fbpx

Aseet & optiikka

Franchi Elegante Lady – Perushaulikko naisten mitoilla

Naisten määrä metsästäjissä kasvaa jatkuvasti. Ei kannata tyytyä isän vanhaan Valmettiin, koska naisille on tarjolla runsaasti sopivampia haulikoita.

Franchi Elegante Lady on haulikko naisten mitoilla. Hinta on myös erittäin houkutteleva ja muutenkin kaunis.

Tuotantohaulikot valmistetaan lähes aina miesten mittojen mukaisiksi, jotta ne sopivat ilman isompia muutoksia noin 80% ampujista. Naisille nämä haulikot sopivat edes kohtuullisesti korkeintaan 20%:lle, joten naisten haulikoille on tarvetta.

Tyypillisesti naisten fysiologia eroaa miehistä yläruumiin mittasuhteiden osalta, kämmenen koon osalta, kasvojen luuston osalta ja myös yläruumiin voimataso tulee ottaa haulikoissa huomioon. Keskimäärin naisten voimataso lihasmassaan nähden on noin kolmanneksen vähäisempi yläkropan osalta, joten haulikkojen tulee olla myös hieman kyvyempiä kuin miesten vastaavat.

Tyypillisin ja merkittävin ero haulikoiden perän mitoituksessa miesten ja naisten välillä liittyy perän harjan korkeuteen. Yksikään miesten mitoilla oleva haulikko ei ole naisten ammuttavissa tältä osin, eli poskea ei voi painaa tukkiin ilman, että tähtäyskuva katoaa. Tämä johtaa pään nosteluun ja haulikolla ampuminen tällä tavoin ei yksinkertaisesti onnistu. Tämän takia perän harja naisten haulikoissa on selkeästi korkeampi.

Yksikään miesten mitoilla oleva haulikko ei ole naisten ammuttavissa tältä osin, eli poskea ei voi painaa tukkiin ilman, että tähtäyskuva katoaa.

Tyypillisesti miesten haulikoissa perän vetopituus on suurempi kuin naisten haulikoissa, mutta tällä asialla ei ole tekemistä muuta kuin raajojen keskimääräisen pituuden puitteissa. Miestenkin haulikoissa juuri perän pituus heittelee eniten ampujan pituuden mukaan.

Pistoolikahvan koko on haulikon perän mitoissa hyvin tärkeässä roolissa, sillä jos kahva on liian väljä, muodostuu ampuvan käden otteesta haulikkoa kaulalta roikottavaksi, eikä käsi ole ampumisen kannalta hyvässä asennossa. Jotta ampuvan käden asento ja ote olisi luonnollinen, tulee pistoolikahvan olla mitoitukseltaan tiukempi.

Tämä mahdollistaa järkevän ja toistettavissa olevan otteen aseesta ja sormi ylettyy liipaisimelle oikeaoppisesti.

Neljäs kohta naisten haulikoissa liittyy perän lavan kierouteen, joka on yleensä korostuneempi naisten haulikoissa. Tämä johtuu siitä, että hartialeveys naisilla on kapeampi ja olkapään liitoskohdassa tulee olla tämän takia enemmän tukin pohjan uloskiertoa. Jos tätä ei huomioida, tuppaa ase asettumaan naisilla hieman kallelleen.

Tyypillisesti miesten haulikoiden painotus säädetään miesten yläkropan painoa ja voimatasoa ajatellen. Tämä tuppaa monesti tarkoittamaan sitä, että naisten käytössä nämä haulikot ovat liian etupainoisia ja usein myös suoraan sanoen kokonaispainoltaan liian painavia. Haulikkoa kun tulisi kyetä kannattelemaan ampuma-asennossa ilman etukättä ja ehdottomasti ilman lonkan työntämistä eteenpäin tasapainottamaan haulikon painoa.

Karkeasti voidaan sanoa, että jos miesten haulikoissa 28” piipunpituus on se normaali, on naisten haulikoissa hyvä perusmitta yleiskäyttöä ajatellen 26”. Lisäksi hyötyä on kyvyemmästä kokonaispainosta, jolloin ampuminen ja aseen käsittely on normaalimpaa ja helpompaa.

Karkeasti voidaan sanoa, että jos miesten haulikoissa 28” piipunpituus on se normaali, on naisten haulikoissa hyvä perusmitta yleiskäyttöä ajatellen 26”.

Franchi Elegante Lady on haulikko naisille, jossa kaikki oleelliset asiat on otettu huomioon. Kyseessä on lisäksi haulikko, jossa käytön helppoutta on huomioitu. Tämän takia aseessa ei ole ejektoreita, jotka välttämättä vaikuttavat aseen avaamiseen tarvittavaan voimaan. Ulostyöntäjien myötä aseen käyttö on kevyempää ja sujuvampaa vähäsilläkin näppivoimilla.

MAINOS ALKAA

MAINOS PÄÄTTYY

Mielenkiintoista Franchissa on myös sen hintapiste, joka tekee hankinnasta houkuttelevan. 1090 ei ole pelkästään edullinen naisille tehty haulikko, vaan kyseessä on ylipäätään edullinen haulikko, jossa hintaeroa perusversioon ei ole. Tämän luulisi laskevan kynnystä hommata myös naiselle se sopiva haulikko.

Franchi Elegante Lady

  • Korkea tukin harja sopii paremmin naisten kasvojen luustolle.
  • Tiukka pistoolinkahva mahdollistaa hyvänotteen ja sormi ylettää liipaisimelle.
  • Perän vetopituus on tuuman lyhyempi kuin miesten haulikoissa.
  • Perän lapa on kierompi kuin miesten haulikoissa, ase ei nouse ampuma-asentoon “kyljellään”.
  • Piipun pituus on 26”, joka ottaa painoa pois aseen keulalta.  
  • Ejektorien sijaan aseessa on patruunan ulostyöntäjät, jotka helpottavat aseen käyttämistä.