fbpx

Uutiset

Nyt tiiraillaan jälkiä lumessa

Riistanisäkkäiden runsauden muutoksia seurataan riista- ja peltokolmiolla tehtävillä lumijälkilaskennoilla. Lumijälkiä lasketaan peltokolmioilla 1.1.–28.2.2017. Riistakolmioilla laskenta-aika on Etelä- ja Keski-Suomessa 15.1.–28.2.2017 ja Pohjois-Suomessa 15.1.–15.3.2017. Lumijälkiä on laskettu vuodesta 1988 lähtien. Laskettavia lajeja ovat riistanisäkkäät oravasta hirveen.

Vuonna 2016 lumiolosuhteet olivat pääosassa Suomea otolliset talven lumijälkilaskentoihin, ja laskenta pystyttiin tekemään 703 riistakolmiolla. Metsäjänistä ja oravaa lukuun ottamatta muiden laskennan nisäkäslajien jälkitiheydet olivat joko edellisvuotisella tasolla tai sitä korkeammat. Selvästi aikaisemmista vuosista runsastuneita lajeja olivat kärppä, valkohäntäpeura ja rusakko. Oravalla jälkimäärä oli alhaisin koko 28 vuoden laskenta-aineistossa.

Riistakolmiot ovat pysyviä metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettuja laskentareittejä. Riistakolmio on tasasivuinen kolmio, jonka sivu on 4 km, ja siten laskentalinjan kokonaispituus on 12 km. Laskennan suorittavat vapaaehtoiset metsästäjät.

Viime vuosina kesälaskennassa on laskettu noin tuhat kolmiota ja talvilaskennassa 600–700 kolmiota. Talvella lasketaan riistanisäkkäiden lumijälkiä ja kesälaskennassa metsäkanalintuja