fbpx

Aseet & optiikka

Metsästystä Amerikan malliin – esittelyssä .45-70 Government

Suomalainen tapa metsästää on jopa lähempänä Amerikkaa kuin Keski-Eurooppaa. Siksi meillä on pehmeä kohta, kun puhutaan vipulukkoisista kivääreistä.

Vipulukkoisissa aseissa on Amerikkalaista nostalgiaa ja siksi .45-70 Government mahtuu meillä myös myös kympin sakkiin hirvikaliipereissa,

Suomalaiseen hirvenmetsästykseen kuuluu oleellisena osana Marlin 1895 ja .45-70 Government. Ase- ja patruunayhdistelmän suosion syyt liittyvät pääasiassa Marlinin edulliseen hintaan ja sen hyvään saatavuuteen 1990-luvulla.

Vipulukkoisessa aseessa oli nostalgiaa ja samaa voidaan sanoa myös mustaruutiajan patruunasta, jolla oli osansa Yhdysvaltojen “depuhvelisaatiossa”.

Vipulukkoisessa aseessa oli nostalgiaa.

Aseesta kehittyi nopeasti kultti ja se nauttii edelleen suosiota vannoutuneiden koiranohjaajien keskuudessa etelän risukoissa. .45-70 Governmentin haaste on aina ollut sen tehdaspatruunoiden saatavuudessa ja niiden hirvilaillisuuden puutteessa.

Tehdaspatruunoiden potentiaalia rajoittaa vahvasti Springfield Trapdoor -kiväärit, joiden matala painetaso määrittää edelleen patruunan tehoa. Marlin 1895 taas kestää korkeampia paineita, joten kyseinen ase- ja patruunayhdistelmä on sen suomalaisen historian osalta ollut aina niin sanottujen ruutiukkojen heiniä.

Tämä on osaltaan myös pönkittänyt kaliiperin kulttiasemaa, sillä keskustelut käydään tyypillisesti asianharrastajien kesken.

.45-70:n ongelma luotien osalta on sen vahva kahtiajakoisuus isäntämaassa Yhdysvalloissa. Se mielletään pääasiassa peurakaliiperina, mutta sitä käytetään myös suojeluaseena karhumailla.

Näissä käytön ääripäissä tarvitaan toisistaan äärimmäisen poikkeavia luoteja, joista toinen on kevyt ja nopeasti avautuva ja toinen taas raskas ja muotoutumatta läpäisevä tasakärkinen klunssi.

Sopivan luodin valinta vaatii siis tarkkaa ja huolellista perehtymistä ja välillä myös luotien hankinta tähän kaliiperiin on oma seikkailunsa.