fbpx

Uutiset

Maanomistajat kyllästyneet peurapaljouteen

Punkalaitumen riistanhoitoyhdistyksessä arvioidaan olevan metsästyskauden 2019–20 jälkeen 93,5 valkohäntäpeuraa tuhannella hehtaarilla. Kun tähän lasketaan tulevan kesän vasatuotto, tulee kokonaispeurakanta alueella olemaan kansainvälisestikin vertailtuna korkeaa tasoa.

Vaikka Punkalaidun on peurakannan tiheyden osalta aivan omaa luokkaansa Suomessa, löytyy kymmenen tiheimmän peurakannan riistanhoitoyhdistyksen alueilta kaikista yli kolmekymmentä valkohäntäpeuraa tuhannelta hehtaarilta jahtikauden jälkeen.

Vaikka edellinen metsästyskausi on kaatomäärältään ennätyksellinen ja tuloksekas, ei kantaa sanottavasti kyetty leikkaamaan.

Maanomistajajärjestö on kyllästynyt korkeaan peurakantaan ja etenkin tehottomuuteen vähentää kantaa. Vaikka edellinen metsästyskausi on kaatomäärältään ennätyksellinen ja tuloksekas, ei kantaa sanottavasti kyetty leikkaamaan. Ainoastaan paikallisesti joillakin alueilla kanta pieneni.

MTK ry esittääkin nyt napakkaa keinovalikoimaa jahdin tehostamiseksi, jotta kantaa saataisiin tiputettua. Ehdotus sisältää muutoksia metsästysseurojen jahdin järjestelyihin, vieraiden mukaan ottamista sekä seuruemetsästyksen lisäämistä. Leuto talvi ja runsas ruokinta ovat edesauttaneet peurakannan lisääntymispotentiaalia entisestään. Mikäli keinot eivät toimi, on luvassa myös lakimuutoksia peuran pyyntiin.

Panu Hiidenmies