaa.

Lehtokurppa nopeatempoisen ja haasteellisen jahtielämyksen myös Suomessa. Mikä parasta, juuri kukaan ei jahtaa pitkänokkia Pohjolassa.   

Englanninsetteri Bea on voittanut viimeaikoina lähes kaiken mitä englantilaisten kanakoirien kisarintamalla on ollut tarjolla. Kun Bean toimintaa seuraa, ei voi kuin vakuuttua siitä, että huippuluokan koekoira on todella hyvä käytännön metsästyskoira.  

Tämän koirakon työskentely on vakuuttavaa ja kaikesta kuvastuu äärimmäinen luottamus ja ilo. Bea on kuin kotonaan Kynäsjoen vaikeakulkuisella rämeellä. Olemme Satakunnan Pomarkussa, Kynäsjoen eräpalvelun vieraana. Alueella on vahva lehtokurppakanta, mutta se ei ole mitenkään poikkeuksellista Suomessa. Kurppia on lähes kaikialla.

jari vettenniemi ja Bea
Omistaja Jari Vettenniemi on syystä ylpeä Bea-koirastaan, joka on kovan luokan kurppakoira.

Tätä on odotettu kauan. Startti Kynäsjoen rämeille huippukoirakon kanssa alkaa kahvikupillisella. Jari kertoo mitä hän arvostaa hyvässä kurppakoirassa.  

”Tottelevaisuus ja hallinta ovat kaiken perusta, niin kuin kanakoirametsästyksessä yleensäkin. Lisäksi koiran tulee olla tarpeeksi röyhkeä, että se saa painettua kurpan paikoilleen. Kurpat ovat yllättävän kovia juokseman seisonnan alta pois”, kuvailee Jari. 

Parista kuvastuu äärimmäinen luottamus. Kaikesta näkee, että molemmat ovat varmoja ja toimintamallia on hiottu. Bean sutjakka ja jäntevä olemus kertovat käyttökoiran elämän urheilullisesta puolesta. Kynäsjoella ei koiria juuri lenkitetä, niillä metsästetään jatkuvasti. Englanninsetterin lihakset ovat kovat. Rasvaa ei kyljiltä löydy.  

Bea lasketaan rämeen aidasta hakuun ja koira liitää kevyen oloisesti alkaen säännöllisen alueen haravoinnin. Sen juoksu on iloista ja tavoite on kirkkaana nartun mielessä. Nyt haetaan kurppaa! 

Kurppaa reppuun    

Kynäsjoen räme on nimensä mukainen. Tulvivat ojat halkovat korkean heinän ja pajujen valtaamaa ryteikköä. Jari tuntee alueensa ja Bea saa heti irtilaskun jälkeen seisonnan. Ilo jää kuitenkin lyhyeksi, sillä pitkänokka poukkoaa rajusti siivilleen, koiran seisoessa rauhallisesti. 

Bea ei hötkyile, vaan odottaa rauhassa lupaa lähteä hakuun. Vaikka kurppajahti tapahtuu pienillä alueilla, ei se tarkoita, että kyseessä on kevyt jahtimuoto. Maasto asettaa haasteensa sekä koiralle, että metsästäjille. Myös ampumatilanteiden haasteet avautuvat pian.  

Bea saa tulisen seisonnan ja lähestymme kanssa koiraa. Ampumalinjat on katsottava etukäteen. Kurppa ei odottele. Kun lintu lähtee, se nousee nopeasti ja lento on heittelehtivää. Nouseva, kaartava ja heittelehtivä nyrkin kokoinen maali on haasteellinen.

Tähän lisätään rämeellä myös se, että riista on näkyvissä vain ohikiitävän hetken. Kun vielä lisätään epätasainen alusta ja tuulisen sään aiheuttama siivityksen ääniefektin puutuminen, päästään kurppajahdin todellisuuteen. Laji on haastava, muta äärimmäisen mukaansatempaava.  

Bea saa etenemisluvan ja syöksähtää pieneen kuusirykelmään, jonka toiselta puolen sinkoaa ruskeankirjava pitkänokka. Se kaartaa ojalinjaan suuntaan, siivet kaarevina räpsyen, mutta törmää Jarin rinnakkaispiippuisen suoltamaan hauliparveen.

Riistaa suistuu korkeaan heinään noin kolmenkymmenen metrin päähän ampujista. Jokainen ymmärtää, että ilman nouto – ominaisuuksia ei rämeelle ole asiaa. Bea odottaa istuen noutolupaa. Jari ei hätäile. Luvan saatuaan elegantti setterinarttu kantaa saliin ohjaajan käteen kaula kaarella. Kaunista. Kertakaikkiaan kaunista.  

kurppajahti
Bea järjestää meille unohtumattoman upean jahtipäivän ja kaivaa meille kosolti kurppatilanteita.

Linnut ovat aamupäivällä arkoja ja osa kimpoaa siivilleen kasvillisuuden suojassa koiran vielä seisoessa. Iltapäivällä tahti kuitenkin muuttuu ja Bea painaa kurpan toisensa perään piikkiin. Nopeita nostoja ja räme tarjoaa nyt parastaan.

Huippuhetkiä harvinaisen ja tuntemattoman riistan pyynnissä.  Ammunta alkaa luistaa ja sorramme kolme lehtokurppaa. Bean toiminta ei muutu päivän mittaan. Koira on mahtavassa kunnossa. Metsästäjillä alkaa paita kastua ja jalka painaa. Päätämme lähteä saunaan ja illalliselle. Kynäsjoen isäntä on luvannut kurppaa avotulella.     

Dupleet harvassa 

Kurpan pudottaminen ei ole helppoaDupleen saaminen on vielä haastavampaa. Kurppadupleen ampujille onkin olemassa oma klubinsa. Todistaja tulee toimen suorittamiselle olla. Pusikoissa ammuttaessa pieni hauli puree. Ampumamatkat ovat lyhyehköjä, mutta harvoin esteettömiä. Veto tulee olla räväkkä ja paukku pitää lähteä nopeasti.

Klubijäsenyydestä kiinnostuneet dupleen tavoittelijat onkin syytä ohjata kaksoistrappiradalle jo hyvissä ajoin keväällä. Toki kanakoirametsästyksessä pystyy myös tilanteen lukutaidolla paikkailemaan tarjottuja ampumatilanteita. Kynäsjoella dupleet jäivät haaveiksi.    

Teksti: Panu Hiidenmies 

Kuvat: Ilona Hiidenmies