fbpx

Aseet & optiikka

Kokeiltua: Federal HEVI-Bismuth – Parempaa kuin teräs

Amerikkalaisella Federalilla on tarjolla vismuttihaulilla ladattuja korvaavia patruunoita vesilinnustukseen. Näitä ei kannata kuitenkaan ajatella perinteisinä korvaavina haulimateriaaleina, vaan tasonkorotuksena teräksestä.

HEVI-Bismuth on vismuttia, jota Federalille toimittaa nykyisin sen siipien suojassa toimiva Hevi-Shot. Tämä uranuurtaja terästä raskaammissa haulimateriaaleissa

Federal Premium on tällä hetkellä modernien haulikonpatruunoiden edelläkävijä. Sen käyttämät Flitecontrol ja Flitecontrol Flex haulikupit ovat ehkä merkittävin edistysaskel haulikonpatruunateknologiassa.

Flitecontrol välitulppa tuli ensimmäisen kerran käyttöön kalkkunapatruunoissa, joissa tarkoituksena oli saada haulikko käymään mahdollisimman suppeasti. Tämä onnistui, kun supistuksen murjovaa vaikutusta saatiin pois ja haulikuppi irrottaa itsensä hauliannoksesta vasta ilmalennon alkuvaiheessa.

Nykyään yleisemmin käytetty versio alkuperäisestä kupista on Flitecontrol Flex, joka sallii joustavampana erilaisten supistajien käytön. Tämä kuppi onkin käytössä nykyään muun muassa Black Cloud teräshaulipatruunoissa ja Prairie Storm lyijyhaulipatruunoissa, sekä nyt käsiteltävissä HEVI-Bismuth patruunoissa.

Flitecontrol välitulpan “ongelma” positiivisessa mielessä on se, että haulikuvioiden käynti on jopa siinä määrin suppeaa, että kovilla ja pyöreillä haulimateriaaleilla voidaan puhua säännönmukaisista ylisuppeista kuvioista. Tämän takia juuri Black Cloud patruunoissa alettiin käyttää Flitestopper haulia, joissa on ikään kuin Saturnuksen renkaita muistuttava särmä. Tätä markkinoidaan ensisijaisesti kohdevaikutusta lisäävänä tekijänä, mutta tällä on haluttu myös hajontaa kuvioon, jotta kuviosta tulee ampujaystävällisempi vaihteleville etäisyyksille.

HEVI-Bismuth on vismuttia, jota Federalille toimittaa nykyisin sen siipien suojassa toimiva Hevi-Shot. Tämä uranuurtaja terästä raskaammissa haulimateriaaleissa tarjoaa siis myös vismuttihaulilla ladattuja patruunoita, mutta toimittaa materiaalia nyt myös Federalille.

Meillä vismutti ajatellaan herkästi vanhakantaisesti lyijyä korvaavana materiaalina vanhempiin haulikoihin.

Meillä vismutti ajatellaan herkästi vanhakantaisesti lyijyä korvaavana materiaalina vanhempiin haulikoihin. Tämä ei ole se tapa, miten asia ajatellaan Yhdysvalloissa, jossa teräksen käytöllä vesilinnustuksessa on pidemmät perinteet.

Siellä asia ajatellaan enemmänkin siten, että hierarkian alapäässä on perustason teräs, sen yläpuolella on “parempi” teräs, sitten tulevat raskaammat haulimateriaalit, kuten vismutti ja tämän yläpuolella taas volframisekoitehaulit ja sekoitelataukset, joissa on sekä terästä, että raskaampia haulimateriaaleja. Kalkkunajahteja varten on sitten vielä TSS, joka on melkeinpä täyttä volframia.

Kyse tässä haulimateriaalihierarkiassa ei ole siitä, että mitä milläkin haulikolla kestää ampua, vaan siitä, että miten suorituskykyä voidaan lisätä materiaalia muuttamalla. Teräksellä on katto, jonka jälkeen siitä tulee nopeasti tehotonta.

Kyse tässä haulimateriaalihierarkiassa ei ole siitä, että mitä milläkin haulikolla kestää ampua, vaan siitä, että miten suorituskykyä voidaan lisätä materiaalia muuttamalla.

Toisaalta teräs on myös varsin läpäisypainottunutta. Tätä voidaan parantaa esimerkiksi Flitestopper haulilla, jotka tekevät pahempaa jälkeä kohteessa. Eron kohtevaikutuksessa huomaa selvästi. Vismutilla ei korvata enää lyijyä, vaan sillä parannetaan suorituskykyä teräkseen verrattuna.

Käyttötestissä Federal HEVI-Bismuth osoittautui erittäin tehokkaaksi tappoteholtaan. Haastavuutta sen käyttöön kuitenkin tuo ylisuppea haulikuvio, joka tekee tästä patruunasta käytännössä vain yli 35 metrin etäisyyksille sopivan. Lyhyemmille etäisyyksille näin suppeat kuviot ovat äärimmäisen hankalia, eivätkä anna yhtään armoa osuman suhteen. Patruunan hintakin on toki sellainen, että tätä kannattaa käyttää vain niissä tilanteissa, kun teräshaulipatruunoiden papu ei enää riitä.

MAINOS ALKAA

MAINOS PÄÄTTYY

Federal HEVI-Bismuth

  • Kaliiperit: 12/70 ja 12/76
  • Lataukset: 36 g / 12/70 ja 39 g / 12/76
  • Haulikoot: US 5, 4 ja 3
  • Hinta: 100 euroa / 25 kpl